Home » Life & Style » De ce pungile cu chipsuri sunt pe jumătate goale. Explicația nebănuită

De ce pungile cu chipsuri sunt pe jumătate goale. Explicația nebănuită

Alexandru Cazacu / 31.03.2021, 13:54
De ce pungile cu chipsuri sunt pe jumătate goale. Explicația nebănuită

Probabil mulți oameni se întreabă de ce pungile cu chipsuri sunt pe jumătate goale. Acestea sunt puse în acest fel intenționat. Care este motivul pentru care producătorii acestor delicioși cartofi fac acest lucru, puteți afla citind continuarea articolului.

De ce pungile cu chipsuri sunt pe jumătate goale

Deși sunt considerate adesea nesănătoase, din când în când mai facem câte o excepție și alegem să consumăm aceste produse cu un gust delicios. Ei bine, atunci când facem decidem să facem acest lucru și deschidem o pungă de chipsuri, observăm că aceasta este pe jumătate goală. Totuși, care este motivul pentru care producătorii acestor alimente fac asta?

Se pare că spațiul suplimentar este lăsat așa intenționat, deoarece producătorii doresc să își protejeze marfa, astfel chipsurile nu se vor mai sfărâma în timpul transportului sau a comercializării. Mai exact, atunci când pungile de chips sunt depozitate în spații mai înguste sau sunt lovite, aerul din pungă le ajută să se păstreze intacte.

Chipsurile nu se sfărâmă datorită aerului suplimentar din pungă

Nu mulți știu acest lucru, însă aerul din punga de chipsuri este, de fapt, azot. Asta din cauză că oxigenul poate duce la deteriorarea chipsurilor. Potrivit unui studiu din 1994, azotul ajută aceste alimente să rămână proaspete. Acest element chimic reprezintă 78% din atmosfera planetei noastre, așadar nu ne afectează cu nimic sănătatea.

Doi ani mai târziu, în 1996, autoritățile din Statele Unite au adoptat o lege care le impunea producătorilor de chipsuri să menționeze pe ambalajul acestora greutatea netă a produsului vândut. Cu toate acestea, consumatorii sunt adesea induși în eroare de mărimea pungilor în care sunt ambalate aceste produse, deoarece spațiul suplimentar este prea mare. Probabil mulți dintre noi ne-am gândit la faptul că dacă cumpăram o pungă de chipsuri mai mare, în ea va fi o cantitate mai mare de produs. Acesta este și motivul pentru care citirea etichetei este întotdeauna recomandată.

Care este motivul pentru care pungile cu chipsuri sunt pe jumătate goale
Care este motivul pentru care pungile cu chipsuri sunt pe jumătate goale

Cum au apărut chipsurile

Se pare că cea mai veche rețetă a unui produs similar cu chipsurile din ziua de astăzi este scrisă în cartea de bucate ”The Cook’s Oracle” a lui William Kitchiner. Aceasta a fost publicată în anul 1817 și a devenit un bestseller atât în Statele Unite, cât și în Marea Britanie. Potrivit rețetei de ”Cartofi prăjiți în felii sau așchii” din  ediția din anul 1822, trebuie să ”cojiți cartofii mari, tăiați-i în așchii rotunde sau așa cum ați face cu o lămâie; uscați-i bine într-o cârpă curată și prăjiți-i în untură sau ulei”.

Pe de altă parte, într-o altă carte britanică din anul 1825 cu privire la bucătăria franceză, chipsurile sunt numite ”Pommes de Terre frites” (cartofi prăjiți). Aici se cere felierea subțire a cartofilor și prăjirea acestora în ”unt clarifiat sau untură de gâscă”. Mai multe rețete vechi pentru chipsuri de cartofi se găsesc în cartea ”Virginia House-Wife (1824) a lui Mary Randolph” și în cartea ”N.K.M. Lee’s Cook’s Own Book” din 1832, ambele citează în mod explicit pe William Kitchiner.