Home » Când, unde, cum » Cea mai scurtă domnie din istorie. A deținut puterea preț de 20 de minute. Ce s-a întâmplat

Cea mai scurtă domnie din istorie. A deținut puterea preț de 20 de minute. Ce s-a întâmplat

Manolică Anca / 07.07.2021, 13:18
Cea mai scurtă domnie din istorie. A deținut puterea preț de 20 de minute. Ce s-a întâmplat

Dacă într-un articol anterior aflam că domnia de 82 de ani a lui Sobhuza, regele statului Swaziland, a fost cea mai lungă din istorie, în rândurile următoare vom vorbi și despre cea mai scurtă domnie. Conducătorul cu pricina a deținut puterea preț de numai 20 de minute.

Cea mai scurtă domnie din istorie

În istoria îndelungată a omenirii au existat mulți suverani din diferite colțuri ale lumii care au domnit peste teritoriile lor perioade foarte lungi de timp. La polul opus, au existat alți conducători care n-au fost atât de norocoși și au fost înlăturaţi de la tron mult prea devreme. Toţi regii, reginele şi împăraţii au venit şi au plecat de-a lungul timpului, însă unii dintre ei au lăsat o urmă de-abia sesizabilă în paginile de istorie.

Cu toate acestea, indiferent de legitimitatea domniei lor, toţi cei care au domnit chiar și pentru o foarte scurtă perioadă de timp au fost şefii absoluţi ai regatului la acea vreme. Domnia le-a fost scurtată ba de revoluție care dorea știrbirea autorității monarhiei, ba de o asasinare ori, pur şi simplu, nu şi-au dorit cu adevărat să fie la putere.

Domnia care a durat numai 20 de minute

După executarea lui Louis al XVI-lea, în anul 1793, Revoluţia Franceză înlătura monarhia Franţei, care se afla la conducere de secole întregi. Însă, pauza aceasta nu a ținut prea mult, pentru că deja în anul 1814, câteva dintre rudele lui Louis al XVI-lea reușeau să restabilească monarhia.

Ludovic al XIX-lea a stat doar 20 de minute pe tron! Citeşte întreaga ştire: Ludovic al XIX-lea a stat doar 20 de minute pe tron
Ludovic al XIX-lea a stat doar 20 de minute pe tron!
Citeşte întreaga ştire: Ludovic al XIX-lea a stat doar 20 de minute pe tron

Cu toate astea, în 1830, urma o nouă revoluție în Franţa, iar Regele instaurat deja, Charles al X-lea, renunța la tron în favoarea fiului său, Louis al XIX-lea (Ludovic al XIX-lea), care avea să devină regele cu cea mai scurtă domnie din istorie. Acesta a rezistat pe tron numai 20 de minute.

Cine a fost regele Louis al XIX-lea

Regele Louis al XIX-lea este cunoscut ca fiind cel care a avut cea mai scurtă domnie din istorie. Pe numele său real Louis-Antoine de Artois, duce de Angoulême, el s-a născut pe 6 august 1775, la Versailles. A fost fiul cel mare al regelui Carol al X-lea al Franţei şi al reginei Marie-Thérèse de Savoia. În anul 1830, în urma Revoluţiei din iulie, regele Carol a abdicat, cedând locul fiului său.

A fost nevoie de o delegaţie la Palatul Tuilleries pentru a se forţa acceptarea cererilor. În momentul în care Carol a semnat, cu greu, documentul de abdicare, în 2 august 1830, Louis-Antoine şi soţia lui au devenit automat conducătorii Franţei. Totul pentru numai 20 de minute, pentru că noul rege și-a semnat, imediat, abdicarea, în favoarea nepotului său, ducele de Bordeaux.

După numai câteva zile, pe 9 august, poporul a avut din nou un cuvânt de spus, iar ducele de Bordeaux a fost înlăturat de pe tron în favoarea celui de Orléans. Louis-Antoine de Artois, ducele de Angoulême, a plecat în exil cu numele de contele de Marnes şi nu s-a mai întors niciodată în Franţa. El a rămas în cărți ca fiind regele cu cea scurtă domnie din istorie.