Home » Când, unde, cum » Apostolul care s-a lepădat de 3 ori de Iisus Hristos. Cum apare descris momentul în Biblie

Apostolul care s-a lepădat de 3 ori de Iisus Hristos. Cum apare descris momentul în Biblie

Manolică Anca / 21.04.2022, 11:12
Apostolul care s-a lepădat de 3 ori de Iisus Hristos. Cum apare descris momentul în Biblie

Momentul în care apostolul s-a lepădat de 3 ori de Iisus Hristos este consemnat în toate cele patru Evanghelii. Acestea afirmă că, în timpul ultimei Cine cu ucenicii săi, Iisus a prezis că unul dintre ei va nega cunoștința despre el, declarând că îl va renega înainte de cântatul cocoșului din dimineața următoare.

Apostolul Petru s-a lepădat de 3 ori de Iisus

Povestea negării lui Hristos de către Petru este relatată în următoarele pasaje din Scriptură: Matei 26:33-35, 69-75; Marcu 14:29-31,66-72; Luca 22:31-34, 54-62; Ioan 13:36-38, 18:25-27, 21:15-19. În timpul Cinei cea de Taină cu ucenicii săi, Mântuitorul a prezis că Petru va nega cunoștința despre el, declarând că acesta îl va renega înainte de cântatul cocoșului din dimineața următoare.

După ce Iisus Hristos și ucenicii Săi au terminat Cina cea de Taină, Mântuitorul l-a dezvăluit pe Iuda Iscarioteanul ca fiind apostolul care avea să îl trădeze. Apoi, Iisus a făcut o predicție tulburătoare. El a spus că toți discipolii săi îl vor abandona în timpul încercării sale. Petru, însă, a jurat că, chiar dacă ceilalți vor cădea, el îi va rămâne loial indiferent de situație: „Doamne, sunt gata să merg cu Tine în închisoare și la moarte.” (Luca 22:33)

Iisus i-a răspuns că, înainte de cântatul cocoșului, Petru îl va nega de trei ori.

Care au fost negările lui Petru

Mai târziu în acea noapte, o mulțime a venit și l-a arestat pe Iisus în Grădina Ghetsimani. Petru și-a scos sabia și i-a tăiat urechea lui Malchus, slujitorul marelui preot, dar Mântuitorul i-a spus să lase sabia deoparte. Apoi, Iisus a fost dus în casa lui Iosif Caiafa, marele preot.

Urmărindu-l de la distanță, Petru s-a furișat în curtea lui Caiafa. Fiind văzut de o servitoare cum se încălzea lângă foc, aceasta l-a acuzat că era cu Iisus. Iar Petru a negat rapid. Mai târziu, el a fost din nou acuzat că a fost cu Iisus, negând și de această dată. El a negat imediat acest lucru.

Petru, apostolul care s-a lepădat de 3 ori de Iisus Hristos
Petru, apostolul care s-a lepădat de 3 ori de Iisus Hristos

În cele din urmă, o a treia persoană a spus că accentul galileean al lui Petru l-a dat de gol ca fiind un adept al Nazarineanului. Chemând blesteme asupra sa, Petru a negat cu vehemență că îl cunoștea pe Iisus. În acel moment a cântat un cocoș. Când l-a auzit, Petru a ieșit afară și a plâns cu amar.

„Şi îndată a cântat cocoşul, iar Petru şi-a adus aminte de cuvântul lui Iisus şi ieşind afară, a plâns cu amar”. (Matei 24, 75).

După Învierea lui Iisus, Evanghelia după Ioan 21:15-17 relatează cum acesta l-a întrebat de trei ori pe Petru dacă Petru îl iubește, arătând reabilitarea lui Petru în urma pocăinței.

Diferenţa dintre Petru şi Iuda e simplă: în smerenia minţii, lui Petru îi e milă de sine însuşi. Se supune pe sine judecăţii lui Hristos ca un păcătos. Şi atunci Iisus l-a iertat pe Petru. Cu mândria şi aroganţa sa, Iuda nu poate avea mila de sine însuşi dacă asta implică privirea de sus a celorlalţi.

Nu s-a putut supune judecăţii celorlalţi ca un păcătos. Iuda nu-şi dă lui însuşi şansa de a cere iertarea lui Hristos”, a scris Ieromonahul Calinic Berger, în volumul „Provocări ale gândirii şi vieţii ortodoxe astăzi”.

De trei ori, Petru Îl negase pe Domnul. Acum, de trei ori își afirma dragostea pentru Iisus.