Home » Când, unde, cum » Ce s-a găsit sub podeaua Bisericii fortificate din Miercurea Sibiului. Descoperire incredibilă

Ce s-a găsit sub podeaua Bisericii fortificate din Miercurea Sibiului. Descoperire incredibilă

Manolică Anca / 28.10.2021, 10:13

Bisericile fortificate din județul Sibiu intră rând pe rând în procese de restaurare, pentru a evita degradarea lor. În câțiva ani, acestea vor redeveni puncte de atracție importante pentru zecile de mii de turiști care vizitează an de an împrejurimile. Acum a venit rândul Bisericii fortificate din Miercurea Sibiului, pentru care se scrie un nou capitol de istorie. Iată ce s-a găsit sub podeaua lăcașului de cult.

Un nou capitol pentru Biserica Evanghelică din Miercurea Sibiului

Biserica Fortificată Miercurea Sibiului a fost atestată documentar în secolul al XIII-lea, însă trecerea timpului și-a pus amprenta și în cazul ei. Pentru aceasta, s-a început un proces de restaurare pentru a fi pusă în siguranță, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene.

Sunt executate lucrări intense de reparații și conservare care au în vedere, mai întâi, punerea în siguranță, refacerea etanșeității învelitorilor, apoi rezolvarea problemelor de umiditate ascendentă. Din biserică va fi scoasă pardoseala de lemn, care punea probleme, riscul de apariție a mucegaiurilor și a ciupercilor fiind foarte ridicat. Aceasta se va înlocui cu pardoseală rece, din cărămidă. De asemenea, sunt prevăzute și lucrări de refacere a instalațiilor electrice, inclusiv cele necesare pentru combaterea pericolului de incendiu.

Monumentul va beneficia la final de un plan de marketing bine pus la punct, cu acțiuni socio-culturale prin care să devină centru de atracție turistică. Se are în vedere creșterea numărului de vizitatori de 8 ori, de la 80, în prezent, la 640 de vizitatori, anual.

„Monumentul de patrimoniu din Miercurea Sibiului, unul de importanță națională, se bucură e un nou început. Se știe că, până nu demult, bisericile evanghelice erau pline de viață. Este momentul să capete o nouă valență, aceea de lăcașuri de întâlnire a turiștilor”, a mărturisit Elena Curcean, persoană din echipa de management.

Biserica fortificată din Miercurea Sibiului
Biserica fortificată din Miercurea Sibiului

Ce s-a descoperit sub podeaua Bisericii fortificate din Miercurea Sibiului

În urma investigațiilor arheologice au fost descoperite deja, sub podeaua Bisericii Evanghelice Fortificate din Miercurea Sibiului, o serie de elemente, oseminte, cripte, precum și traseele fostelor biserici. S-au descoperit cel puțin două faze romanice mai vechi decât ceea ce se vede acum.

Biserica Evanghelică este una din cele peste 200 de monumente care au fost păstrate până astăzi în Transilvania, dar are unele particularități deosebite. Sistemul circular de fortificații este unul extrem de vechi și extrem de rar, iar un element deosebit îl constituie existența unor cămări destinate depozitării de provizii. Acestea sunt adosate interiorului bisericii.

„În ceea ce privește biserica, în urma investigațiilor arheologice au fost descoperite cel puțin două faze romanice mai vechi decât ceea ce se vede acum. A existat inițial o biserică simplă, cu o singură navă. În prezent, partea vizibilă e cea romanică, cu trei nave, transformată în perioada gotică și apoi extinsă în perioada baroc, când a avut loc o extindere substanțială spre est”, explică arhitectul Ioan Bucur.

Ce s-a găsit sub podeaua Bisericii fortificate din Miercurea Sibiului / Sursă foto: turnulsfatului.ro
Ce s-a găsit sub podeaua Bisericii fortificate din Miercurea Sibiului / Sursă foto: turnulsfatului.ro

Turiştii care ajung în această zonă pot admira un zid de o înălţime impunătoare, care înconjoară fortificația formând un oval. În interiorul acestuia pot fi observate drumuri pentru străjeri și spațiile care erau cândva rezervate pentru a depozita grâul în perioadele de demult.

Totodată, zidul care servea cândva drept cetate avea două căi de acces, una deasupra celeilalte. Sub cele două galerii se regăseau cămările din cărămidă, iar în sud poate fi admirat încă turnul care apără poarta de intrare în cetate.