Home » Auto » 10 greșeli banale pentru care șoferii din România riscă sancțiuni usturătoare. Aceste lucruri sunt menționate clar în codul rutier

10 greșeli banale pentru care șoferii din România riscă sancțiuni usturătoare. Aceste lucruri sunt menționate clar în codul rutier

Voicu Costin / 28.02.2022, 07:32
10 greșeli banale pentru care șoferii din România riscă sancțiuni usturătoare. Aceste lucruri sunt menționate clar în codul rutier

Șoferii din România sunt adesea blamați pentru că nu stăpânesc regulile de circulație şi că sunt agresivi și neatenți în trafic. Nu o spunem noi, ci rapoartele care au arătat că numărul de decese de pe șosele este în creștere de la an la an. În principal sunt produse de șoferi tineri fără experiență. De aceea, Codul Rutier se modifică constant, majorând sancțiunile pentru șoferii indisciplinați și modificând reguli. Care sunt greșelile banale pentru care șoferii din România riscă amenzi uriașe?

10 greșeli banale pentru care plătești

Șoferii indisciplinați vor plăti scump de acum încolo. Codul Rutier a înăsprit sancțiunile, iar șoferii pasibili de amenzi vor fi în număr din ce în ce mai mare dacă nu respectă regulile. Unele greșeli sunt banale, dar sunt repetate, iar organele de poliție nu vor mai trece cu vederea acest lucru. Ce greșeli pot fi sancționate?

Uiți să semnalizezi schimbarea direcției de mers

În cazul în care uiți să semnalizezi sau nu prea obișnuiești să faci asta, organele competente îți pot acorda o sancțiune contravențională cuprinsă între 2 sau 3 puncte de amendă. Nesemnalizarea schimbării direcției de mers costă între 290 și 435 de lei.

Nu foloseşti semnele de începător

Potrivit legii, conducătorii auto care au obținut permisul de mai puțin de un an trebuie să afișeze un semn distinctiv, de culoare galbenă, pe parbriz și pe lunetă. Cei care nu respectă această regulă pot primi o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei, din clasa I de sancțiuni. Cei care nu vor să le folosească pot primi între 2 și 3 puncte de amendă.

Forțezi culoarea galbenă a semaforului

Trecerea pe culoarea galbenă a semaforului se sancționează cu 2 sau 3 puncte de amendă. Singura situație în care poți face asta este atunci când vehiculul este atât de aproape de semafor încât nu poate fi oprit în condiții de siguranță (viteza vehiculului este prea mare).

Nu ai curățat plăcuțele de înmatriculare

Tot cu 2 sau 3 puncte-amendă poate fi sancționată și conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe de înmatriculare sunt murdare și numărul de înmatriculare nu poate fi identificat. Aceeași sancțiune se aplică și dacă plăcuțele sunt deteriorate sau acoperite cu gheață ori zăpadă.

Nu folosești centura de siguranță, plătești

Un obicei des întâlnit la șoferi este nefolosirea centurii de siguranță. Numele ei este foarte clar, dar mulți șoferi nu înțeleg lucrul acesta și aleg să nu o folosească folosind diferite metode de a anula alarma care sună în bord pentru nefolosirea ei. Ei bine, sunteți pasibili de amendă cu 2 – 3 puncte și 2 puncte de penalizare.

Folosirea telefonului mobil în timp ce șofezi

Dispozitivele hands-free sau punerea pe difuzor a telefonului în timpul șofatului vă poate scuti de o amendă de 2-3 puncte și 2 puncte de penalizare. Amenda începe de la 290 de lei și poate ajunge până la 435 de lei.

Asculți muzică la un volum ridicat

Până și muzica dată prea tare în mașină te poate face bun de plată. În timpul mersului, șoferul are obligația să fie atent la autospecialele cu semnalele acustice în funcțiune, pentru a le putea permite trecerea în siguranță. Dacă acest lucru este împiedicat din cauza volumului prea ridicat al muzicii în autoturism, conducătorul ar putea scoate din buzunar o sumă destul de mare, pornind de la 580 de lei și până la 725 de lei. Pe lângă această amendă veți primi și 4 – 5 puncte de amendă.

Nesimțirea se plătește scump

Șoferii care murdăresc drumurile publice sau aruncă gunoaie pe geamul mașinii vor primi o amendă usturătoare, ce poate ajunge până la 2.900 de lei. O astfel de faptă aduce o sancțiune cuprinsă între 9 și 20 de puncte-amendă.

Lipsa trusei medicale a triunghiurilor reflectorizante și a stingătorului

Stingătorul, triunghiurile reflectorizante și trusa medicală sunt obligatorii, iar absența lor atrage amenzi cuprinse tot între 580 și 725 de lei. Pentru lipsa unuia dintre elementele menționate mai sus poți plăti o contravenție cuprinsă între 4 – 5 puncte de amendă.

Uiți să-ți schimbi permisul de conducere

Persoanele care urcă la volan și au permisul expirat sunt pasibili de amendă în valoare de 6 și 8 puncte. Verificați periodic valabilitatea actelor mașinii pentru a nu rămâne fără permis și să plătiți și amenzi usturătoare.