Home » Când, unde, cum » 10 superstiții despre vin. Când se consideră semn de belșug și fericire

10 superstiții despre vin. Când se consideră semn de belșug și fericire

Manolică Anca / 14.10.2021, 11:28
10 superstiții despre vin. Când se consideră semn de belșug și fericire

Multe dintre legendele, credințele și superstițiile despre vin au rămas vii până astăzi, mai ales toamna când viile dau struguri din belșug, iar mustul fierbe cu mare spor și râvnă în poloboace. Indiferent dacă aceste superstiții despre vin au sau nu vreun miez de adevăr, ele tind să devinp tot mai credibile cu fiecare pahar savurat!

Cine a inventat vinul

Vinul este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice din întreaga lume. Un element important în societate și î viața de zi cu zi a multora, această licoare este o stare de spirit, amprenta unei personalități, produsul unei anumite culturi sau al unui spațiu geografic.

În ciuda prejudecaților, se spune că nu un bărbat a inventat vinul, ci o femeie! Conform unei legende persane străvechi, această licoare a apărut atunci când o femeie care suferea de o groaznică durere de cap a avut inspirația de a gusta din sucul fermentat al unor struguri care erau ținuți de multă vreme într-un vas. După ce a băut din acest lichid, femeia s-a simțit mai bine și a reușit, în cele din urma, să adoarmă liniștită.

În mitologia greacă se spune totuși că vinul ar fi fost inventat de Dionysus (Bachus pentru romani), zeul vinului, beției și fertilității.

Superstiții despre vin
Superstiții despre vin

Cele mai cunoscute superstiții despre vin

De-a lungul timpului, pe întreg globul, oamenii au perpetuat cele mai diverse superstiţii despre vin. Hai să vedem doar câteva dintre ele, cele mai cunoscute:

  1. Burebista credea cu tărie că vinul înmoaie puterile soldaţilor, astfel că a dat foc tuturor viilor dacilor, pentru ca ei să se lupte cu duşmanii şi nu cu vinul.
  2. Se spune că atunci când două persoane de la masă duc, în acelaşi timp, paharele de vin la gură, ei vor muri în aceeaşi zi.
  3. Atunci când cineva varsă, din greșeală, un pahar de vin pe masă, se spune că este semn de belșug.
  4. Francezii spun că dacă beau ultimul strop de vin dintr-o sticlă, atunci se vor însura (sau mărita, după caz) în următorul an. În cazul în care persoana este deja căsătorită, în următorul an va avea o fată.
  5. Se spune că dacă pui vin într-un pahar în care există deja vin, nu faci altceva decât să provoci spiritele rele şi vei avea copii bâlbâiţi.
  6. Este foarte cunoscut obiceiul grecesc de a sparge paharele de vin (şi chiar farfuriile) în timpul nunţilor, pentru ca mirii să aibă noroc în viață.
  7. În Italia, la nuntă, mirii sparg un pahar de vin şi numără cioburile. Se pare că numărul acestora arată cam câţi ani fericiţi vor avea împreună.
  8. La nunţile evreieşti, mirele sparge cu piciorul un pahar, iar mesenii scandează binecunoscutul „Mazel tov!” (urare tradiţională evreiască echivalentă aproximativ cu „Noroc!”).
  9. O veche tradiţie românească spune că în ziua 40 de sfinţi să se bea 40 de pahare de vin şi să se guste din 40 de feluri de mâncare, pentru a fi sănătos tot anul.
  10. Superstițiile pescarilor din occident spuneau că cei plecați la pește trebuiau să toarne vin în ape pentru a liniști valurile. Totodată, vinul turnat peste punte era considerat aducător de noroc marinarilor într-un nou voiaj.