Home » Utile » Cum poți să afli parola de la Wi-Fi, dacă ai uitat-o. E mai simplu decât credeai

Cum poți să afli parola de la Wi-Fi, dacă ai uitat-o. E mai simplu decât credeai

Voicu Costin / 01.12.2021, 12:38
Cum poți să afli parola de la Wi-Fi, dacă ai uitat-o. E mai simplu decât credeai

Internetul, fie el mobil sau fix, face legătura ușor și rapid între oameni. Odinioară obișnuiam să trimitem scrisori celor dragi, acum deschidem telefonul și trimitem un mesaj reușind să comunicăm astfel mult mai repede cu cei apropiați. Situația pandemică a împins întreaga lume să aleagă și o altă alternativă la munca de birou, „work from home” ( muncești de acasă). Având nevoie de o conexiune la internet puternică, mulți dintre noi optează pentru achiziționarea unui ruter wireless. Setarea unei parole pentru securizarea rețelei blochează accesul persoanelor străine.

Cum afli parola, dacă ai uitat-o

Trebuie să ne asigurăm că parola pe care o setăm pentru a securiza rețeaua proprie wireless este greu de descifrat, astfel că nici o persoană să nu o afle. Excluderea numelor membrilor familiei sau alegerii unui număr simplu face că parola să fie una puternică.

Pentru a conecta toate device-urile din casă (telefoane, laptopuri, tablete, televizoare etc) la acea rețea, trebuie să introduci o parolă unică. Dar dacă uiți parola, cum procedezi? Poți sta liniștit, există câteva soluții iar noi ți le vom arăta mai jos.

Fiecare router wireless, achiziționat dintr-un magazin de electronice sau provenit de la furnizorul tău pentru serviciul de internet, este deja configurat.

Numele și parola rețelei tale sunt inscripționate pe spatele carcasei dispozitivului. Parola și numele rețelei poate fi schimbată însă chiar de noi. Pentru a afla cum poți face acest lucru, foarte simplu, citește în continuare.

Schimbarea parolei ruterului wireless, simplu că „Bună ziua”

Odată conectat ruterul wireless la un computer prin cablu, ce face legătura între ele (fibră optică), putem modifica cu ușurință numele și setările noastre.  Pașii următori te vor ajuta și sunt foarte ușor de urmărit, chiar și un copil sau bunic poate face acest lucru fără ajutor:

  1. Deschide o fereastră de internet pe dispozitivul care este conectat la router, folosind orice browser web.
  2. Tastează în bara de sus adresa IP-ul router-ului, un cod numeric despărțit de puncte având forma: 192.168.0.1 sau 192.168.1.1. Această adresă depinde de modelul dispozitivului router-ului. În cazul în care nici una dintre aceste adrese nu funcționează, consultați manualul cu instrucțiuni care vine la pachet cu acesta.
  3. Când se încarcă interfața de administrare a router-ului, va trebui să introduci un user și o parolă. Dacă nu ai schimbat datele de logare implicite ale router-ului, acestea vor fi admin/admin sau orice altă combinație setată de producătorul dispozitivului. Și în acest caz poți găsi aceste date în manualul router-ului. Odată conectat la interfața router-ului tău va trebui să cauți secțiunea denumită în funcție de producător sau de modelul dispozitivului, Wireless Settings sau Wireless Security. Într-unul dintre aceste taburi vei putea schimba numele rețelei dar și parola ruterului. O combinație ușoară de date personale este alegerea cea mai la îndemână pentru toată lumea: numele părinților, a familiei, a copiiilor, sau datele tuturor de naștere. Mulți nu se complică, alegând o parolă ușoară formată din cifre consecutive iar alții parcă scriu coduri de date.

Resetarea router-ului, ultima soluție

Dacă pașii de mai sus nu ți s-au părut simpli și mai mult te-au încurcat, ca să revii la setările din fabrică,  „setări by default”, trebuie să resetezi router-ul wireless. Acest lucru se face foarte simplu, prin apăsarea unui buton. Acesta este marcat cu inscripția Reset și este de obicei poziționat în lateral.

El va trebui ținut apăsat câteva secunde până când LED-urile router-ului vor începe să clipească și se vor stinge pentru o secundă. Procesul de resetare la setările din fabrică va fi finalizat.