Oamenii de știință au demonstrat că homarii, caracatițele și crabii au capacitatea de a simți, fiind declarate drept ”ființe simțitoare”. Află ce măsuri au fost luate și care este prima țară care a facăut acest lucru.
Homarii, crabii și caracatițele sunt ființe simțitoare și nu ar trebui fierte de vii, a spus un nou raport științific de referință. Un studiu realizat de London School of Economics (LSE) a constatat că aceste creaturi ar trebui să primească o prioritate mai mare de la guvern în ceea ce privește bunăstarea lor.
Cercetătorii au analizat 300 de studii științifice pentru a determina cât de sensibile sunt aceste animale și pentru a măsura capacitatea lor de a simți lucruri și de a experimenta durere. Aceștia au analizat opt categorii de vietăți pentru a le măsura sensibilitatea, dintre care:
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Totodată, experții în domeniu au recomandat ca aceste animale să nu mai fie fierte de vii fără a fi înainte sacrificate și, de asemenea, au mai afirmat că homarii și crabii nu ar trebui vânduți de vii unor persoane care îi manipulează fără a avea experiență. Ca răspuns la acest studiu revoluționar, guvernul va adăuga aceste animale într-un proiect de lege care este în prezent dezbătut în Parlamentul Marii Britanii.
În conformitate cu Legea privind bunăstarea animalelor (Sentience), homarii, crabii, caracatițele, racii, calmarii și sepia vor fi recunoscuți ca ființe simțitoare. Proiectul de lege a fost conceput pentru a se asigura că viitoarele legi vor avea standarde ridicate de bunăstare a animalelor și speră că vor duce la crearea unui Comitet de conștientizare a animalelor, care va publica rapoarte despre cât de bine s-a ținut cont de deciziile guvernamentale în cazul bunăsătorii animalelor sensibile.
Jonathan Birch, profesor la London School of Economics și cercetător principal al studiului, a spus că durerea și suferința, precum și capacitatea animalului de a le simți au o importanță deosebită în legile privind bunăstarea animalelor.
”Când respecti ceva ca ființă simțitoare, trebuie să se aplice genul de principii pe care le accepți pentru alte ființe simțitoare. Sacrificarea acestor ființe necesită pregătire umană. Acestea sunt principii pe care oamenii le acordă cu ușurință oricărei vertebrat”, a spus Birch.
Cu toate acestea, în baza raportului nu a fost încă găsită o modalitate care să fie viabilă din punct de vedere comercial de a ucide caracatițele, precum și alte cefalopode pentru consumul uman. În prezent, bărcile de pescuit din Europa practic măcelăresc caractițele, bătându-le, tăindu-le creierul sau prin a le asfixiere cu ajutorul unei pungi din plastic suspendată, toate acestea fiind moduri despre care raportul menționează că nu sunt acceptabile.
Ministrul bunăstării animalelor, Lord Zac Goldsmith a comentat pe baza raportului LSE că ”Știința este acum clară că decapodele și cefalopodele pot simți durere și, prin urmare, este corect să fie acoperite de această legislație vitală”.