Home » Știri » Măsurile luate de România, în urma crizei din Afganistan. Anunțul oficial

Măsurile luate de România, în urma crizei din Afganistan. Anunțul oficial

Alexandru Cazacu / 26.08.2021, 13:23
Măsurile luate de România, în urma crizei din Afganistan. Anunțul oficial

Miercuri, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a analizat situația din Afganistan și a hotărât participarea Armatei Române la operațiunile de evacuare și relocare a cetățenilor afgani. Potrivit unui comunicat de presă, un efectiv de maximum 200 de militari români vor participa la aceste operațiuni, începând din luna august a acestui an, pentru cel mult 6 luni de zile.

Ce măsuri a luat România, în urma crizei din Afganistan

Ieri, la Palatul Cotroceni a avut loc ședința CSAT, în cadrul căreia a fost analizată situația în care se află Afganistanul în aceste momente, dar și implicațiile acesteia pentru interesele României, atât în ceea ce privește securitatea, cât și pe plan politic și umanitar, conform comunicatului de după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de președintele Klaus Iohannis.

În cadrul ședinței de miercuri, s-a decis să se facă, în continuare, demersuri în ceea ce privește repatrierea cetățenilor afgani care au colaborat cu România, precum și a studenților care au burse la noi în țară, sau a celor care fac parte din categorii vulnerabile precum jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați.

De asemenea, România va continua să sprijine, pe termen scurt și mediu, inclusiv prin fonduri ale asistenței umanitare  și asistenței pentru dezvoltare, proiecte care să ajute direct la ameliorarea situației cetățenilor afgani aflați în Afganistan și a refugiaților.

România se pregătește pentru valul de imigranți

Totodată, în cadrul ședinței CSAT s-a hotărât activarea Comitetului interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților. Așadar, Ministerul Afacerilor Interne urmează să evalueze de urgență capacitatea de preluare a refugiaților/azilanților și posibilitatea de extindere a acesteia.

Conform comunicatului menționat, pentru țara noastră, schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecințe în planul securității, mai ales din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri și arme, migrația ilegală, care trebuie împiedicate.

Ce măsuri ia România, în urma crizei din Afganistan
Ce măsuri ia România, în urma crizei din Afganistan

Așadar, autoritățile române vor lua măsurile necesare și vor rămâne angajate în apărarea intereselor naționale și ale cetățenilor României, în egală măsură. De asemenea, România va participa, în mod solidar, alături de partenerii și aliații săi, la efortul internațional de a depăși criza din Afganistan, pe multiplele ei planuri.

Participarea militarilor români la evacuarea și relocarea cetățenilor afgani din Kweit și Qatar

Tot în ședința Consiliul Suprem de Apărare a Țării de miercuri a fost abordată și decizia Consiliului Nord-Atlantic de a  declanșa o operațiune militară pentru evacuarea cetățenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afganistan, dar și a membrilor familiilor lor. Operația NATO va consta, în preluarea cetățenilor afgani din bazele temporare din Kuweit și Qatar și relocarea acestora în baze temporare de staționare de pe teritoriul statelor aliate.

Din acest punct de vedere, pe baza elementelor de planificare inițială comunicate de Comandamentul Forțelor Aliate în Europa, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis ca Armata României să ia parte la această operațiune de evacuare și relocare a cetățenilor afgani cu un efectiv de maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni, conform comunicatului.