Home » Când, unde, cum » Ce este bacha posh, tradiția afgană care le permite fetelor să fie crescute ca băieții

Ce este bacha posh, tradiția afgană care le permite fetelor să fie crescute ca băieții

Manolică Anca / 06.09.2021, 16:30
Ce este bacha posh, tradiția afgană care le permite fetelor să fie crescute ca băieții

De-a lungul timpului, femeile afgane au cunoscut multe perioade negre, ducând o viață extrem de grea. Le-au fost imputate numeroase drepturi, printre care educația, libertatea de mișcare sau autodeterminarea, aspecte care într-o societate dezvoltată sunt perfect normale. În rândurile de mai jos, vei putea afla ce presupune tradiția afgană bacha posh.

Tradiția afgană, amenințată de talibani: Bacha Posh

Viața femeilor din Afganistan a fost degradată istoric, chiar înainte ca talibanii să intre în piesaj. Le-au fost imputate drepturi fundamentale, iar situația actuală de la Kabul ar putea face ca istoria să se repete. Printre numeroasele lucruri de care afganii se tem, odată cu revenirea guvernului taliban, se numără și o tradiție străveche care le permitea fetelor tinere să se îmbrace ca un băiat, cu scopul a obține anumite libertăți în perioada copilăriei.

„Bacha posh”, care în limba Dari, una dintre cele două limbi oficiale din Afganistan, înseamnă „fată îmbrăcată în băiat”, este o tradiție care a apărut dinaintea talibanilor și a fost în practică în țară vreme de secole întregi. Aceasta le permite fetelor să aibă libertățile unui băiat, cum ar fi educația, dreptul de a se deplasa singură, fără un însoțitor de sox masculin, dreptul de a practica un sport. Totodată, îi impune și îndatoririle unui băiat, cum ar fi munca.

Unele familii desemnează un bacha posh dacă nu au fii, pentru a știrbi din ceea ce ar putea fi rușinea și vulnerabilitatea acesteia, neavând un copil bărbat care să protejeze familia sau aducă bani în casă, cu speranța că următorul copil care se va naște va fi un băiat.

Potrivit lui Jenny Nordberg, autoarea cărții „Fetele ascunse din Kabul. O apărare secretă împotriva discriminării femeilor în Afganistan” spune că deși tradiția are rădăcini în inegalitate, este unul dintre singurele moduri în care fetele pot gusta libertatea în Afganistan.

Bacha posh le permite fetelor să fie crescute ca băieții
Bacha posh le permite fetelor să fie crescute ca băieții

Ce este Legea Sharia

De asemenea, spune ea, practica va fi mult mai riscantă acum, deoarece femeile deja se confruntă cu discriminarea de când talibanii au revenit la putere. Din păcate, ultima dată când aceștia s-au aflat la conducere, după războiul sovieto-afgan din anii 1980, viața femeilor a fost una îngrozitoare. Între 1996 și 2001, anii în care ei au guvernat ultima oară, talibanii au impus legea Sharia, dar cu o interpretare radicală a legii islamice.

Atunci, drepturile femeilor au fost îngrădite până la limita degradării umane. Iată, potrivit CNN, câteva din legile „medievale” care au funcționat în regimul taliban anterior:

  • Femeile nu trebuie să fie văzute pe stradă nesupravegheate, fără o rudă de sânge sau fără a purta burka, îmbrăcămintea care le acoperă tot corpul;
  • Niciun bărbat nu trebuie să audă pașii unei femei, așadr pantofii cu toc înalt nu ar trebui purtați;
  • Vocea unei femei nu ar trebui să fie auzită de un necunoscut, deci nu trebuie să vorbească tare în public;
  • Femeilor le este interzisă fotografierea, filmarea sau apariția imaginii lor în reviste, ziare sau televiziune;
  • Femeile nu au voie să stea la balcoane și nici să poarte bijuterii, nu au voie să își vopsească unghiile, în caz contrar își vor pierde un deget.

Cum s-a îmbunătățit situația în ultimele două decenii

În urma invaziei SUA din 2001, lucrurile porniseră pe un drum ceva mai bun. Rata mortalității materne era în scădere, deși continua să fie alarmant de mare. Multe femei au studiat și au devenit cadre medicale, politicienii și jurnaliști, iar o generație nouă a beneficiat de educație. Un raport al Băncii Mondială a reliefat că aproape nicio fată nu avea studii primare în 2000, dar peste 85% mergeau la școală până în 2012.

Mai mult, una din trei fete afgane este căsătorită înainte de vârsta de 18 ani, numai 19% dintre fetele sub 15 ani sunt alfabetizate, 60% din cei 3,7 milioane de copii care terminau cursurile erau fete, deși mersul la școală a fost întotdeauna periculos.