Home » Când, unde, cum » 7 curiozități despre Floarea Soarelui. Știai că Floarea Soarelui nu este o floare? Cum se cheamă de fapt

7 curiozități despre Floarea Soarelui. Știai că Floarea Soarelui nu este o floare? Cum se cheamă de fapt

Manolică Anca / 01.04.2022, 17:43
7 curiozități despre Floarea Soarelui. Știai că Floarea Soarelui nu este o floare? Cum se cheamă de fapt

Floarea Soarelui, în toată splendoarea ei colorată, oferă o imagine superbă de privit. Însă natura ei nu se rezumă doar la frumusețe. Plantele multifuncționale oferă gustări sănătoase, ulei folosit în gospodărie și semințe pentru păsări. Află mai multe curiozități despre Floarea Soarelui, din rândurile de mai jos. De ce nu este aceasta, de fapt, o floare.

Știai că Floarea Soarelui nu este o floare?

Pentru început, vorbim puțin despre anatomia unei flori. Aceasta este compusă, în general, din patru straturi concentrice numite spirale: caliciul de la periferie, alcătuit din sepale, care de obicei arată ca niște frunze mici, verzi, asemănătoare unor solzi; corola, alcătuită din petale; androcul, care aranjează staminele, aparatul reproducător masculin care produce boabele de polen; și gineceul din centru, alcătuit din unul sau mai multe carpele, aparatul reproducător feminin care conține ovarele și care, odată polenizat, va forma fructul.

Dar iată că există și unele excepții de la regulă. Flori precum crinul, ale căror sepale și petale sunt identice și formează o structură intermediară numită tepală. Unele plante au mai multe spirale ale unor părți, cum ar fi garoafa de grădină, cu multiple corole concentrice, sau floarea de prun, cu un număr mare de stamine dispuse în mai multe straturi.

Cu toate acestea, dacă ar fi să ne uităm cu atenție la floarea-soarelui, la margaretă sau la păpădie, sau la orice altă plantă din familia plantelor compozite, am observa că ceea ce este considerat în mod obișnuit ca fiind o floare nu are de fapt structura unei flori.

Dacă îndepărtezi una dintre aceste bucăți asemănătoare petalelor, se poate vedea la interior un aparat reproducător feminin. Și privind atent la centru, nu se regăsesc staminele care înconjoară ginoeciul, ci sute de bucăți tubulare, iar în interior, un androceu complet care înconjoară ginoeciul. În realitate, fiecare dintre aceste structuri este o floare.

Florile multiple ale unei floarea-soarelui

Există două tipuri de flori în floarea-soarelui, ambele cu nume proprii. Pe de o parte, florile care formează periferia discului, în formă de petală mare, care se numesc ligule. Acestea au doar aparatul reproducător feminin, nu au stamine, iar cele cinci petale sunt unite pentru a forma un tub foarte scurt care apoi se deschide, extinzându-se ca o foaie.

Pe de altă parte, sunt florile care acoperă restul discului, care se numesc buchețele. Acestea au ambele aparate de reproducere, iar petalele formează un tub care le înconjoară și se termină cu cinci lobi mici în formă de cioc, câte unul pentru fiecare petală.

Curiozități despre Floarea Soarelui
Curiozități despre Floarea Soarelui

Floarea Soarelui nu este o floare, ci o inflorescență

O inflorescență este o unitate vegetală care conține flori. În natură există multe tipuri de inflorescențe. În cazul Florii Soarelui și al celorlalte specii din familia compozitelor, florile formează, de asemenea, o inflorescență, numită capitul. În acest caz, tulpina este îngroșată și se numește receptacul, fiind acoperită la exterior de o mulțime de frunzulițe verzi numite bractee involucrale.

Florile sunt dispuse pe receptacul în spirale concentrice. În plus, la baza fiecărei flori se află, de obicei, o mică brățară numită palea, a cărei formă variabilă poate fi decisivă în identificarea unor specii. Când florile se coc, formează fructe uscate care primesc denumirea botanică de cypsela, care, în cazul Florii Soarelui , ar fi semințele pe care le mâncăm sau pe care le folosim la obținerea uleiului.

Alte curiozități despre Floarea Soarelui

  1. Nu toate florile-soarelui sunt galbene – puțină lume știe că acestea mai pot fi roșii sau mov;
  2. Floarea Soarelui este originară din Americi – la fel ca și cartofii, roșiile și porumbul, plantele vesele nu sunt originare din Europa. Ele au fost cultivate în America de Nord încă din anul 3000 î.Hr. când au fost dezvoltate pentru hrană, medicamente, coloranți și ulei.
  3. Au fost aduse în Rusia de către familia regală – Țarul Petru cel Mare a fost atât de fascinat de florile însorite pe care le-a văzut în Țările de Jos, încât a luat câteva în Rusia. Au devenit populare atunci când oamenii au descoperit că uleiul din semințe de floarea-soarelui nu era interzis în timpul Postului Mare, spre deosebire de celelalte uleiuri pe care Biserica Ortodoxă Rusă le interzicea.
  4. Au nevoie de multe raze și spațiu – florile nu numai că arată ca soarele, dar au și nevoie mare de el. Acesrea cresc cel mai bine cu aproximativ șase până la opt ore pe zi, dar mai mult este chiar mai bine. Florile plantate prea aproape una de alta vor concura și nu vor înflori la potențialul lor maxim.
  5. Florile tinere urmăresc soarele – acestea un comportament numit heliotropism. Mugurii florali și florile tinere sunt orientate spre est dimineața, după care urmăresc soarele în timpul zilei. Cu toate acestea, pe măsură ce florile se îngreunează în timpul producției de semințe, tulpinile se vor rigidiza și capetele florale mature vor rămâne, în general, orientate spre est.
  6. Au călătorit în spațiu –  în anul 2012, astronautul american Don Pettit a luat cu el pe Stația Spațială Internațională câțiva companioni: semințe de floarea-soarelui.