Home » Când, unde, cum » Cum arată și unde se află cel mai mare cimitir din lume. Peste 5 milioane de morminte se găsesc aici

Cum arată și unde se află cel mai mare cimitir din lume. Peste 5 milioane de morminte se găsesc aici

Cojocaru Cristian / 21.01.2022, 09:10

Tradus prin „Valea Păcii”, Wadi Al-Salaam este un cimitir islamic din Irak. Situat în apropierea orașului sfânt Najaf, care este la rândul său unul dintre cele mai mari orașe din Irak, populația sa de aproape 600.00 de locuitori pălește în comparație cu numărul de decedați care populează cimitirul. Începându-și activitatea în urmă cu peste 1.400 de ani, acesta este, de asemenea, cel mai vechi cimitir din lume, precum și cel mai mare, fiind chiar un sit de patrimoniu UNESCO.

Wadi Al-Salaam, cel mai mare cimitir din lume

Populația din Wadi Al-Salaam a crescut și a devenit unul dintre cele mai vechi morminte neperturbate ale musulmanilor din lume. De-a lungul secolelor, milioane de șiiți au fost înmormântați în apropierea sanctuarului sfânt al Imamului Ali, iar ritmul s-a accelerat doar în ultimii zece ani. Astăzi se estimează că 500.000 de persoane sunt înmormântate în fiecare an.

Cimitirul se întinde pe aproximativ 6 km², acoperind aproape 20% din orașul Najaf. Mormintele variază ca stare și dimensiune în funcție de epoca și clasa persoanei înmormântate. Majoritatea dintre acestea sunt construite din cărămidă coaptă și tencuială, ridicându-se la diferite niveluri.

Parcelele mai vechi sunt, desigur, cele mai deteriorate. Criptele metalice ornamentate, cu acoperișuri înclinate, indică persoane de o clasă diferită. Cripte de mărimea unei camere cu cupole mari împrăștie terenul. Turnurile ornamentate aduceau omagiu și anunțau o viață mai privilegiată pentru ocupanții săi.

O criptă poate adăposti chiar și 50 de cadavre

Pe măsură ce spațiul a ajuns să fie limitat, înmormântările s-au mutat în jos. Văzduhurile subterane pot fi accesate, de obicei, printr-o scară, dar cei îngropați sub alții nu au întotdeauna marcaje deasupra solului. Numeroși regi, prinți și sultani sunt înmormântați la Wadi Al-Salaam. Inclusiv Profetul Hud, Profetul Saleh și Ayatullahul Sayyid Muhammad Baqir al-Sadr, precum și rămășițele prințului credincioșilor, Ali Ibn Abi Talib.

Wadi Al-Salaam, cel mai mare cimitir din lume
Wadi Al-Salaam, cel mai mare cimitir din lume

În mod confuz, o înmormântare la Wadi Al-Salaam nu înseamnă, din punct de vedere tehnic, „a fi înmormântat”. Înseamnă a fi plasat în interiorul uneia dintre diferitele catacombe. Fiecare criptă poate adăposti aproximativ 50 de cadavre. Cine primește un loc de înmormântare este decis de Marja – care este un titlu dat celui mai înalt nivel al autorității șiiților – un Mare Ayatollah. Aceștia au autoritatea de a lua decizii legale în limitele legii islamice pentru adepți și clerici mai puțin acreditați.

Expunerea la război

Ținutul nu este străin de conflicte, dar violența crescută din ultimii 100 de ani a forțat guvernul să încerce să păstreze cimitirul. În 1966, a fost adoptată cea de-a 64-a Lege generală de înzestrare, în încercarea de a reduce violențele care aveau loc în jurul Najaf. În 1999 au fost adoptate legi suplimentare care au izolat și mai mult pământul sfânt și au mărit domeniul de aplicare al protecției conturate.

Cu toate acestea, cimitirul a fost locul multor bătălii importante din istoria recentă. În timpul războiului din Irak, în 2003, miliția a folosit frecvent terenul pentru a se ascunde și pentru a întinde ambuscade inamicilor care se apropiau. Aceasta a profitat de labirintul de alei sinuoase și pasaje subterane din cimitire, folosindu-se de aspectul său favorabil gherilei într-o asemenea măsură încât a împiedicat trupele americane să pună piciorul în zonă.