Home » Utile » Cum să cureți rapid și eficient cuptoarele electrice fără a le strica

Cum să cureți rapid și eficient cuptoarele electrice fără a le strica

Manolică Anca / 08.05.2021, 13:29
Cum să cureți rapid și eficient cuptoarele electrice fără a le strica

Vremea cuptoarelor pe gaz a cam apus. Cuptoarele electrice sunt noua modă, pentru că sunt mult mai elegante, mai practice și au mult mai multe dotări. Deși nu sunt neapărat mai la îndemână de curățat, dacă știi ce trebuie să faci, s-ar putea ca acesta să arate mult timp ca nou. Iată cum să cureți rapid și eficient cuptoarele electrice.

Cum să cureți rapid și eficient cuptoarele electrice. Soluții de curățare din comerț

Cuptorul trebuie curățat în funcție de cât de des este folosit. Însă, neapărat de fiecare dată când o oală dă pe afară sau se scurge puțină grăsime dintr-o tavă. Mizeria trebuie îndepărtată cât mai repede, pentru că, astfel, eviți depunerile și petele uscate care devin mai greu de curățat apoi.

Înainte de a începe, scoate din cuptor toate tăvile și grătarele care sunt în el și une pe podea câteva prosoape de hârtie care să absoarbă eventualele dâre de soluție sau de murdărie. Nu uita să folosești mănuși și să deschizi larg geamurile, pentru că aceste soluții de curățare conțin substanțe chimice care pot irita pielea, ochii și nasul.

Pulverizează soluția pe întreaga suprafață a cuptorului, inclusiv pe ușă, evitând însă elementele electrice. Închide ușa și lasă soluția să acționeze vreme de 20-30 de minute. Aplică soluție și pe grătare și, eventual, învelește-le separat în saci de gunoi, la fel, 20-30 de minute. După ce timpul a expirat, șterge cu o cârpă umedă sau cu un burete. Este de preferat să clătești cârpa tot timpul în apă curată.

Curăță cuptorul electric cu bicarbonat de sodiu și oțet

Exact ca și în cazul de mai sus, scoate tot din cuptor și protejează podeaua cu prosoape din hârtie. Într-un bol mic, prepară o pastă din bicarbonat de sodiu și apă, pe care să o întinzi mai apoi în interiorul cuptorului cu mâna (obligatoriu de folosit mănuși) sau cu o perie pe care nu o mai folosești. Atenție să nu atingi părțile electrice ale cuptorului! Închide ușa și lasă să acționeze pentru 10-12 ore.

Cuptorul electric poate fi curățat cu bicarbonat de sodiu
Cuptorul electric poate fi curățat cu bicarbonat de sodiu

Între timp, pulverizează și pe grătare o soluție pe bază de oțet și apă. Presară și un praf de bicarbonat de sodiu, după care pune-le în chiuvetă sau în cadă și lasă apa să curgă până când grătarele sunt complet acoperite. Lasă-le la înmuiat tot cam zece ore. După ce a trecut timpul, șterge cuptorul și grătarele cu o cârpă umedă sau cu un burete.

Cum să cureți rapid și eficient cuptoarele electrice. Sistemul de autocurățare

Dacă cuptorul tău are această funcție, atunci ești norocos. Golește cuptorul, închide ușa, după care identifică butonul pentru autocurățare și pornește-l. Nu uita să deschizi geamurile la bucătărie pentru că pot apărea mirosuri neplăcute. De asemenea, fii atent și la cuptor pentru a evita posibile accidente (exces de fum sau chiar izbucnirea unui incendiu) din cauza creșterii temperaturii în interiorul cuptorului.

Între timp, te poți ocupa și de curățarea grătarelor. După ce autocurățarea s-a încheiat și cuptorul s-a răcit, poți deshide ușa și începe să îl cureți cu ajutorul unei cârpe umede sau a unui burete de vase.