Home » Auto » Ce valabilitate are permisul de conducere. Termenul diferă în funcție de categoria auto

Ce valabilitate are permisul de conducere. Termenul diferă în funcție de categoria auto

Voicu Costin / 09.03.2022, 08:40
Ce valabilitate are permisul de conducere. Termenul diferă în funcție de categoria auto

Fără un permis de conducere valabil, nu poți circula legal în România și nici în alte țări străine. Pentru cei care nu știau, pemisul de conducere are un termen de valabilitate stabilit prin lege, în funcție de categorie. Legile din țară sunt foarte concrete și stricte când vine vorba de valabilitatea permisului auto. Nici un poliţist nu va permite unui individ să circule cu permisul auto suspendat sau expirat. Ce valabilitate are permisul de conducere?

Cât timp este valabil permisul de conducere, în funcție de categorie

Valabilitatea administrativă a permisului de conducere, în funcție de categoriile auto, este stabilită prin legislația intrată în vigoare în 2002, și anume OUG nr. 195/2002 – Codul Rutier, cu modificările și completările ulterioare. Termenul de valabilitate al unui permis auto depinde de categoria pentru care o persoană a obținut dreptul de a conduce un vehicul motorizat pe drumurile publice din România.

Valabilitatea administrativă a unui permis de conducere obținut pe teritoriul țării noastre, pe categorii de vehicule:

  • 5 ani – pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv;
  • 10 ani – pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl și BE.

Cum aflăm care este valabilitatea permisului de conducere

Perioada de valabilitate a permisului auto începe cu data la care documentul administrativ a fost eliberat de DRPCIV. Când documentele au expirat, titularul este obligat să-și preschimbe permisul de conducere. În acest caz, șoferul auto nu este nevoit să susțină un nou examen. Pentru a prelungi valabilitatea permisului auto trebuie să fiți supuși, mai întâi, unui control medical obligatoriu.

În funcție de răspunsul clinicii unde efectuați acest control de rutină, veți afla dacă sunteți apt sau nu pentru a conduce în continuare. Conducătorii auto sunt obligați să solicite eliberarea unui nou permis auto în cazul în care se modifică datele înscrise în vechiul document.

Ce acte sunt necesare pentru schimbarea permisului auto expirat

După efectuarea vizitei medicale în cadrul unei clinici autorizate, un medic va constata dacă sunteți sau nu apți pentru a intra în posesia unui nou permis auto. În cazul în care verdictul este pozitiv, aveți nevoie de următoarele acte pentru a schimba permisul auto:

  • Cerere schimbare permis – care se primește completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie doar semnată.
  • Buletin sau carte de identitate a titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România.
  • Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei.
  • Permisul de conducere, în original.
  • Fișa medicală pentru schimbarea permisului auto – document emis de o unitate medicală autorizată, în original, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere.
  • În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie.

Ce faci dacă permisul de conducere este pierdut, furat sau distrus

În cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permisului de conducere, legea te obligă să declari în maximum 48 de ore acest lucru. În această situație, vei avea la dispoziție cel mult 15 zile de la declararea dispariției permisului auto pentru a solicita eliberarea unui nou document.