Ce rol joacă de fapt primul ingredient de pe eticheta unui produs. Asta trădează adevărata compoziție

de:
17 02. 2022, 08:48
Ce rol joacă de fapt primul ingredient de pe eticheta unui produs

Etichetele produselor alimentare conțin informații utile pentru a te ajuta să faci alegeri în cunoștință de cauză cu privire la ceea ce tu și familia ta mâncați și beți. Majoritatea alimentelor ambalate trebuie să aibă o etichetă cu aceste informații, care depind de tipul de aliment. Află ce rol are primul ingredient de pe eticheta unui produs

De ce este atât de important primul ingredient de pe eticheta unui produs

Etichetele cu ingrediente sunt tipărite pe materialele de ambalare sau pe produs și ne informează cu privire la ingredientele care intră în compoziția produsului pe care îl folosim sau consumăm. Citirea etichetelor ne poate ajuta să facem alegeri alimentare în cunoștință de cauză.

Eticheta alimentelor ne oferă tot felul de informații, inclusiv:

  • ce este alimentul
  • detalii despre producător
  • informații nutriționale
  • ingrediente
  • greutățile și măsurile produsului
  • marcarea datei
  • instrucțiuni de utilizare și depozitare
  • țara de origine
  • alergeni și aditivi
  • orice mențiuni nutriționale și de sănătate

Putem evalua cantitatea de ingrediente specifice care intră în compoziția produsului final observând ordinea din listă a ingredientelor. Toate ingredientele care se găsesc pe lista unui produs trebuie să fie enumerate de la cea mai mare la cea mai mică cantitate, în funcție de greutate sau de concentrație. Așadar, primul ingredient se află în cantitatea cea mai mare.

Are, de fapt, cantitatea cea mai mare

De exemplu, putem explora lista de ingrediente a unui produs alimentar, cum ar fi chipsurile de cartofi. În mod obișnuit, vei găsi „cartofi” în capul listei, deoarece reprezintă cea mai mare parte a produsului. În continuare, este probabil să vezi listat „ulei vegetal (ulei de floarea-soarelui, de porumb și/sau de canola)”, urmat de ingredientul cel mai puțin utilizat, „sarea”, care, în acest caz, sporește aroma.

Primul ingredient de pe eticheta unui produs se află în cantitatea cea mai mare

Un alt exemplu este loțiunea de mâini. De obicei, vei găsi „apă (aqua)” listată ca prim ingredient, aceasta înseamnă că majoritatea produsului este alcătuită din apă. Apoi, poți găsi „glicerină”, care este un umectant sau un ingredient care reține umiditatea.

Pe măsură ce parcurgi lista, îți poți face o idee despre ce ingrediente alcătuiesc cea mai mare parte a produsului. În cazul loțiunii, la sfârșitul listei ai putea să găsești un conservant, un colorant artificial, un parfum sau chiar un ingredient activ, în funcție de concentrația necesară.

Trebuie să fim atenți în a face prea multe presupuneri din ierarhia de pe eticheta produselor, deoarece multe ingrediente active nu au nevoie de cantități mari pentru a acționa eficient. Din exemplul de mai sus, știm că sarea dă savoare chipsurilor de cartofi și este un ingredient esențial, chiar dacă este adăugată într-o cantitate mică. În cazul loțiunilor sau al altor produse cosmetice, ingredientul activ poate fi ca sarea, este nevoie doar de o cantitate mică pentru a acționa eficient.

Așadar, citirea etichetelor este extrem de importantă. Este o cerință legală pentru producătorii de alimente și îi ajută și pe consumatori să ia decizii în cunoștință de cauză, îi ajută să depoziteze și să utilizeze în siguranță produsele sau alimentele pe care le-au cumpărat!