Home » Cum să faci orice » Cum se coc corect vinetele pentru salată. Secretul gospodinelor pentru un preparat desăvârșit

Cum se coc corect vinetele pentru salată. Secretul gospodinelor pentru un preparat desăvârșit

Manolică Anca / 10.07.2021, 12:37
Cum se coc corect vinetele pentru salată. Secretul gospodinelor pentru un preparat desăvârșit

Salata de vinete este unul dintre preparatele preferate ale românilor, mult așteptatul deliciu al verii. Dar pentru prepararea ei trebuie să avem ceva răbdare. Coacerea durează și poate fi chinuitoare dacă gradele din termometre sunt și ele ridicate, iar curățarea nu mai spunem. Parcă și cele mai iscusite gospodine ar fugi când vine vorba de asta. Iată cum se coc corect vinetele pentru salată, pentru ca produsul final să fie pe măsura așteptărilor.

Cum se coc corect vinetele pentru salată

Primul pas important, înainte de a te apuca să le coci, este alesul lor. Trebuie să te asiguri că le alegi pe cele mai bune, de aceea sunt câteva detalii pe care este important să le ai în vedere. Așadar, alege vinetele mari, dar destul de grele, frumoase, ferme, cu coajă neagră și lucioasă și cu o codiță fermă.

Dacă nu acorzi atenție acestor detalii și cumperi vinete crude, tari, acestea sigur sunt bătrane și pline de semințe, deci clar, sunt amare. Acum că am aflat ce vinete sunt bune de copt, hai să vedem și cum se coc corect vinetele pentru salată.

  • Pe aragaz

Pentru început, se spală vinetele și se sterg cu un prosop. Apoi, se pun la copt pe o tablă subțire, direct pe ochiul aragazului. Pentru a proteja aragazul, înainte de a pune vinetele la copt, alege să îl acoperi cu folie de aluminiu sau să presari bicarbonat de sodiu de jur împrejurul ochiului.

Pentru ca vinetele să nu pocnească, înțeapă-le din loc în loc cu o scobitoare. Un alt aspect important este ca acestea să se coacă la flacăra mai mare, la foc mare, altfel ele vor fierbe în suc propriu și se vor înnegri la interior. Pentru a testa dacă sunt gata, vinetele se presează cu mâna. Dacă sunt moi pe toate laturile, ca și cum ar fi desumflate, atunci sunt perfecte.

Salată de vinete cu maioneză
Salată de vinete cu maioneză

Odată coapte, ele trebuie imediat acoperite ermetic, într-un vas termorezistent, în așa fel încât condensul format în interior să acționeze asupra legumelor și să înmoaie coaja. Așa, se vor curăța foarte rapid. După curățare, acestea se trec prin jetul de apă și se lasă la scurs pe un tocător de lemn așezat în poziție înclinată. Ideal ar fi să stea peste noapte, daca nu cel puțin 1-2 ore.

  • Cum se coc corect vinetele pentru salată. La cuptor

Spălate și uscate, vinetele se pun în tava de cuptor, pe hârtie de copt. La fel ca și în cazul de mai sus, ele se înțeapă din loc în loc cu scobitoarea, după care se dau la cuptor cel puțin 50 de minute, în funcție de mărime. Ele se testează tot prin presare, iar după ce considerăm că sunt gata, le lăsăm puțin la răcit.

În cazul acesta, se poate folosi și o altă metodă de curățare: se taie codițele, după care vinetele se taie pe jumătate, pe lung și, cu ajutorul unei linguri, se scobește conținutul, care, vei vedea, se va desprinde ușor. La fel, se lasă la scurs peste noapte, cu un praf de sare deasupra.

  • La oală

O a treia metodă, de care nu prea multă lume știe, este cea a coptului la oală. Este foarte simplu, iar vinetele capătă un gust deosebit. Așadar, se spală vinetele, se șterg, după care se curăță de coajă și se taie în sferturi, de preferat pe lung. Apoi, se pun cojile în oală, cu partea colorată în jos, după care se adaugă și vinetele.

Se pune capacul și se mai pune și un prosop peste capac, pentru a nu permite fumului să iasă. Se lasă circa 10 minute la foc iute, apoi la foc mediu, circa 20 de minute. Atenție, nu se pune apă în oală! La final, se ia oala și se scoate afară (în curte, pe balcon) pentru a o deschide,l din cauză că va ieși destul de mult fum. Vinetele vor fi coapte și moi, perfecte pentru a pregăti o salată delicioasă.

Spor în bucătărie și poftă bună!