Home » Când, unde, cum » Ce este Noua Ordine Mondială și cum a luat naștere termenul. 10 teorii conspirative celebre

Ce este Noua Ordine Mondială și cum a luat naștere termenul. 10 teorii conspirative celebre

Manolică Anca / 31.03.2022, 10:25
Ce este Noua Ordine Mondială și cum a luat naștere termenul. 10 teorii conspirative celebre

Noua Ordine Mondială (New World Order – NWO) este o teorie a conspirației care emite ipoteza unui guvern mondial totalitar care apare în secret. Tema comună a teoriilor conspirației despre Noua Ordine Mondială este că o elită secretă a puterii conspiră cu o agendă globalistă pentru a conduce în cele din urmă lumea prin intermediul unui guvern autoritar unic mondial. Iată cele mai celebre teorii conspirative din istorie.

Noua Ordine Mondială

Noua Ordine Mondială a fost mult timp considerată o teorie a conspirației, susținută de extremiștii religioși antiguvernamentali, care aparțin în principal Partidului Republican. O nouă ordine mondială este, prin definiția comună, un guvern mondial unic, despre care criticii se tem că ar duce la dominația globală de către un grup mic de oameni.

O mulțime de evenimente istorice sau contemporane sunt văzute ca etape ale unui plan în curs de desfășurare pentru a atinge punctul în care lumea este dominată. Totodată, numeroase personalități istorice și moderne au fost acuzate că fac parte dintr-un colectiv secret care operează prin intermediul mai multor organizații de fațadă pentru a orchestra evenimente politice și financiare importante.

Popularitatea acestei teorii a crescut pentru prima dată în timpul Războiului Rece, când paranoia dreptei americane față de Rusia a făcut ca aceasta să înceapă să îmbrățișeze și să răspândească temeri dubioase legate de francmasoni, Illuminati și religia evreiască ca presupuse forțe motrice din spatele unei „conspirații comuniste internaționale”.

Teorii ale conspirației

Există numeroase teorii conspirative sistemice prin intermediul cărora este privit conceptul unei Noi Ordini Mondiale. Iată o listă a celor mai importante, în ordine aproximativ cronologică:

1. Ora de sfârșit

Începând cu secolul al XIX-lea, mulți escatologi creștini apocaliptici milenariști, începând cu John Nelson Darby, au prezis o conspirație globalistă pentru a impune o structură de guvernare tiranică a Noii Ordini Mondiale ca fiind împlinirea profețiilor despre „sfârșitul timpului” din Biblie, în special din Cartea lui Ezechiel, Cartea lui Daniel, discursul de pe Muntele Măslinilor din Evangheliile sinoptice, 2 Esdras 11:32 și Apocalipsa 13:7.

Ei pretind că oamenii care au făcut o înțelegere cu Diavolul pentru a obține bogăție și putere au devenit pioni într-un joc de șah supranatural pentru a determina omenirea să accepte un guvern mondial utopic. Acesta se bazează pe fundamentele spirituale ale unei religii mondiale sincretico-messianice, care se va dezvălui mai târziu ca fiind un imperiu mondial distopic care impune cultul imperial al unei „Treimi profane” formată din Satana, Anticristul și Falsul Profet.

În multe teorii contemporane ale conspirației creștine, Falsul Profet va fi fie ultimul papă al Bisericii Catolice (pregătit și instalat de o conspirație Alta Vendita sau iezuit), un guru din mișcarea New Age sau chiar liderul unei organizații creștine fundamentaliste de elită, precum Fellowship, în timp ce Anticristul va fi fie președintele Uniunii Europene, califul unui stat pan-islamic sau chiar secretarul general al Organizației Națiunilor Unite.

2. Francmasonerie

Francmasoneria este una dintre cele mai vechi organizații fraterne seculare din lume și a apărut la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea în Marea Britanie. De-a lungul anilor, mai multe acuzații și teorii ale conspirației au fost îndreptate împotriva francmasoneriei, inclusiv acuzația că masonii au o agendă politică ascunsă și conspiră pentru a aduce o Nouă Ordine Mondială, un guvern mondial organizat conform principiilor masonice sau guvernat doar de francmasoni.

Ca instituție, aceasta reprezintă un ordin inițiatic ai cărei membri sunt înfrățiți prin idealuri comune morale, spirituale și sociale (și în unele cazuri chiar politice), prin inițierea conformă unui ritual comun, depunând un jurământ pe una din cărțile sfinte ale marilor religii (Biblia, Coranul, Dao de Jing, Vedele hinduse, Tripitaka budiste, sau alte scrieri considerate sacre) și, în majoritatea ramificațiilor, de credința într-o „ființă supremă”, un „Mare Arhitect al Universului”.

