Home » Când, unde, cum » Cum își petreceau soții Ceaușescu vacanțele de vară și ce făceau bărbații când o vedeau pe Tovarășa la plajă. Imagini rare

Cum își petreceau soții Ceaușescu vacanțele de vară și ce făceau bărbații când o vedeau pe Tovarășa la plajă. Imagini rare

Manolică Anca / 13.07.2021, 14:38

Cum își petreceau soții Ceaușescu vacanțele de vară. Naționalist peste măsură, Ceaușescu obișnuia ca în fiecare an să meargă pe litoralul românesc în stațiunea Neptun. Adept al „odihnei libere”, după cum chiar el spunea la un moment dat, imediat cum începea vara dictatorul se muta la mare și pornea într-un lung sejur de relaxare. Iar condițiile de care beneficiau cei doi erau printre cele mai luxoase și exclusiviste.

Cum își petreceau soții Ceaușescu vacanțele de vară

Cei doi dicatori adorau Neptunul și așteptau cu nerăbdare anotimpul călduros pentru a se întoarce la mare. Imediat de cum începea sezonul estival, soții se mutau la mare, într-un lung sejur de relaxare. Încă din anii ’70, de când se începuse să funcțiune complexul Ambasador, Neptunul devenise sediul central pentru ei.

Dictatorul avea aici reședință oficiala, unde adesea ținea în timpul zilei ședințele de stat cu demnitarii, însă familia se caza în vila Panseluța, denumită de securitate și obiectivul D2.

Cuplul avea parte aici de un tratament special. O vilă, plajă de lux, peste 90 de angajați care le stăteau merue la dispoziție, totul pentru ca familia prezidențială să fie mulțumită. Mai mult, pentru că știau că dictatorului îi plăcea să se plimbe pe faleză alături de soție, angajații înlocuiau în fiecare zi nisipul de pe plajă cu altul proaspăt cernut.

Cum își petreceau soții Ceaușescu vacanțele de vară
Cum își petreceau soții Ceaușescu vacanțele de vară

Elena Ceaușescu făcea furori pe litoral în rândul bărbaților

Cum își petreceau soții Ceaușescu vacanțele de vară. Așadar, din iulie până în septembrie, devenise deja o tradiție ca soții Ceaușescu să meargă în vacanță acolo. Dictatorul nu își neglija deloc atribuțiile, fapt pentru care își invita mai toți miniștrii alături de familiile lor să-l acompanieze îmbinând astfel discuțiile de stat cu momentele de relaxare. Se spune că diminețile erau pentru membrii Comitetului Central puțin cam stresante, pentru că dictatorul își ținea ședințele citind rapoarte amănunțite.

Însă nu lipseau nici ospățurile binecunoscute. Un adevărat festin culinar tradițional, cu sarmale, grătare și piftii, totul udat cu vin, pe cântece de petrecere. Totul se uda cu vin de calitate și cântece de petrecere. Cel mai adesea Ceaușescu cerea să i se cante câte o romanță. În ceea ce o privește pe Elena Ceaușescu, când ieșea aceasta din cameră, toți demnitarii întorceau capul sau lăsau privirea în jos. Se temeau, cu toții, să nu fie observați de soțul ei.

Elena Ceaușescu
Elena Ceaușescu

În unele dimineți se plimbau pe faleză sau înotau împreună la ponton, iar după-amiezile erau destinate pentru jocul de table sau volei pe plajă, în cazul bărbaților. Femeile preferau să joace rummy sau cărți, timp în care menajera le mai îndulcea cu câte un desert, printre preferate fiind clătitele. Se spune că nici în vacanță Tovarășa nu lăsa garda jos, găsind diverse și noi prilejuri de șicanare. Alteori, Ceaușescu își exprima dorința de a vizita împrejurimile, pornind cu vaporașul pe mare. Ținea chiar el cârma, asistat de marinar.

De asemenea, există și un banc ce a apărut la acea vreme, grație peripețiile soților Ceaușescu pe litoral. Acesta a rămas în memoria colectivă până azi: „Se scoală Ceaușescu într-o dimineaţă devreme și iese pe terasă. Inspiră briza mării și spune mulțumit de viață: «Bună dimineața, soare!». «Să trăiți, tovarășe Ceaușescu!». Uimit, nea Nicu se duce în vila și îi spune Leanei ce i s-a întâmplat: «Suntem atât de cunoscuți, încât și soarele știe cine sunt». A doua zi dimineța se scoală amândoi devreme. Ies pe terasă și salută din nou: «Bună dimineața, soare!». «Să trăiți, tovarășe Ceaușescu! Soare a fost ieri de serviciu. Eu sunt State”.