Home » Utile » Ce salariu are un ghid turistic în România

Ce salariu are un ghid turistic în România

Alexandru Cazacu / 23.05.2021, 10:20
Ce salariu are un ghid turistic în România

Dacă îți place să vizitezi locuri minunate din întreaga lume, ai cunoștințe în domenii precum istorie, geografie, artă și știi multe lucruri despre locuri fascinante din lume, pe care vrei să le împărtășești și cu alți oameni, atunci poți alege meseria de ghid de turism. Află mai departe ce salariu are un ghid turistic și ce presupune acest job.

Ce salariu are un ghid turistic în România

Ei bine, dacă deții aceste cunoștințe și ai decis că această meserie ți se potrivește, este bine să știi la ce să te aștepți. În continuarea articolului, îți vom spune ce presupune acest job, ce salarii se pot încasa, ce responsabilități implică și ce pregătire profesională trebuie să ai pentru a practica această meserie.

Este important de menționat faptul că, pentru a fi ghid trebuie să faci parte dintr-o echipă, indiferent dacă ești angajatul unei agenții de turism, al unei instituții culturale, al unei companii sau vrei să ai o carieră pe cont propriu.

Ce presupune meseria de ghid turistic

După cum spuneam, este bine să faci parte dintr-o echipă, deoarece nu vei putea să îți faci treaba impecabil, fără ajutorul șoferilor mijloacelor de transport cu care călătorești sau al colegilor de la agențiile locale de turism, dacă ești ghid național. Asta, pentru că legea din unele țări sau orașe din lume nu îți permite de fiecare dată să fii mai mult decât un însoțitor de grup, având doar atribuții administrative, fără să poți oferi informații pasagerilor despre locurile în care călătorești.

De exemplu, potrivit Hotărârii de Guvern 305/2001 privind atestarea şi utilizarea ghizilor de turism, cu modificările aduse, profesia de ghid de turism se definește ca fiind activitatea unei persoane care conduce și îndrumă un grup de turiști sau vizitatori, oferă explicațiile necesare despre locurile vizitate și care asigură, în același timp, desfășurarea în condiții de siguranță și confort a programului turistic contractat.

Ce salariu are un ghid turistic în România
Ce salariu are un ghid turistic în România

Ce salariu poți încasa ca ghid turistic

Unul dintre principalele avantaje ale acestei meserii este flexibilitatea. Adică, poți să te dezvolți pe plan profesional și să beneficiezi astfel de venituri salariale mai mari, dar poți să devii ghid și prin reconversie profesională. De exemplu, dacă ești profesor de istorie ori traducator, poți deveni ghid turistic prin participarea la cursurile de specialitate în acest sens, chiar dacă ești la o vârstă înaintată. Potrivit unor anunțuri din 2020, un ghid de turism poate ajunge să câștige până la aproximativ 4.200 de lei net.

Pe de altă parte, reprezentanții unor agenții de turism susțin că Români are nevoie de mulți ghizi de turism, iar salariile pot ajunge și la 2.000 de euro.

”Din păcate, din comoditate, nu se găsesc suficienți oameni care să vină și să facă aceste școli. Un ghid câștigă până la 2.000 de euro pe lună net, în funcție de cât lucrează, plus cazare și masă. E plătit cu 60-70 de euro net în mână pe zi. Avem ghizi care vor să lucreze 30 de zile pe lună”, spun reprezentanții Karpaten, potrivit profit.ro.