Home » Când, unde, cum » 10 lucruri mai puțin știute despre planeta Neptun, cea de-a opta planetă din sistemul solar

10 lucruri mai puțin știute despre planeta Neptun, cea de-a opta planetă din sistemul solar

Manolică Anca / 23.09.2021, 12:55
10 lucruri mai puțin știute despre planeta Neptun, cea de-a opta planetă din sistemul solar

Planeta Neptun este a opta și penultima cea mai îndepărtată planetă din sistemul solar, prima găsită prin calcule matematice Aceasta a fost descoperită de astronomul francez Urbain Jean Joseph Le Verrier şi astronomul britanic John Couch din cauza perturbărilor gravitaționale din orbita lui Uranus. Află câteva curiozități despre planeta Neptun.

Totul despre planeta Neptun

Planeta Neptun a fost observată în data de 23 septembrie 1846, grație perturbărilor gravitaționale care au dus la premisa că există a opta planetă. După diametru, este a patra planetă, în timp ce după masă, este a treia. Aceasta are o masă mai mare de 17 ori decât cea a Terrei și puțin mai mare decât a planetei Uranus, care este de aproximativ 15 ori mai grea decât cea a Pământului.

Compoziția planetei se aseamănă mult cu cea a lui Uranus, fiind diferită de cele ale giganților gazoși mai mari precum Jupiter sau Saturn. Atmosfera se aseamănă și ea, fiind compusă în special din heliu, hidrogen, urme de hidrocarburi și azot, dar și proporții mari de apă, metan și amoniac. Interiorul planetei este compus în mare parte din roci și gheață, iar urmele de metan care se află în straturile superioare ale atmosferei, îi conferă planetei un aspect albăstrui.

Galileo Galilei a fost primul care a descoperit planeta

Potrivit desenelor lui Galileo Galilei, acesta este primul care a observat planeta, pe 28 decembrie 1612 și ulterior pe 27 ianuarie 1613. Însă, de fiecare dată, el a confundat-o cu o stea fixă care apărea foarte aproape de Jupiter, mjotiv pentru care descoperirea nu i se atribuie în mod direct. În 1821, Alexis Bouvard a făcut publice tabele referitoare la orbita lui Uranus, planeta vecină, și ulterior a ajuns să presupună că este un corp necunoscut care perturbă orbita prin interacțiune gravitațională.

Planetele din sistemul solar
Planetele din sistemul solar

După o serie de calcule și căutări în urma descoperirii planetei, au apărut numeroase neînțelegeri între francezi și britanici, pentru că nu era clar cui îi era atribuită descoperirea. Într-un final, s-a decis că Le Verrier și Adams au contribuit activ la descoperirea planetei Neptun.

Însă aceasta nu avea un nume exact, ci era denumită „planeta de dincolo de Uranus” sau chiar „planeta lui Le Verrier”.  Le Verrier a fost cel care a venit cu numele Neptun, nume care, într-un final, a fost acceptat de comunitatea internațională. În mitologia greacă, Neptun era identificată și cu zeul grec Poseidon, zeul mării. Toate planetele din sistem, mai puțin Pământ, poartă nume de zei din mitologia greacă și romană.

Curiozități despre planeta Neptun

  1. Distanța medie de la Neptun până la Soare este de 4.503.443.661 km, ceea ce înseamnă că este de aproximativ 30 de ori mai departe decât Pământul.
  2. O zi pe această planetă durează 16 ore, însă un an este echivalentul a 165 de ani tereștri.
  3. Cel mai cunoscut satelit al lui Neptun este Triton, care a fost descoperit la numai 17 zile de la descoperirea planetei.
  4. Neptun nu are o suprafață solidă, ci un nucleu format din apă, metan și amoniac. Se spune că temperatura nucleului ar fi de aproximativ 5.000 de grade Celsius.

    Compoziția și structura planetei Neptun
    Compoziția și structura planetei Neptun

  5. Pe Neptun se regăsește o pată mare întunecată, asemănătoare cu Marea Pată Roșie aflată pe planeta Jupiter.
  6. Planeta are propria sursă de căldură. Emite de 2,7 ori mai multă căldură decât primește.
  7. Sonda spațială Voyager 2 a avut nevoie de 12 ani pentru a ajunge în apropierea planetei Neptun.
  8. Grație interiorului de roci și gheață, atât Neptun, cât și Uranus sunt considerați „giganți de gheață”.
  9. Gravitatea de pe Neptun este asemănătoare cu cea a Pământului.
  10. Pe planeta Neptun au loc cele mai mari furtuni și cele mai rapide vânturi din sistemul solar.