Home » Utile » De ce băuturile la sticlă sunt mai bune la gust decât cele la doză sau PET. Așa se explică diferența la calitate și preț

De ce băuturile la sticlă sunt mai bune la gust decât cele la doză sau PET. Așa se explică diferența la calitate și preț

Voicu Costin / 18.02.2022, 07:45
De ce băuturile la sticlă sunt mai bune la gust decât cele la doză sau PET. Așa se explică diferența la calitate și preț

Multă lume afirmă că băutura consumată dintr-un recipient de sticlă este mai bună decât cea din recipientele din plastic sau din metal. Nu este un mit, acest lucru chiar este adevărat. Chiar specialiștii confirmă că băuturile păstrate în recipient din sticlă au un gust mai intens decât cele păstrate în PET-uri. Chiar și cutia de carton este de preferat decât cea din plastic. Care este explicația care stă la baza acestui declarații?

De ce sucurile la sticlă sunt mai bune ca cele din PET?

Specialiștii în chimie au făcut unele cercetări în urma cărora au descoperit un lucru fascinant. Mâncarea și băutura păstrate în recipiente de sticlă vor avea un gust mai intens decât cele ambalate în plastic.

„Când mâncați sau beți ceva dintr-un recipient din sticlă, experimentați gustul pur al mâncării sau al băuturii”, explică specialiștii în chimie.

Plasticul este mult mai poros, iar sticla este aproape impermeabilă la oxigen sau dioxid de carbon. Sticla nu interacționează deloc chimic cu conținutul din interiorul acesteia.

PET-ul, pericol pentru sănătate

Fiind un material obținut în urma unui proces chimic, plasticul conține anumite substanțe care dăunează sănătății. PET-ul (Polietilenă tereftalat⁠), din care sunt făcute ambalajele pentru băuturile îmbuteliate, poate suferi transformări la căldură excesivă şi ajunge să altereze calitatea lichidelor din interior.

Când plasticul este expus la soare, nivelul de antiamoniu crește și se transferă în băutură. Dacă berea este depozitată mai mult timp în zone călduroase, nivelul poate depăși limitele recomandate pentru siguranța consumatorului. Așadar, dacă preferați să consumați băuturile în recipient din plastic, evitați să le depozitați în locuri foarte călduroase.

Apar și preferințele din cauza diferenței de preț

Produsele îmbuteliate la PET sunt mai ieftine şi mai uşor de reciclat după folosire. De aici apare și diferența dintre cantitățile de băuturi vândute la plastic și cele vândute la sticlă. Există păreri și păreri cu privire la bere, la temperatura de păstrare ideală a acesteia și la recipientul din care ar trebui consumată.

Aceleaşi efecte le are plasticul din compoziţia PETurilor şi asupra celorlalte băuturi. În magazinele din România încă se mai găseşte lapte la PET, ceea ce nu poate fi decât o variantă neinspirată pentru consumatori, mai ales în cazul bebeluşilor şi copiilor de vârste mici.

De aceea, restaurantele și pub-urile vând bere la draft și bere la sticlă, pentru că și gustul este mai bun. Patronii de restaurant își doresc ca și clienții lor să beneficieze de cele mai bune servicii și de o calitate superioară a produselor. Chiar și laptele din supermarketuri îmbuteliat la sticlă va fi mult mai scump decât cel ambalat la PET sau în cutie de carton, cum se întâlnește în cele mai multe cazuri.

Sticla este mai bună decât doza de aluminiu?

Când vine vorba de cutiile din aluminiu, acestea sunt fabricate dintr-un aluminiu impermeabil. La rândul lui, aluminiul este acoperit cu un polimer special, pentru a reduce riscul de scurgere a aluminiului în băutură. Dezavantajul cel mai mare este că doza de aluminiu se încălzește mult mai repede decât sticla, dar se răceşte mai repede.

În 2006, berea la doză şi berea la sticlă erau aproape la fel de populare în întreaga lume. Zece ani mai târziu, dozele ocupau 53,2% din piaţa berii, iar sticlele, 36,5%.