Home » Utile » Acte necesare pentru minorii care călătoresc în UE. De ce documente au nevoie de fapt

Acte necesare pentru minorii care călătoresc în UE. De ce documente au nevoie de fapt

Alexandru Cazacu / 27.06.2022, 10:34
Acte necesare pentru minorii care călătoresc în UE. De ce documente au nevoie de fapt

Mulți dintre turiștii români, atunci când merg în vacanțe în afara hotarelor țării, își iau și copiii cu ei. În caz că nu știați, multe țări restricționează călătoriile minorilor în străinătate, dacă aceștia nu sunt însoțiți de părinți sau tutorii legali. Află în continuare care sunt actele necesare pentru minorii care călătoresc în Uniunea Europeană.

Ce acte sunt necesare pentru minorii care călătoresc în UE

În primul rând, trebuie să menționăm faptul că minorii pot călători peste hotare doar însoțiți, cu acordul părinților sau a reprezentanților legali. Conform legii, la ieșirea din țară, minorii trebuie să fie însoțiți de o persoană majoră. Acestea fiind spuse, haideți să vedem care sunt actele necesare pentru minorii care călătoresc în Uniunea Europeană.

Așadar, puteți călători în afara granițelor țării cu un minor pe baza documentelor următoare:

  • pentru copii de la 5 la 13 ani – pașaport;
  • pentru copii sub 5 ani – pașaport temporar;
  • pașaport biometric (emis la cererea părinților pentru copiii sub 5 ani, fiind valabil 12 luni);
  • copilul poate fi înscris pe pașaportul părintelui cu care călătorește;
  • carte de identitate provizorie ce le dă dreptul minorilor de a trece granițele țărilor din cadrul Uniunii Europene și în alte țări între care există contracte unilaterale de trecere a frontierei.

Condiții de călătorie în străinătate pentru minori

Pe lângă documentele menționate mai sus, copilul poate avea nevoie și de o autorizație semnată de ambii părinți, de celălalt părinte sau de tutorele legal. Deși nu există norme UE cu privire la acest aspect, fiecare țară membră poate stabili dacă minorul are sau nu nevoie de o astfel de autorizație. În ceea ce privește condițiile de călătorie în străinătate pentru minori, acestea sunt următoarele:

  • copilul poate călători în străinătate cu un însoțitor, doar dacă părinții își dau acordul părinților. Acest lucru va fi certificat printr-un act notarial care trebuie înregistrat în prezența ambilor părinți. Minorul trebuie să aibă pașaport sau carte de identitate temporară;
  • pașapoartele temporare sau biometrice se eliberează doar la cererea părinților;
  • cererea pentru pașaportul copilului se depune de ambii părinți, de tutorii legali sau de un părinte/ tutore având consimțământul în scris al celuilalt părinte/ tutore;
  • dovada poate fi eliberată temporar pentru minorii sub 13 ani la cererea părinților sau al tutorilor, iar de la vârsta de 13 ani la cererea unui părinte/ tutore.
Acte necesare pentru minorii care călătoresc în UE
Acte necesare pentru minorii care călătoresc în UE

Recomandări MAE pentru călătoria în străinătate cu un minor

Pentru atunci când vreți să mergeți într-o călătorie peste hotare împreună cu un copil, Ministerul Afacerilor Externe recomandă:

  • Înainte de efectuarea deplasării, încheiați o asigurare de călătorie pentru copil, care să includă acoperirea cheltuielilor medicale în caz de îmbolnăvire sau accident;
  • Informați-vă cu privire la eventuale riscuri de boli transmisibile la copii, care pot fi prezente în țara în care călătoriți.  Consultați un medic înainte de efectuarea deplasării și solicitați toate informațiile legate de măsurile de protecție și materialele medicale pe care le puteți lua;
  • Nu lăsați copilul nesupravegheat în nici o situație, mai ales în aeroporturi sau în zone aglomerate;
  • Nu lăsați copilul în compania unor persoane necunoscute.

De asemenea, este foarte important ca în situația în care copilul dispare sau se rătăcește să anunțați imediat autoritățile locale de polițe și ambasada sau consulatul României în țara respectivă.