Home » Când, unde, cum » 10 țări din lume imposibil de atacat. Detaliile majore care fac diferența

10 țări din lume imposibil de atacat. Detaliile majore care fac diferența

Cojocaru Cristian / 26.02.2022, 15:47
10 țări din lume imposibil de atacat. Detaliile majore care fac diferența

Actualul conflict din Ucraina lansat de Rusia a fost un adevărat șoc pentru întregul mapamond. Invazia Ucrainei de către Ruși ar putea avea un ecoup semnificativ și pentru România, având în vedere că totul se întâmplă la granițele țării noastre. Deși istoria ne arată nenumărați lideri care au reușit să ocupe numeroase teritorii, tot trecut ne arată că unele țări sunt imposibil de atacat.

Țări ale lumii care sunt imposibil de atacat

Aceste țări dispun de o anumită imunitate, lucru care le-a ținut departe de potențialii invadatori. În prezent, statele respective beneficiază de aceleași avantaje. Iată care sunt țările care sunt imposibil de atacat.

Iran

Iran reprezintă una dintre cele mai puternice state ale Orientului Mijlociu, în trecut un punct cu nenumărate conflicte militare. Cu toate că Iran a participat la multe dintre acestea  și și-au făcut nenumărați inamici, a reușit să îi țină la distanță pe aceștia. Poziționarea geografică poate fi unul dintre motivele din spate, astfel că mediul de acolo aproape că nici nu necesită neapărat o armată care să apere teritoriul. Granițele țării sunt înconjurate de munți, acolo unde își au locul nenumărate buncăre cu grăniceri care veghează. Din punct de vedere militar, Iranul se poate lăuda cu rachete de ultimă generație, dar și cu o armată de 500.000 de militari, 1.658 de tancuri, 137 de avioane de luptă și muniție nucleară.

Australia

Ca și în cazul Iranului, geografia este cea care pune și Australia pe această lipsă. Țara insulară descurajează potențialii inamici, iar faptul că 70% din teritoriul statului este acoperit de deșert fără floră, este un al impediment pentru atacatori. Cel mai apropiat inamic potențial al Australiei este Japonia care se află la o distanță de 11.000 de kilometri.

Regatul Bhutan

Armata Regatului Bhutan numără doar 7.000 de soldați, 2 avioane și niciun tanc. Cu toate acestea, statul nu a fost vreodată invadat, având în vedere că este o țară mică și înconjurată de munții Himalaya. Cu atât mai mult, Bhutan nu dispune de resurse semnificative care să o transforme într-o țară cu potențial.

Elveția

Elveția este recunoscută la nivel mondial pentru neutralitatea sa atât politică dar și militară. Este singura țară din lume care nu are relații bune cu toate celelalte țări, lucru pentru care fiecare departament al ONU își are sediul acolo. De-a lungul istoriei, Elveția nu s-a implicat în niciun război, fiind una dintre cele mai puternice țări ale planetelei. Din punct de vedere militar, Elveția dispune de nenumărate buncăre ascunse în munți, dar și de avantajul poziționării geografice.

țări imposibil de atacat
Tarile insulare sunt dificil de atacat, in acest caz fiind si Regatul Unit

Coreea de Nord

După SUA, armata Coreei de Nord este cea mai mare din lume, numărând 700.000 de militari activi și peste 4,5 milioane de rezerviști. La această armată impresionantă se mai adaugă 4.200 de tancuri, 458 de avioane de luptă, 967 de nave de război și 8 focoase nucleare. În anul 1950, nici măcar Coreea de Sud alături de SUA nu au putut învinge împreună Coreea de Nord. Șansele ca acum să se întâmple acest lucru, sunt foarte mici.

Marea Britanie

În general, națiunile insulare sunt greu de invadat, însă Regatul Unit nu este doar atât. El reprezintă și una dintre cele mai puternice țări din lume, economic cât și militar. Singura posibilitate ca tărâmul Reginei Elisabeta a II-a să poată fi invadat este prin Canalul Mânecii, însă acest lucru a fost demonstrat deja în trecut ca fiind foarte dificil de către armata nazistă.

Canada

Canada este încă o țară care completează lista. Chiar dacă ar avea dușmani, având în vedere că este un stat pașnic, aceștia ar trebui să se gândească de două ori înainte. Poziționarea sa geografică o face o țară greu de invadat, la care se mai adaugă și suprafața sa considerabilă, fiind a doua țară ca suprafață din lume. Singura modalitate de a ataca statul este prin SUA, lucru imposibil în momentul de față.

Japonia

Așa cum spune proverbul „buturga mică răstoarnă carul mare”, el poate fi aplicat și Japoniei. Cu toate că este o țară mică, este una dintre cele mai puternice de pe glob, datorită tehnologiei sale foarte avansate. Din punct de vedere economic, Japonia se situează pe locul patru mondial, iar bugetul militar este de 50 de miliarde de dolari. Înainte ca un potențial inamic să invadeze această țară, trebuie să se gândească la faptul că are de străbătut un ocean înainte.

Rusia

Cea mai mare țară din lume și unul dintre actorii principali din conflictul militar actual este Rusia. Istoria ne arată că nici Napolen și nici Hitler nu au putut cuceri această țară, iar în prezent, acest lucru ar fi și mai dificil. Armata Rusiei este una dintre cele mai dotate din lume, însă și poziția geografică o ajută enorm la a ține inamicii la distanță. Armata rusă numără 850.000 de soldați, 3.500 de avioane militare și 7.000 de rachete nucleare.

Statele Unite ale Americii

De-a lungul istoriei au avut loc nenumărate războaie, iar SUA nu s-a putut abține în a nu participa. Cu toate că țările implicate în război au suferit numeroase pierderi de resurse, acest lucru aproape că nici nu a fost simțit de către americani. Armata SUA are cel mai mare buget militar din lume, vorbind despre 600 de miliarde de dolari, astfel că ofensiva ar fi pe măsura bugetului. De asemenea, poziționarea geografică dar și suprafața acesteia ar crea nenumărate probleme inamicilor potențiali.