Home » Când, unde, cum » 10 țări din lume greu de invadat. Nu armata este punctul lor forte. Ce le ajută, de fapt

10 țări din lume greu de invadat. Nu armata este punctul lor forte. Ce le ajută, de fapt

Manolică Anca / 07.06.2022, 13:40
10 țări din lume greu de invadat. Nu armata este punctul lor forte. Ce le ajută, de fapt

Încă din cele mai vechi timpuri, omul a luptat cu toată ființa sa pentru a-și stabili supremația, dovadă stând toate războaiele declarate din istorie pentru extinderea regatelor și a teritoriilor. Cu toate acestea, au existat unele țări care nu au fost aproape niciodată invadate de inamici. Aceste țări au o imunitate stranie care i-a ținut la distanță pe invadatori în trecut și continuă chiar și astăzi.

Țările din lume care sunt greu de invadat

Iată care sunt primele 10 țări aproape imposibil de invadat, în ordinea crescătoare a puterii și imunității lor la invazii:

10. Bhutan

Această țară mică din Asia de Sud-Est nu are aproape nimic când vine vorba de autoapărare. Nu are nici armată uriașă (doar 7.000 de oameni), nici forță aeriană bine echipată (doar 2 avioane) și nici tancuri în armata sa. Cu toate acestea, Bhutan este una dintre acele țări care nu a văzut aproape niciodată o invazie pe teritoriul său.

Bhutan este o țară mică, înconjurată din toate părțile de vârfuri himalayene și se află ea la 300 m deasupra nivelului mării. Chiar dacă o armată reușește să ajungă la graniță, răul de altitudine își va face simțită prezența. În momentul în care o armată va ajunge efectiv în Bhutan, va fi atât de epuizată și lipsită de resurse încât o invazie va fi aproape inutilă.

În plus, Bhutan este atât de nesemnificativ în politica internațională încât nimeni nu va avea vreodată de-a face cu el. Este un stat mai neutru chiar și decât Elveția și extrem de izolată.

9. Iran

Iranul este una dintre cele mai puternice țări din Orientul Mijlociu, dar și țara cu cel mai mare număr de inamici, cu excepția Coreei de Nord. De sute de ani, Orientul Mijlociu a fost un punct fierbinte al numeroaselor războaie, între țări din interiorul său și cu țări îndepărtate. Și, deși țara a fost implicată în mod semnificativ în toate acestea, a reușit cumva să țină invadatorii la distanță.

Cel mai mare motiv din spatele acestei imunități este locația geografică a Iranului, care este atât de intimidantă încât. Nu are nevoie nici măcar de armată pentru a ține la distanță inamicii, pentru că este înconjurat de vârfuri muntoase înalte din toate părțile. Aici sunt construite numeroase buncăre ascunse, în care locuiesc soldați-spioni iranieni care monitorizează non-stop teritoriile.

8. Australia

O altă țară unde geografia are un cuvânt puternic de spus. Simplul fapt că Australia este o țară insulară descurajează orice potențial invadator și îl sperie. 70% din suprafața sa este acoperită de Outback, o întindere nesfârșită de deșert fără floră sau faună pe mii de kilometri. Cel mai apropiat potențial inamic al Australiei este Japonia, care la rândul ei se află la 11.000 km distanță, separată de Oceanul Pacific.

7. Elveția

Elveția este faimoasă în întreaga lume pentru neutralitatea sa feroce în politica mondială. Nu are niciun dușman și este singura țară cu care fiecare stat puternic este în relații bune. Nu s-a implicat niciodată în niciun fel de violență.

Superputeri mondiale precum Franța, Germania, Marea Britanie, SUA sunt cele mai bune prietene ale acestei țări, având o mare parte din activele lor monetare depozitate în băncile elvețiene. Așadar, cu excepția cazului în care un invadator rebel nu vrea să riște să aibă probleme cu atâtea țări puternice, nimeni nu va îndrăzni să invadeze Elveția.

De asemenea, Alpii mare se înalță maiestuos, supravegherea 24/7 a armatei din buncărele și fortărețele ascunse în mijlocul munților vor slăbi de mai multe ori orice tentativă. Dacă aceștia reușesc să ajungă cumva la granițele elvețiene, cetățenii acestei țări au permisiunea de a deține o armă, împreună cu pregătirea militară.

