Americanul britanic Andrew Tate, fost campion mondial la kickboxing, devenit vedetă în social media prin multiplicarea replicilor sexiste și masculiniste, a fost arestat joi, 29 decembrie 2022, în România, împreună cu Tristan, fratele său, și alte doua persoane. În vârstă de 36 de ani, Andrew Tate este vizat de o anchetă deschisă pentru „viol”, „trafic de ființe umane” și „constituirea unui grup infracțional organizat”, de pe urma cărora a ajuns faimos și bogat. Potrivit dailymail.co. uk, susține că valorează 100 de milioane de lire sterline, fiind văzut frecvent arătându-și banii în mașini scumpe, avioane private și haine de designer. Dar asta nu este totul.
Cine este Andrew Tate și cum a devenit atât de bogat și faimos. Andrew Tate este cel mai mare dintr-o familie de trei copii. Fiul lui Emory Tate, fost maestru internațional de șah american, un om inteligent, adevărat geniu al lingvisticii, Andrew Tate a devenit campion la șah la vârsta de cinci ani, după ce a învins un tânăr de 15 ani într-o competiție sub 16 ani din statul american Indiana, după cum spune într-un podcast pe Tik Tok.
Mama lui, Eileen Tate, a lucrat ca asistentă de catering. După divorțul părinților, Tate și frații lui Tristan și Janine s-au mutat în Marea Britanie, într-un oraș modest, Luton, unde au locuit cu mama lor. Avea 11 ani atunci, iar Daily Mail a raportat că el și familia locuiau acolo într-o sărăcie relativă. Șahul fiind mai puțin cunoscut în Luton, Andrew decide să nu mai concureze la această disciplină sportivă, pentru a merge mai departe.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Cu accentul lor american, viața în Anglia nu a fost ușoară pentru Andrew Tate și frații lui. Pentru că la școală, erau luați în batjocură și hărțuiți, mama lor a hotărât să-i înscrie la cursuri de autoapărare. Andrew își descoperă interesul pentru lupta unu-la-unu.
La 17 ani, Tate și-a întâlnit viitorul antrenor, Amir Subasic, la sala Storm din Luton și își dă seama că s-a născut pentru kickboxing. Constituția impunătoare, abilitatea naturală de luptă, înălțimea și greutatea de 1,90 m l-au făcut o amenințare în ring.
În 2007 și-a început cariera, cu câteva înfrângeri pe care le-a recuperat rapid cu patru victorii consecutive. A câștigat titlul ISKA la categoria Cruiser și apoi o a doua centură cinci luni mai târziu, după ce l-a eliminat pe Daniel Hughes, învingându-l pe campionul Iska și IUF la categoria grea ușoară.
Continuă să participe la competiții, eliminându-l pe Jean-Luc Benoit în 2011 și câștigând primul său titlu mondial. Mai târziu a devenit de patru ori campion mondial. Chiar dacă în 2016 realizează un record incredibil de 73 de victorii împotriva a 9 înfrângeri, Andrew simte în el o sete tot mai intensă de glorie și bogăție. Nici Kickboxing -ul nu a reușit să i le aducă.
Dându-și seama de limitele pe care kickboxing -ul le punea ambițiilor sale, Andrew Tate, împreună cu fratele său, au venit cu ideea de a începe o afacere cu webcam. În timpul carierei de kickboxing , a avut cinci iubite în diferite țări din întreaga lume. Le aduce la Londra și le așează în jurul unei mese, în timp ce nu știu nimic unul despre celălalt.
Când Andrew le oferă să lucreze pentru el ca cam girls, trei dintre ele pleacă, două rămân. A înșelat bărbații pe internet spunându-le minciuni despre viața fetelor, vorbind despre urgențe medicale, părinți pe moarte, evacuări etc., fără nici cea mai mică întâlnire fizică.
Când victimele lor au devenit nerăbdătoare, le-a pus pe fete să accepte să le întâlnească, dar le-a cerut bani pentru zbor, cazare sau chiar pentru obținerea vizei, și toate acestea fără a avea intenția să dea curs cererilor.
Cu acest plan, Andrew câștiga până la trei sau patru mii de dolari într-o singură zi. După ce a recrutat alte fete, afacerea lui a atins apogeul cu o cifră de aproape 600.000 USD pe lună.
Andrew și fratele său investesc o mulțime de bani în criptomonede pentru a le multiplica. Deși, câștiga mai mulți bani decât oricând, încă nu obținuse notorietatea și faima pe care și le-a dorit.
În 2016, Andrew a aplicat pentru distribuția Big Brother, un reality show extrem de popular în Marea Britanie. Reușește cu brio, dar este concediat șapte zile mai târziu, după o neînțelegere cu producătorul. Un videoclip cu el circulă în care îl arată bătând o femeie cu o centură.
În 2018, Andrew și-a lansat canalul de Youtube numit „Tate Speech” pe care a postat videoclipuri pe subiecte aleatorii. Chiar dacă subiectele abordate nu au fost deosebit de interesante, comentariile nefiltrate ale lui Tate și opiniile puternice au captat atenția publicului. Intenția lui era să-și construiască un profil public și să-și ademenească telespectatorii pe propriul site, pentru a le vinde programul său de fitness, cursurile de seducție, limbajul corpului etc.
Apoi, Andrew înființează War Room, un club rezervat care reunește persoane din întreaga lume ce împărtășesc aceleași idei. Tate îl descrie ca fiind o organizație globală prezentă în peste 70 de țări. A fost prima strategie majoră a lui Tate de a crea o comunitate în jurul mărcii sale. Credeți sau nu, dar Andrew Tate nu a inventat acest nume. Camerele de război au existat cu adevărat mai devreme, desigur, în timpul războiului. Generalii și liderii militari le-au folosit pentru a discuta despre tactici și strategii pentru a duce războiul mai departe.
