Home » Când, unde, cum » 10 țări din lume care au fost denumite după mari personalități. Ce povești ascund

10 țări din lume care au fost denumite după mari personalități. Ce povești ascund

Manolică Anca / 08.04.2022, 13:55
10 țări din lume care au fost denumite după mari personalități. Ce povești ascund

Studii recente au arătat că majoritatea celor aproape 200 de țări de pe glob poartă unul dintre cele patru nume: un trib, o caracteristică a terenului, o descriere a unei direcții sau o personalitate celebră din istorie. Unele dintre statele care poartă numele unor personalități istorice sunt destul de evidente, dar altele sunt puțin mai surprinzătoare.

Țări din lume care au fost denumite după mari personalități

Există aproximativ 200 de țări în lume, dar te-ai întrebat vreodată de unde vine numele lor? Iată o listă cu 10 țări din lume care au fost denumite după mari personalități.

1. Columbia – Cristofor Columb

Locuită de peste 48 de milioane de oameni, Columbia a fost numită după celebrul navigator și explorator Cristofor Columb. Cu sprijinul familiei regale spaniole, acesta a navigat spre Lumea Nouă în 1492 cu nava sa Santa Maria. Unii spun că Columb nu a vizitat niciodată țara care îi poartă numele, alții susțin că a pus piciorul pe pământ columbian în cea de-a treia sa călătorie.

2. Filipine – Filip al II-lea

Această țară din sud-estul Asiei a fost numită după un membru al familiei regale spaniole, regele Filip al II-lea (Felipe al II-lea). Dar ce legătură are Spania cu Filipine? Când regele Carol I al Spaniei l-a trimis pe Ferdinand Magellan să exploreze lumea, acesta a ajuns pe țărmurile acestei țări în 1521 și a revendicat pământul pentru monarhul spaniol. Mai târziu, exploratorul Ruy López de Villalobos a numit insulele după fiul regelui Carol al II-lea, Filip al II-lea.

Regele Filip al II-lea
Regele Filip al II-lea

3. Țări din lume care au fost denumite după mari personalități. Insulele Cook – James Cook

Țara a fost numită după celebrul explorator englez Căpitan James Cook. Între 1773 și 1779, Cook a vizitat insulele și le-a numit Insula Hervey. Cu toate acestea, la începutul anilor 1800, cartograful rus Adam Johann von Krusenstern a publicat Atlas de l’Océan Pacifique și a redenumit insulele după Cook însuși.

4. Seychelles – Jean Moreau de Sechelles

Marele călător Vasco de Gama a fost prima persoană care a pus Seychelles pe hartă, numind-o, împreună cu masele de uscat din jur, insulele Admiral. În 1756, căpitanul francez Corneille Nicholas Morphey a ajuns pe insule și le-a declarat oficial teritoriu francez. Le-a numit după Jean Moreau de Sechelles – un ministru de finanțe din Franța în timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea (secolul al XVIII-lea).

5. Mauritius – Maurits van Oranje

Olandezii au colonizat Mauritius în secolul al XVI-lea și i-au dat numele prințului Maurits van Oranje. Cu toate acestea, nu au deținut controlul pentru mult timp – în 1715, Compania Franceză a Indiilor Orientale a revendicat Mauritius pentru Franța, înainte de a fi colonizat în cele din urmă de britanici. Numele dat de olandezi a rămas pe parcursul diferitelor perioade de colonizare.

6. Țări din lume care au fost denumite după mari personalități. Bolivia – Simon Bolivar

Această țară din America Centrală de Sud a fost denumită după celebrul luptător pentru independență Simon Bolivar. Acesta a ajutat coloniile din America de Sud să răstoarne dominația spaniolă din regiune pe o perioadă de 16 ani. În 1825, după ce Războiul de Independență Bolivian s-a încheiat, Bolivia a fost numită după eliberatorul său. Bolivar a ajutat chiar și noua țară să își redacteze constituția.

7. Arabia Saudită – familia regală al-Sauds

Un stat suveran arab din vestul Asiei, cunoscut sub numele de Regatul Arabiei Saudite, este numit după familia sa regală – al-Sauds. În 1932, o nouă națiune modernă, Arabia Saudită, a fost înființată de Abdulaziz bin Abdulrahman al-Faisal al-Saud (adesea denumit Ibn Saud).

Acesta a dorit să unească diferite părți ale Peninsulei Arabice într-o singură țară. În prezent, familia al-Saud este formată din aproximativ 25.000 de membri, dintre care 200 sunt prinți. Datorită descoperirii petrolului în 1938, Arabia Saudită este una dintre cele mai bogate țări din lume.

8. Insulele Marshall – John Marshall

Această țară minusculă este formată din peste 1.200 de insule și insulițe. În 1788, căpitanul britanic John Marshall a fost primul călător care a explorat regiunea, în timp ce călătorea pe nava sa, Scarborough, și a ajutat la ducerea prizonierilor din Anglia în Australia.

John Marshall
John Marshall

9. Țări din lume care au fost denumite după mari personalități. El Salvador – Iisus Hristos

El Salvador are distincția singulară de a fi numit după Iisus Hristos însuși, fiind botezat oficial „Provincia De Nuestro Señor Jesus Cristo, El Salvador Del Mundo” – sau „Provincia Domnului nostru Iisus Hristos, Mântuitorul lumii” – în 1524 de către conchistadorul Pedro de Alvarado. Denumirea ușor greoaie a fost prescurtată ulterior în El Salvador sau „Salvatorul”.

10. Sfânta Lucia – Sfânta Lucia

Sfânta Lucia este singura țară din lume care poartă numele unei femei, aceasta fiind Sfânta Lucia din Siracuza. Ea a fost o martiră creștină care a fost ucisă în timpul persecuției lui Dioclețian din anul 304 d.Hr. și a cărei sărbătoare este celebrată la 13 decembrie. Primii coloniști europeni din această țară insulară din Caraibe au fost francezii, care au numit insula Sfânta Lucia în onoarea ei.