Home » Utile » Cum se taie corect trandafirii pe perioada toamnei

Cum se taie corect trandafirii pe perioada toamnei

Alexandru Cazacu / 20.07.2021, 14:58
Cum se taie corect trandafirii pe perioada toamnei

Potrivit specialiștilor, toamna este momentul potrivit pentru tăia trandafirii. În continuarea acestui articol, vă vom spune cum se taie corect trandafirii și care este motivul pentru care trebuie să faceți această operațiune.

Cum se taie corect trandafirii pe perioada toamnei

Ei bine, ramurile trandafirilor se pot rupe sub acțiunea unor diverși factori meteorologici, mai ales a zăpezii. Așadar, tăierea acestora se face toamna. Totodată, înainte de apariția zăpezii, trandafirii se mușuroiesc bine ca să nu înghețe în timpul sezonului rece. Iată cum se taie corect trandafirii.

Prin tăierea acestora se va reduce talia tufei și a ramurilor. La planetele de tip tufă, tăierea se face la o înălțime de aproximativ 65 de centimetri deasupra solului. Pe de altă parte, la trandafirii urcători se leagă ramurile pentru ca acestea să nu fie rupte de vânt sau zăpadă, iar în primăvară, se vor executa tăierile specifice, eliminând părțile uscate ale acestora.

Este important să menționăm că ramurile măceșilor proveniți din portaltoi trebuie de asemenea tăiate. De ce facem acest lucru? Ei bine, vom face asta pentru ca trandafirii să poată acumula mai multe substanțe nutritive necesare iarna.

După tăiere, trandafirii trebuie fertilizați corect

Ei bine, după ce a-ți tăiat corect trandafirii, odată cu apariția primei brume, este recomandat să faceți acestor plante un tratament fitosanitar cu un produs pe baza de cupru. În felul acesta, puteți preveni dezvoltarea unor boli care pot apărea în urma cicatricilor lăsate pe ramuri odată cu uscarea și căderea frunzelor.

Cum puteți face asta? Pentru aplicarea tratamentului menționat veți avea nevoie de o pompă de stropit sau al unui atomizor, cu ajutorul căruia să pulverizați o soluție pregătită după indicațiile prezentate pe eticheta produsului.

De asemenea, este indicat ca după aplicarea tratamentului să acoperiți baza plantelor cu pământ bine mărunțit. Potrivit specialiștilor, cea mai bună perioadă pentru mușuroire este sfârșitul lunii octombrie. Cu toate acestea, dacă temperaturile scad mai devreme nu ezitați să faceți acest lucru. Prin această operațiune, pământul va proteja baza ramurilor, evitând formarea unor bulgării de pământ și golurile de aer, iar planta va fi protejată mai bine în sezonul rece.

Cum se taie corect trandafirii pe perioada toamnei
Cum se taie corect trandafirii toamna

Cum poți să protejezi mai bine trandafirii împotriva înghețului

Pentru o protejare mai eficientă împotriva gerului din sezonul rece, puteți lua mai multe măsuri preventive. Printre acestea se numără și următoarele:

  • Trandafirii trebuie să fie plantați corespunzător, în așa fel încât punctul de altoire să fie la nivelul solului;
  • Totodată,  lucrările de îngrijire a trandafirilor (irigarea, fertilizare cu azot, tăierile de vară) trebuie să fie făcute în așa fel încât creșterea acestora să nu fie extinsă până în octombrie-noiembrie, deoarece plantele trebuie să aibă timp să se pregătească pentru sezonul rece;
  • De asemenea, trebuie să asigurăm trandafirilor un frunziș sănătos prin aplicarea corectă a tratamentelor fitosanitare împotriva bolilor și dăunătorilor pe toata perioada de vegetație;
  • Este de asemenea foarte important să menționăm și faptul că, din cauză că există și pericolul apariției unor rozătoare, precum șoarecii, este recomandat să evitați protejarea plantelor cu ajutorul resturilor vegetale, potrivit agrointel.ro.