Home » Utile » Ce poți face dacă ți-ai pierdut buletinul. Primii pași pe care trebuie să-i ai în vedere

Ce poți face dacă ți-ai pierdut buletinul. Primii pași pe care trebuie să-i ai în vedere

Manolică Anca / 16.11.2021, 17:33
Ce poți face dacă ți-ai pierdut buletinul. Primii pași pe care trebuie să-i ai în vedere

Ți-ai pierdut buletinul și nu știi cum trebuie să procedezi mai departe? Știridinlume îți prezintă pașii pe care trebuie să îi urmezi dacă ai rămas fără carte de identitate. De ce este important să înștiințezi cât mai repede de acest lucru autoritățile competente.

Ce trebuie să faci dacă ți-ai pierdut buletinul

Atunci când constați că ți-ai pierdut buletinul este foarte important să te prezinți la Direcția pentru Evidența Persoanelor, de preferat, în termen de 24 de ore pentru a anunța pierderea acestuia și pentru a completa o declarație pe propria răspundere că nu mai deții actul de identitate.

Bletinul pierdut trebuie să fie declarat nul de către autorități și este foarte important să te prezinți cât mai repede posibil la poliție, pentru a nu te trezi în situația în care acesta este găsit de către altcineva și folosit în scopuri ilegale. De asemenea, ai grijă să ai asupra ta un permis, un pașaport sau orice alt document cu fotografia ta cu ajutorul căruia să poți fi identificat.

Important! În termen de 15 zile de la pierderea actului de identitate, ești obligat să soliciți eliberarea unuia nou. Iată ce acte sunt necesare dacă ți-ai pierdut buletinul:

  • cerere pentru eliberarea actului de identitate;
  • actul de identitate și cartea de alegător, dacă este cazul;
  • certificatul de naștere și certificatul de căsătorie, după caz, original și copie;
  • certificatul/hotărârea de divorț, după caz, original și copie;
  • certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie;
  • certificatele de naștere ale copiilor cu vârstă mai mică de 14 ani, original și copie;
  • documentul cu care se face dovadă adresei de domiciliu și, după caz, cel cu care se face dovadă adresei de reședința, original și copie;
  • dovadă eliberată de unitatea de poliție unde a fost reclamat furtul, dacă este cazul;
  • un document emis de instituții sau autorități publice – pașaport, permis de conducere, legitimație de serviciu, livret militar ori diplomă de absolvire a unei instituții de învățământ, cu fotografie de dată recentă, original și copie;
  • chitanță care dovedește plata taxei cărții de identitate.
Ce faci dacă ai pierdut actele de identitate
Ce faci dacă ai pierdut actele de identitate

Potrivit prevederilor legale, termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea unei noi cărți de identitate este de până la 30 de zile de la data înregistrării cererii la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor. În anumite cazuri, termenul poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidența a persoanelor sau se poate apela la termenul de eliberare în regim de urgență. Acesta este de 24 de ore de la data depunerii cererii.

Ce faci dacă ai pierdut buletinul sau pașaportul în străinătate

Conform Ministerului de Externe, dacă ești cetăţean român şi, aflându-te în străinătate, ești implicat într-un incident în urma căruia ți-au fost furate actele sau le-ai pierdut, este bine să știi următoarele lucruri:

  • Anunță imediat autorităţile locale de poliţie;
  • Caută să beneficiezi de prezenţa şi de declaraţiile unor martori care să ajute la descrierea faptelor şi a făptaşului;
  • Însoțește declaraţia făcută la poliţie cu o listă a obiectelor care ți-au fost furate sau ți-au dispărut;
  • Solicită autorităţilor de poliţie emiterea unui raport (raportul poliţiei îți va fi de folos în cazul în care obiectele furate sau dispărute erau asigurate);
  • Dacă ți-a fost furat paşaportul sau un alt act de identitate românesc, anunţă imediat ambasada sau consulatul României (îți vor putea elibera un titlu de călătorie, pentru reîntoarcerea în ţară).