Home » Când, unde, cum » 3 plante magice din Stăpânul Inelelor care există și în realitate. Unde se găsesc și ce caracteristici au

3 plante magice din Stăpânul Inelelor care există și în realitate. Unde se găsesc și ce caracteristici au

Manolică Anca / 26.05.2022, 13:29
3 plante magice din Stăpânul Inelelor care există și în realitate. Unde se găsesc și ce caracteristici au

Elfi, orci, dragoni, în Stăpânul Inelelor și în vasta sa mitologie găsim un număr mare de creaturi magice care dau viață legendei și universului pe care Tolkien ni l-a lăsat moștenire. Dar în paginile poveștilor și povestirilor scriitorului britanic găsim mult mai mult decât creaturi. Există un număr mare de plante magice, unele dintre ele existând și în realitate.

Ce plante din Stăpânul Inelelor există și în realitate

Plantele reprezintă o parte importantă a istoriei Pământului de Mijloc, atât de mult încât, în mitologia lui Tolkien, înainte de vârstele soarelui, înainte de existența soarelui și a lunii, au existat vârstele copacilor. Iată ce plante din Stăpânul Inelelor există și în realitate:

Simbelmynë, florile strămoșilor

În mormintele regilor din Rohan, tărâmul călăreților, se remarcă flori albe, care înfloresc permanent și se răspândesc cu ușurință pe pământ.

Oamenii din Rohan îi numesc simbelmynë, care se traduce prin „veșnic importanți”, iar elfii îi numesc alfitin, „nemuritori”. Se spune că în mormântul marelui rege Helm „Mâna de Fier”, simbelmynë cresc atât de abundent încât dă impresia că este acoperit de zăpadă perpetuă, în amintirea a ceea ce s-a întâmplat în timpul domniei sale în Rohan.

În unele traduceri, a fost numită „forget-me-nots”, dar nu pare să fie înrudită cu plantele din genul Myosotis, cu care suntem familiarizați. În schimb, Tolkien a fost inspirat de o floare mică, ușoară, numită floarea vântului (Anemone nemorosa), foarte comună în Anglia și prezentă și în Peninsula Iberică.

Este o plantă care se răspândește ușor pe sub pământ, datorită unor tulpini subterane numite rizomi, și formează colonii mari, a căror înflorire semnalează începutul primăverii.

Simbelmynë, florile strămoșilor
Simbelmynë, florile strămoșilor

Cerealele zeilor

Unul dintre cele mai importante alimente din povestea lui Frodo și a Frăției Inelului este lembas, pâinea elfilor de pe drum. Un fel de prăjituri de pâine dăruite celor opt tovarăși de către elfii din Lothlorien.

Nu este clar dacă adevărata putere nutritivă a lembelor provine din boabele din care sunt făcute, o creație a Vala Yavanna – zeița plantelor și a agriculturii – sau din rețeta, elaborată de Maia Melian – un fel de zeiță inferioară, care era asociată cu elfii în antichitate.

Tolkien și-a bazat rețeta pe așa-numita „prăjitură a marinarilor”, un tip de pâine mică și turtită, întărită prin dublă coacere – „prăjitură” înseamnă literalmente „coaptă de două ori” – care era folosită ca hrană în călătoriile lungi peste mări, deoarece era durabilă și ușor de transportat. Și așa cum biscuitele de mare este făcut din grâu, cerealele din care se fac lembas trebuie să fie tot ceva asemănător cu grâul.

În mod ciudat, grâul modern este o plantă care nu există în natură. Triticum aestivum este un hibrid hexaploid, adică are un singur set de cromozomi în grupuri de șase, spre deosebire de om, care îi are în perechi. În plus, este o varietate cu trei specii parentale diferite: Triticum urartu, Triticum tauschii și Aegilops speltoids.

Mallorn, frunzele care durează

În scena în care Galadriel livrează Companiei pâinea elfică pentru drum, vedem o altă plantă foarte importantă pentru pădurea din Lothlorien, cea care dă frunzele cu care sunt învelite lembas. Mallornul este poate cel mai reprezentativ arbore al cetății din Caraș Galadhon.

Lemnul său este de culoare argintie, iar frunzele sale, cu partea superioară de culoare verde închis și partea inferioară argintie, pot rămâne proaspete pentru o perioadă lungă de timp după ce au fost smulse din copac și pot conserva tot ceea ce este depozitat în ele dacă sunt folosite ca ambalaj. Când vine toamna, frunzele devin aurii, dar nu cad din copac până când vine noua primăvară și răsar din nou.

Această formă particulară de pierdere a frunzelor, care nu devine veșnic verde, dar nu este forma obișnuită de pierdere a frunzelor de foioase, se numește marcescență, de la „martie”, și este o particularitate a unor arbori, cum ar fi stejarul galicol (Quercus pyrenaica) sau unele populații de fag (Fagus sylvatica). Copaci care l-au inspirat pe Tolkien să creeze mellyrn (plural de mallorn).