Cu sutele, dacă nu mii, de membri ai clubului plătind o taxă de membru de peste patru mii de lire sterline, Andrew a strâns milioane doar din camera lui de război.
Următorul pas din viața lui Andrew este cel care i-a câștigat cei mai mulți bani până în prezent.
Universitatea Hustlers
Universitatea Hustlers este un program care îi învață pe studenți metode moderne de a construi bogăție. Prima versiune a programului conținea 10 ore de materiale video și cursuri care s-au vândut la prețul uluitor de 1099 de lire sterline. Lansează „Hustlers University 2.0” în 2021, o actualizare care introduce 18 moduri de a câștiga bani, inclusiv comerț electronic, criptomonede, acțiuni și multe altele.
Acesta înlocuiește prețurile fixe cu un model de abonament taxat la 50 USD pe lună și a integrat un sistem de marketing afiliat, făcând afacerea și mai atractivă.
În 2021, Andrew și-a făcut prima apariție pe podcastul „Fresh and Fit”, un videoclip care a strâns peste un milion de vizualizări și a primit recenzii foarte pozitive și elogioase pentru Tate. Apoi a apărut pe podcastul „Casa mamei tale”, care a însumat aproape 3 milioane de vizualizări.
Cu fiecare nouă apariție pe podcast, afiliații Universității Hustlers creează mii de clipuri noi pe care le postează pe Youtube și TikTok, ceea ce duce apoi la sute, dacă nu la mii, de noi înscrieri, iar ciclul se repetă, făcându-l pe Andrew din ce în ce mai bogat.
În câteva luni, Andrew a câștigat peste 3 milioane de urmăritori pe Instagram, ducând numărul de urmăritori la aproape 4 milioane. Cursurile sale online și activitatea pe rețelele sociale i-au adus tot ce și-a dorit și mai mult.
În august 2022, Tate a fost interzis de pe Facebook și Instagram pentru încălcarea politicilor lor privind discursul instigator la ură și organizațiile și indivizii periculoase.
TikTok, unde videoclipurile care prezintă numele său ca hashtag au fost vizionate de 13 miliarde de ori, a eliminat inițial un cont asociat cu el, spunând că va investiga în continuare problema, înainte de a-și elimina contul principal și după ce a stabilit că a încălcat politicile lor. La scurt timp după aceea, YouTube a suspendat și canalul, iar Tate și-a șters ulterior canalul de pe Twitch.
Tate a răspuns la interdicții, spunând că, deși majoritatea comentariilor sale au fost scoase din context, el își asumă responsabilitatea pentru modul în care au fost primite. De la finalul lunii octombrie 2022, când Tate s-a convertit la islam, acesta a reapărut pe YouTube alături de unii vloggeri musulmani celebri.
Într-un videoclip, acum șters, postat pe canalul său de YouTube, Tate a declarat că a decis să se mute în România în parte pentru că era mai ușor să fie absolvit de acuzațiile de viol în Europa de Est.
Într-un reportaj realizat de BBC, se spune că frații Tate și-au cumpărat două apartamente în afara Bucureștiului în 2015 sau la începutul lui 2016 pentru mai puțin de 35.000 de euro fiecare, pe care le-au plătit în rate „pentru că nu aveau bani să cumpere apartamentele altfel. Nu aveau mașină în acele vremuri, își duceau prietenele la cumpărături cu taxiul”, povestește cel care a construit clădirea de apartamente.
Apartamentele se află în orașul Săcele, din județul Brașov. Localnicii precizează pentru sursa citată că aceștia nu locuiau singuri, ci cu mai multe fete, iar unele veneau în vizită în mod regulat. Sunt puțini oameni din bloc care își amintesc de frații Tate, iar cei care știu mai multe nu vor să vorbească.
La șapte ani după începerea afacerilor din România, se pare că frații Tate au câștigat milioane de euro, din care și-au permis să trăiască o viață dominată de lux și opulență, lăudându-se cu ceasuri de firmă, avioane private și un portofoliu extins de proprietăți.
BBC, citat de comisarul.ro, mai scrie că frații Tate au fost aduși pentru prima dată în România în 2014 de un om de afaceri, pe nume Sebastian Vieru, originar din regiunea Brașovului, de pe lângă orașul Săcele, unde aceștia locuiau la început. Au vândut apartamentele din Săcele câțiva ani mai târziu, când s-au mutat la București, pentru un profit de doar câteva mii de euro.
De când frații Tate se află în arest, anchetatorii au percheziționat o listă lungă de proprietăți aparținând fraților Tate, inclusiv un teren în județul Brașov și case în București și în împrejurimi.
În aprilie 2022, casa lui Tate a fost percheziționată de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România în legătură cu o anchetă privind traficul de persoane și viol. Ambasada SUA a alertat anterior poliția română că o femeie americană ar putea fi reținută la proprietate. Pe lângă o americancă, anchetatorii au constatat că la proprietate a fost reținută și o româncă. De la jumătatea anului 2022, autoritățile române au declarat că ancheta este în desfășurare. Tate neagă orice faptă greșită.
Averea românească a fraților Tate a intrat în administrația statului român, mai precis, 29 de bunuri mobile care constau în majoritate în mașini, ceasuri de lux, dar și sume de bani în lei, euro, lire sterile și dolari SUA. Potrivit instituției, valoarea totală a bunurilor și a sumelor de bani preluate în administrare este estimată la aproximativ 18 milioane de lei, adică 3.636.000 de euro.