6. Coreea de Nord

Nu doar Kim Jong-Un este nemilos, ci și armata nord-coreeană. Armata nord-coreeană este a doua ca mărime din lume, după SUA. Coreea de Nord are 700.000 de militari activi și 4.500.000 de militari în rezervă, 4.200 de tancuri, 458 de avioane de luptă, 967 de nave de luptă și 8 focoase nucleare. Numai iscusința sa nucleară este suficientă pentru a intimida cele mai mari și mai puternice țări din lume.

Au existat multe momente în care lumea a anticipat un război între SUA și Coreea de Nord din cauza relațiilor lor tensionate. Dar chiar și SUA sunt reticente în acest sens. Mai ales din cauza prieteniei Coreei de Nord cu China, cu care SUA nu vrea să strice relațiile. Coreea de Nord este una dintre cele mai vicioase țări din lume și aproape imposibil de invadat.

5. Regatul Unit

O altă națiune insulară greu de invadat. Este, de asemenea, una dintre cele mai puternice țări din lume, alături de SUA, Rusia, Germania și altele asemenea. Singurul mod în care o armată poate invada Marea Britanie este traversând Canalul Mânecii spre sud. Iar acest lucru este destul de greu de realizat, datorită apelor înșelătoare și a stâncilor albe abrupte din Dover.

Totodată, britanicii se laudă și cu o armată remarcabilă din punct de vedere tehnologic și al iscusinței. Bugetul său anual pentru apărare este de peste 55 de miliarde de dolari, fiind al cincilea cel mai mare din lume. Și este membră NATO.

4. Canada

Canadienii sunt o un popor pașnic, dar nu înseamnă că sunt slabi sau lipsiți de apărare. Însă oricum este greu să invadezi Canada, cea mai mare și mai puternică armură a sa fiind poziția geografică, dar și mărimea sa (a doua țară din lume ca mărime după suprafață).

Canada este înconjurată pe trei laturi de apele glaciare ale oceanelor Atlantic și Pacific, cu temperaturi de îngheț de sub -30 grade Celsius. Aceste temperaturi și zăpada constantă din interiorul țării sunt suficiente pentru a descuraja cea mai puternică armată din lume.

3. Japonia

O altă țară insulară care, deși este mică, este extrem de puternică. Japonia este una dintre cele mai avansate, cele mai dezvoltate și cele mai puternice țări. Economia japoneză este a patra ca mărime din lume, iar bugetul său militar anual este de peste 50 de miliarde de dolari americani.

Au una dintre cele mai avansate muniții militare din lume, cu o tehnologie și o supremație de neegalat. De asemenea, posibilul invadator va trebui să traverseze un ocean pentru a ajunge la ea, ceea ce nu este deloc ușor.

2. Rusia

Rusia este cea mai mare țară din lume, lucru care o face extrem de puternică. Geografia în sine este cea mai mare armură a Rusiei împotriva oricărui potențial invadator, clima sa fiind într-adevăr mortală. Temperaturile înghețate din Siberia și munții înșelători sunt imposibil de traversat.

1. Statele Unite ale Americii

Dacă președintele SUA dorește, el poate ordona armatei americane să distrugă fiecare țară de pe planetă nu o dată, ci de mai mult de șapte ori. În succesiune.

Bugetul militar anual al acestei superputeri mondiale este de o valoare uluitoare de 600 de miliarde de dolari. De asemenea, li se permite să dețină o armă proprie. În SUA există 112 arme de foc la 100 de persoane (adică mai multe arme decât oameni!) Iar patriotismul american este atât de puternic încât vor împușca pe oricine îndrăznește să privească SUA cu intenții răuvoitoare.

Geografia și mărimea SUA sunt, de asemenea, una dintre cele mai mari armuri pe care le are. Are vastul deșert din Arizona, înălțimile munților Stâncoși și Apalași, o rețea masivă de râuri, platouri și peisaje înzăpezite din Alaska. Pe două laturi, este înconjurată de oceane masive, Pacificul la vest și Atlanticul la est. Toate acestea, împreună cu abilitățile sale militare, care sunt cele mai bune, fac din SUA cea mai dificil de invadat țară.