Home » Când, unde, cum » Bărbatul de care Regina Maria a fost îndrăgostită nebunește. „Un tip de om foarte curios, fascinant, care nu se teme de nimic”

Bărbatul de care Regina Maria a fost îndrăgostită nebunește. „Un tip de om foarte curios, fascinant, care nu se teme de nimic”

Manolică Anca / 07.01.2022, 13:46
Bărbatul de care Regina Maria a fost îndrăgostită nebunește. „Un tip de om foarte curios, fascinant, care nu se teme de nimic”

Regina Maria a României a fost una dintre cele mai fascinante capete încoronate ale Europei și una dintre cele mai extraordinare și independente femei ale secolului nostru. La numai 17 ani, Marie a părăsit curțile strălucitoare ale Europei de Vest pentru a se căsători cu prințul moștenitor al României. Dar nu îl iubea. Află cine este bărbatul de care Regina Maria a fost îndrăgostită cu adevărat.

Regina Maria a fost adorată de toată lumea

Maria Alexandra Victoria, iubita și controversata regină a României, s-a născut ca Prințesă a Marii Britanii și Irlandei, la 29 octombrie 1875, din Alfred, Duce de Edinburgh, al doilea fiu al Reginei Victoria a Angliei, și Maria Alexandrovna, singura fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Maria a fost crescută sub supravegherea atentă a mamei sale rusoaice încăpățânate, independente și oarecum excentrice, care era hotărâtă să o facă regină. În tinerețe, aceasta și-a dorit să se căsătorească cu vărul ei primar, Prințul George de Wales, mai târziu Regele George al V-lea al Regatului Unit. Însă, mamei sale nu-i plăcea familia regală britanică și era, de asemenea, împotriva ideii unei căsătorii între verișori primari, care nu era permisă de Biserica Ortodoxă Rusă din țara sa natală.

Determinarea ei a făcut ca Maria să se căsătorească, la frageda vârstă de 17 ani, cu un bărbat cu zece ani mai în vârstă decât ea, pe care abia îl cunoștea și pe care nu-l iubea. Bărbatul era Prințul moștenitor Ferdinand, nepotul, crescut în Germania, al regelui Carol I al României și un văr îndepărtat al conducătorilor Prusiei.

Regina Maria și Regele Ferdinand
Regina Maria și Regele Ferdinand

S-au căsătorit la 10 ianuarie 1893, moștenitorul tronului României fiind nevoit să renunțe la o fată de care se îndrăgostise nebunește cu puțin timp înainte. Cu toate acestea, unirea tronului românesc cu cele ale Angliei și Rusiei a sporit prestigiul familiei regale românești și, de bine, de rău, a stabilit cursul vieții viitoare a Mariei, ale cărei scrisori către un prieten apropiat arată că mariajul ei a fost un dezastru.

Dar a fost și foarte controversată

Cu toate acestea, la fel ca Cenușăreasa din basme, regina Marie avea și o altă față a zânei, care implica numeroasele sale aventuri extraconjugale. Era mândră și încrezătoare în farmecul ei fizic și vorbea adesea despre ea însăși ca și cum ar fi descris-o pe Mona Lisa. Pentru a avea fotografii cu ea însăși, a pozat mai bine de două zile la rând, făcându-i-se sute de fotografii, de la cele mai simple la cele mai sublime.

Afacerile ei au avut ramificații extinse și, asemenea unei Elena din Troia, a contribuit la schimbarea cursului istoriei moderne a României. Timp de ani de zile, contemporanii și, mai târziu, istoricii au speculat pe tema suculentă a vieții amoroase a Mariei și a fost, de asemenea, un subiect comun de bârfă în rândul aristocrației europene din vremea ei.

Regina Maria
Regina Maria

Bărbatul de care Regina Maria a fost îndrăgostită nebunește

Regina Maria și Joe Boyle, un canadian originar din Toronto, s-au cunoscut pe 2 martie 1918. Deși a fost o întâlnire scurtă, a fost suficient încât viețile celor doi să se schimbe. Între ei s-a creat o legătură extrem de specială. „Un tip de om foarte curios, fascinant, care nu se teme de nimic”, l-a descris Regina Maria în jurnalul său, potrivit The Canadian Encyclopedia. De altfel, jurnalul Reginei era plin de descrieri ale lui Boyle: aspect robust, ochi albaștri adânci și zâmbet liniştitor.

La rândul său, și Boyle s-a îndrăgostit. Ei au fost văzuți călărind prin Herăstrău ori purtând conversații la Cotroceni. Oamenii din jur nu au reacționat tocmai frumos, mai ales că Boyle se implica în diferite afaceri dubioase. Și-a cheltuit averea și a încercat să se folosească de relația cu Regina Maria pentru a se redresa. Fiindă relația lor nu a fost agreeată, autoritățile de la București au solicitat să fie deportat în Canada, lucru care s-a și întâmplat.

În iunie 1920, Regina i-a cerut acestuia să plece din România și, după patru luni, s-a îmbarcat către Crimeea. În luna decembrie a revenit la București, dar de Crăciun a plecat la Paris. În aprilie anul următor a primit o invitație de la Regina Maria la Castelul Bran, dar în iunie relația lor a luat sfârșit definitiv.

Joe Boyle, bărbatul de care Regina Maria a fost îndrăgostită nebunește
Joe Boyle, bărbatul de care Regina Maria a fost îndrăgostită nebunește

Joe Boyle s-a îmbolnăvit și a murit la 13 aprilie 1922, la numai 55 de ani. La aflarea veștii, Regina Maria a fost devastată. Bărbatul a fost înhumat la Hampton Hill, Anglia, troița și urna fiind trimise chiar de către ea. „Am de gând să mă asigur că vor fi mereu flori pe mormântul lui, flori portocalii – culoare pe care l-am învăţat s-o iubească şi pe care o asocia cu mine.”