Home » Utile » Câte ore suplimentare se pot face pe săptămână. Codul Muncii spune clar

Câte ore suplimentare se pot face pe săptămână. Codul Muncii spune clar

Alexandru Cazacu / 16.07.2021, 11:00
Câte ore suplimentare se pot face pe săptămână. Codul Muncii spune clar

Potrivit Codului muncii, persoanele care sunt angajate cu normă întreagă pot face ore de muncă suplimentare, pentru care vor primi un spor de minim 75% din salariul de bază. Asta în cazul în care contractul individual sau cel colectiv de muncă nu prevede o valoare mai mare de atât, sau ore libere.

Câte ore suplimentare se pot face pe săptămână

Cu toate că un angajat este plătit pentru orele de muncă suplimentare pe care le prestează sau primește libere, acesta nu poate să lucreze zilnic peste programul normal de muncă. Potrivit legislației muncii, pot fi prestate doar un anumit număr maxim de ore suplimentare.

Mai exact, după cum stabilește Codul muncii, durata maximă legală de muncă (inclusiv cu ore suplimentare) nu poate să fie mai mare de 48 de ore pe săptămână. Așadar, pe lângă cele 40 de ore de muncă, un angajat poate să mai facă în plus doar 8 ore, adică 96 de minute zilnic. Cu toate acestea, același cadru legislativ prevede că, prin excepție, durata timpului de lucru (cu tot cu orele suplimentare), poate totuși să depășească 48 de ore pe săptămână dacă într-o perioadă de referință de patru luni calendaristice, media săptămânală nu depășește 8 ore suplimentare, potrivit avocatnet.ro.

Durata maximă a timpului de muncă

Precum și în cazul sporului acordat pentru orele suplimentare, și aceeași perioadă de referință poate fi stabilită prin contractul colectiv de muncă aplicabil în anumite activități să fie mai mare de patru luni, însă mai mică de șase luni.

Așadar, și în cazul în care angajatul prestează mai mult de opt ore suplimentare pe săptămână într-o anumită perioadă, atunci când se face media, folosind ca referință perioada de 4 luni sau de 6 luni, munca suplimentară săptămânală trebuie să se încadreze în limita de 8 ore. Cu toate acestea, dacă contractele colective de muncă prevăd acest lucru, perioada de referință poate ajunge și la 12 luni, dar să nu o depășească.

Câte ore suplimentare se pot face pe săptămână
Câte ore suplimentare se pot face pe săptămână

Munca suplimentară poate fi compensată și prin ore libere

De asemenea, munca suplimentară prestată se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea lor. În cazul în care angajatorul nu poate oferi ore libere, acesta este obligat să îi plătească munca suplimentară salariatului, prin adăugarea unui spor la salariu, care nu poate fi mai mic de 75%.

Este important să menționăm că angajatorii care nu plătesc orele suplimentare salariaților, pot fi sancționați. Mai exact, pe lângă o amendă de până la 3.000 lei/salariat, acesta riscă atât o acțiune în instanță pentru plata orelor suplimentare, cât și formarea unei reputații proaste pe piața forței de muncă.

Salariatul prestează muncă suplimentară doar dacă este de acord

Totodată, angajații trebuie să știe că pot cere angajatorului, fie că este cel actual sau fost, plata orelor suplimentare, în termen de 3 ani de zile. După această perioadă, ei nu vor mai avea niciun drept de a face acest lucru. De asemenea, potrivit legii, angajații cu normă parțială nu pot presta ore suplimentare decât în situații de forță majoră și nici salariații minori.

Este de asemenea important de menționat și faptul că munca suplimentară poate fi prestată de către salariat doar dacă el este de acord să o facă, iar în cazul telemuncii, solicitarea de prestare a muncii suplimentare trebuie făcută în scris.