Home » Auto » Radare fixe România. Sute de radare vor fi montate pe drumurile din țară. Unde vor fi amplasate și ce informații vor transmite

Radare fixe România. Sute de radare vor fi montate pe drumurile din țară. Unde vor fi amplasate și ce informații vor transmite

Voicu Costin / 12.01.2022, 13:49
Radare fixe România. Sute de radare vor fi montate pe drumurile din țară. Unde vor fi amplasate și ce informații vor transmite

Guvernul a luat decizia să modifice Codul Rutier la începutul acestui an. Ministrul de Interne a anunțat că anul acesta vor fi montate mai multe radare fixe pe 3 tronsoane foarte circulate din România. Unde vor fi amplasate și ce informații vor transmite aflăm în articolul următor! Este important ca șoferii să afle că aceste radare vor ști cine are ITP valabil și cine nu.

Noi reglementări apărute în Codul Rutier

Anul 2022 vine cu schimbări importante privind Codul Rutier din România. Accidentele produse de-a lungul timpului și comportamentul neadecvat al unor șoferi au condus la apariția unor reguli noi, necesare în trafic, pentru a preveni accidentele și pentru a asigura buna circulație.

Codul Rutier va cunoaște câteva modificări esențiale printr-o decizie a Guvernului, conform informațiilor oferite de ministrul de Interne într-un interviu pentru Digi24. Anul acesta, vor fi montate 600 de camere radare fixe în România. Acestea vor fi amplasate pe cele mai aglomerate drumuri din țară: DN7, DN1 și Autostrada Soarelui.

Investiția Ministerului de Interne vine la scurt timp de la trecerea în noul an. Nouă măsură vrea să aducă o schimbare în rândul șoferilor care nu respectă regulile de circulație impuse de Codul Rutier. Sute de accidente se întâmplă în fiecare an din cauza vitezei excesive sau nerespectării distanței de circulație. Amenzile pentru depășirea vitezei regulamentare sunt destul de multe, mai ales în sezonul cald, când şoferii pot circula cu viteză pe autostrăzi.

Investiția Guvernului se ridică la suma de 12 milioane de euro și face parte din demersul instituției pentru a reduce accidentele de circulație cu 25% până în 2025.

„Până la finalul lunii ianuarie ne propunem să adoptăm OUG, avem de altfel și reglementarea în abilitarea guvernului de a emite ordonanță pe această componentă. Conducerea agresivă, cu tot ce înseamnă regimul de sancțiuni, vom veni cu un proiect în acest an. Îl avem deja bugetat, de instalare a 600 de camere de monitorizare pe trei artere importante din România. Mă refer la DN1 – Valea Prahovei, DN 7 – Valea Oltului și A2 – București-Constanța. 400 din cele 600 de camere sunt moderne, au posibilitatea să citească numărul de înmatriculare și să transmită automat în dispecerat dacă nu are certificat, dacă are ITP”, Lucian Bode.

Când va fi implementat sistemul?

Deocamdată, MAI şi CNAIR nu au anunțat un termen de finalizare până la care radarele fixe vor deveni active. Prin acestă declarație, ministrul de Interne încearcă să atragă un semnal de alarmă tuturor șoferilor din România. Implicarea Guvernului în acest proiect vine în urma statisticilor alarmante, care arată că aproape 1000 de oameni au murit în ultimii 3 ani, pe șoselele din România.

Motivul pentru care autorităţile vor să folosească radarele fixe ale CNAIR îl reprezintă numărul mare de accidente mortale.

Decese în accidente rutiere:

  • În anul 2019 – 894 morţi;
  • În anul 2020 – 812 morţi;
  • În anul 2021 – 932 morţi.