Organizațiile masonice, regăsite în majoritatea țărilor, sunt sub forma obediențelor autonome, ele însele compuse din loji albastre (zise și ateliere) de câte 7-50 de persoane sau chiar mai multe.

3. Illuminati

Ordinul Iluminaților a fost o societate secretă ale cărei baze s-au pus la 1 mai 1776, în Ingolstadt, în regatul Bavaria, de Adam Weishaupt, un profesor de teologie. Din mișcare făceau parte liber-cugetători, liberali, republicani și feminiști, recrutați din lojile masone germane.

În anul 1785, ordinul a fost infiltrat, dezbinat și suprimat de autoritățile din Bavaria pe motiv că ar fi existat un presupus complot îndreptat împotriva tuturor monarhiilor și religiilor de stat din Europa. Fondatorul a primit azil la curtea unui prinț german mason.

4. Protocoalele Sionului

Protocoalele înțelepților Sionului (Протоколы Сионских мудрецов) reprezintă un text care a apărut la începutul secolului al XX-lea în Europa și care vorbea despre așa-zisele planuri de dominare a întregii lumi puse la cale de evrei. A fost făcut public întâia oară în foileton între 28 august și 7 septembrie (stil vechi) 1903 în ziarul Знамя (Znamia) din Sankt Petersburg.

Noua Ordine Mondială
Noua Ordine Mondială

5. Masa rotundă

Omul de afaceri Cecil Rhodes, promotor al Imperiului Britanic, a fost aprig susținător al ideei ca Marea Britanie să reanexeze Statele Unite în vederea creării unei viitoare federații imperiale care să domine lumea pe plan militar și economic. El și-a exprimat dorința de a finanța o dorință secretă de la vârsta de 23 de ani, când și-a scris primul său. Societatea electorilor ar fi promovat acest obiectiv.

6. Conspirația la vedere a lui Wells

În cartea sa din 1928, The Open Conspiracy, scriitorul britanic Herbert George Wells a făcut apel la intelectualitatea din toate statele lumii de a se organiza în vederea stabilirii unei viitoare federații la nivel mondial în scopul întăririi democrației, acordării unei cetățenii mondiale, a asumării autorității internaționale între agenții separate la nivel mondial, cu scopul de a construi o lume social-democrată.

7. New Age

Un curent spiritual, răspândit mai ales în Occident, care își are începuturile în anii 1920-1930. Atunci, Alice Bailey a publicat mai multe lucrări, în care proclama întoarcerea lui Iisus și susținea ideea că sunt necesare niște grupări pe care le denumea a bunăvoinței mondiale.

Ea a prezis în 1940 victoria Aliaților din cel de-Al Doilea Război Mondial, la fel și stabilirea de către Aliați a unei noi ordini mondiale politice și religioase. Bailey vedea în guvernul mondial federal punctul culminant al conspirației la vedere a lui Wells, însă a subliniat că ar fi sinarhist întrucât ar fi fost ghidat de Marii Maeștrii Ascensionați cu intenția de a pregăti lumea pentru a doua venire mistică a lui Hristos în zorii erei Vărsătorului.

Conform acesteia, un grup de maeștri, denumiți Marea Fraternitate Albă, pun la cale un plan ezoteric interior pentru a supraveghea trecerea la noua ordine mondială. Pentru moment, însă, membrii acestei ierarhii spirituale sunt cunoscuți doar de câțiva inițiați cu care aceștia ar comunica telepatic, însă când fi necesar se vor implica personal și toată lumea va ști de prezența lor pe pământ.

8. Al patrulea Reich

Teoriticienii conspirației asociază acest termen cu „Noua Ordine Mondială” pentru a sugera că ideologia statului și guvernarea mondială vor fi similare celor național-socialiste din al treilea Reich. Antisemiții utilizează acest termen pentru a sugera că un presupus viitor guvern mondial va fi dominat de fasciști evrei.

9. Invazie extraterestră

De la sfârșitul anilor 1970, de pe alte planete sau din dimensiuni paralele (precum ființele ipotetice din rasa Gri) și intratereștrii din adâncul gol al Pământului (cum ar fi rasa Reptiliană) au fost incluși în teoria conspirației privind Noua Ordine Mondială, în roluri mai mult sau mai puțin dominante.

10. O lume nouă

Ideologiștii teoriei conspirației speculează că elita globală ce se află la putere este adeptă modernă a lui Satan și se ghidează după o agendă transumanistă menită să dezvolte și să folosească tehnologii umane pentru a crea o castă conducătoare postumană. Transcederea către o singularitate tehnologică va fi așa de rapidă, încât oamenii normali nu vor putea anticipa sau înțelege ce se întâmplă în jurul lor.