În lumea alimentelor, există multe plante pe care majoritatea oamenilor le consideră legume care sunt de fapt fructe, din punct de vedere botanic. În scopuri culinare de bază, diferența dintre fructe și legume se poate reduce la următoarele: fructele sunt în general dulci, iar legumele sunt în general sărate. Dar ceea ce contează nu este dulceața, ci semințele. Iată o listă de alimente considerate legume, dar care de fapt sunt fructe.
Modul în care sunt clasificate alimentele diferă între botaniști și consumatori, motiv pentru care unele fructe și legume comune sunt adesea etichetate greșit. Din punct de vedere botanic, o legumă poate fi aproape orice parte comestibilă a unei plante, de la boboci de flori (cum ar fi broccoli) la rădăcini (cum ar fi morcovii).
În schimb, „fruct” se referă la tot ceea ce se dezvoltă dintr-o anumită parte a plantei. Potrivit lui Lawrence M. Kelly, directorul de studii postuniversitare al Grădinii Botanice din New York, un fruct este „un ovar matur, copt, împreună cu conținutul acelui ovar” (de exemplu, semințele). Așadar, salatele, amestecurile și alte mâncăruri cu multe legume ar putea conține mai multe fructe decât ai fi crezut.
Un avocado este un fruct format dintr-un pericarp cu trei straturi care înconjoară o singură sămânță. Acest pericarp este alcătuit din exocarp (coaja), mezocarp (pulpa comestibilă) și endocarp (un strat uneori imperceptibil care protejează sămânța). Deoarece endocarpul este subțire, un avocado este, din punct de vedere tehnic, și o boabă. Mai exact, este o boabă cu un singur sâmbure, de dimensiuni mari.
Roșiile, care fac parte din familia Solanaceae, sunt probabil cel mai cunoscut exemplu de fruct confundat adesea cu o legumă. Dar, la fel ca multe alte alimente care se înscriu în această listă, ele sunt într-adevăr considerate fructe doar dacă îi întrebăm pe botaniști. În 1893, de exemplu, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis că roșiile sunt legume într-un caz privind taxele mari de import pentru legume.
Deși cei mai mulți dintre noi am tinde să spunem că sunt legume, nu trebuie să uităm că ele sunt rodul florilor arborelui de măslin.
Fiecare bob de porumb este un ovar care conține o singură sămânță. Deoarece peretele ovarului este fuzionat direct cu stratul care înconjoară acea sămânță, îi lipsește mijlocul cărnos și se usucă ușor. Aceste fructe sunt cunoscute sub numele de cariopse sau boabe.
Fac parte din familia de plante Cucurbitaceae, care include, de asemenea, pepenele galben și pepene galben (printre altele). Acest lucru înseamnă că, din punct de vedere botanic, acele murături cu mărar pe care le iubești sunt de fapt fructe murate.
Familia Cucurbitaceae găzduiește alte câteva fructe care se deghizează în legume, inclusiv dovlecei, dovlecei ghindă, dovlecei butternut și toate celelalte tipuri de dovlecei.
Este o plantă cu fructe comestibile din familia Malvaceelor, un produs de bază al bucătăriei sudice. Deși pare a fi o legumă la prima vedere, păstăile plantei conțin semințe.
Vinetele fac parte din familia Solanaceae, numită uneori „familia cartofilor”. Dar, în timp ce cartofii sunt tuberculi și, prin urmare, legume adevărate, vinetele sunt fructe cărnoase purtătoare de semințe care cresc din florile plantei Solanum melongena.
Mazăre sau fasole, un lucru este sigur: toate sunt fructe, iar boabele pe care le extragem din interior, seminţe.