Home » Utile » 15 obiecte pe care le utilizăm zilnic și care sunt pline de bacterii. Coșul de gunoi nu e pe listă

15 obiecte pe care le utilizăm zilnic și care sunt pline de bacterii. Coșul de gunoi nu e pe listă

Manolică Anca / 05.01.2022, 13:34
15 obiecte pe care le utilizăm zilnic și care sunt pline de bacterii. Coșul de gunoi nu e pe listă

Când te gândești la germenii din casă, îți vin în minte rapid câteva lucruri sau spații: vasul de toaletă, coșul de gunoi sau mânerele ușilor. Dar bacteriile pot trăi pe unele obiecte de uz casnic pe care nu le-ai bănui niciodată. Am adunat câteva obiecte pe care le utilizăm zilnic și care sunt pline de bacterii. Sigur vei merge la cumpărături pentru o nouă periuță de dinți după ce vei termina de citit aceste rânduri!

Obiecte pline cu bacterii pe care le utilizăm aproape zilnic

Odată cu venirea pandemiei de Covid-19, oamenii au devenit mult mai responsabili atunci când vine vorba de igienă, în special în spațiile comune, inclusiv în birourile de la locul de muncă. Un studiu realizat de brandul de materiale de curățenie profesională Chicopee a dezvăluit cele mai grave focare de microbi din birourile din Marea Britanie, iar rezultatele nu sunt deloc plăcute.

Experții companiei au examinat „punctele fierbinți” ale birourilor în care ar putea exista bacterii, drojdii și mucegaiuri, cunoscute sub numele de unități formatoare de colonii. Cea mai „rea” zonă din întregul birou, locul în care se aflau cele mai multe bacterii și germeni, a fost mouse-ul calculatorului, cu de 11 ori mai multe unități formatoare de colonii decât chiar și vasul de toaletă. În afara biroului, au descoperit că și bucătăria adăpostește un număr mare de germeni.

De asemenea, de la începutul pandemiei de coronavirus, gelul de dezinfectare sau gelul hidroalcoolic a devenit un instrument indispensabil, atât pentru a fi purtat cu sine, cât și pentru a fi folosit frecvent la locul de muncă. Se pare că experții au descoperit că sticlele de gel hidroalcoolic conțineau un nivel ridicat de spori de mucegai. Iată 10 obiecte pe care le utilizăm zilnic și care sunt pline de bacterii, potrivit Muy Interesante:

  1. Mouse-ul de PC (580 de unități formatoare de colonii combinate).
  2. Fierbătorul de apă (336,6 unități formatoare de colonii combinate)
  3. Frigiderul (295 unități formatoare de colonii combinate)
  4. Laptopul (264,8 unități formatoare de colonii combinate)
  5. Încuietoarea de baie (188 unități formatoare de colonii combinate)
  6. Gel de mâini hidroalcoolic (175,5 unități formatoare de colonii combinate)
  7. Imprimantă (100,5 unități formatoare de colonii combinate)
  8. Întrerupătorul de lumină (99 de unități formatoare de colonii combinate)
  9. Telefonul de birou (96,5 unități formatoare de colonii combinate)
  10. Dulapul de bucătărie (67,9 unități combinate de formare a coloniilor)

Interesant este faptul că toaleta nu se regăsește deloc în topul primelor zece locuri cu cel mai mare număr de germeni.

Obiecte pe care le utilizăm zilnic și care sunt pline de bacterii
Obiecte pe care le utilizăm zilnic și care sunt pline de bacterii

Alte obiecte din jurul nostru, pline de bacterii

  1. Buretele de bucătărie – în timp ce cureți diverse suprafețe și vase cu buretele, suprafața poroasă colectează particule de mâncare. Aceste particule, împreună cu umiditatea buretelui, creează mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor.
  2. Prosopul de baie – ținerea prosoapelor în baie lângă chiuvetă, trasul apei la toaletă și condițiile umede din baie contribuie la transformarea prosopului tău într-un mediu sigur de dezvoltare a microbilor.
  3. Ustensilele de bucătărie – Cu toții încercăm să fim atenți la curățenia din bucătărie, dar anumite unelte și ustensile de bucătărie ar putea fi mai murdare decât crezi. Un studiu a descoperit că deschizătoarele de conserve și spatulele de cauciuc au fost testate pozitiv pentru E.coli, drojdie și mucegai.
  4. Periuța de dinți – conține milioane de bacterii, unele provenind din gura noastră, iar altele din mediul în care este depozitată. Probabil că ai auzit zvonul conform căruia periuța de dinți ar putea fi stropită cu bacterii fecale atunci când se trage apa la toaletă. Este adevărat. Dacă o păstrezi depozitată împreună cu cele ale altor membri ai familiei, aceasta poate fi contaminată și mai mult, fie prin contact direct cu celelalte periuțe de dinți, fie de mâinile celorlalți care se întind după periuța lor de dinți și o ating pe a ta din greșeală.
  5. Patul – este mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Transpirația din timpul nopții favorizează apariția acestora. De asemenea, pielea desprinsă de pe coprp servește ca hrană pentru aceste microorganisme. Astfel, schimbă lenjeria de pat în fiecare săptămână.