Home » Când, unde, cum » De ce păsările zboară în stoluri în forma literei V. Cine este liderul stolului

De ce păsările zboară în stoluri în forma literei V. Cine este liderul stolului

Cojocaru Cristian / 25.02.2022, 08:45
De ce păsările zboară în stoluri în forma literei V. Cine este liderul stolului

Oricine urmărește cerul de toamnă știe că păsările migratoare zboară în formațiune V, dar oamenii de știință au dezbătut de mult de ce. Află ce au descoperit oamenii de știință cu privire la acest lucru din lume animalelor. Un nou studiu, realizat de specialiști, a scos la iveală detalii interesante mai puțin cunoscute. Iată care sunt motivele principalele pentru care se întâmplă acest lucru!

Motivul pentru care păsările zboară în stoluri în forma literei V

Un nou studiu asupra ibisilor constată că aceste păsări cu aripi mari își poziționează cu atenție vârfurile aripilor și își sincronizează bătaia aripilor probabil pentru a prinde curentul ascendent al păsării precedente și pentru a economisi energie în timpul zborului. Există două motive pentru care păsările ar putea zbura într-o formație V: poate facilita zborul sau pur și simplu îl urmăresc pe lider.

Escadrilele de avioane pot economisi combustibil zburând într-o formațiune în V și mulți oameni de știință bănuiesc că păsările migratoare fac același lucru. Modelele care au tratat păsările care zburau ca niște avioane cu aripi fixe estimează că economisesc energie prin aspirarea reciprocă, dar curenții creați de avioane sunt mult mai stabili decât vârtejurile oscilante care ies de la o pasăre.

Studiul a fost publicat în Nature și a profitat de un proiect existent pentru a reintroduce în Europa ibișii nordici (Geronticus eremita) pe cale de dispariție. Oamenii de știință au folosit un avion ultraușor pentru a arăta păsărilor traseul lor de migrație ancestrală din Austria în Italia. GPS-ul dispozitivului a determinat poziția de zbor a fiecărei păsări la o distanță de 30 cm, iar un accelerometru a arătat sincronizarea aripilor.

Așa cum ar prezice estimările aerodinamice, păsările s-au poziționat pentru a zbura chiar în spatele și în lateralul păsării din față, cronometrandu-și bătăile aripilor pentru a prinde curenții înălțători. Când o pasăre a zburat direct în spatele alteia, momentul zborului s-a inversat, astfel încât să poată minimiza efectele curentului descendent care iese din spatele corpului păsării.

Cine conduce stolul în timpul migrației

Descoperirile se aplică probabil și altor păsări cu aripi lungi, cum ar fi pelicanii, berzele și gâștele. Păsările mai mici creează trasee mai complexe care ar îngreuna acest lucru. Cercetătorii nu au încercat să calculeze economia de energie ale păsării, deoarece măsurătorile fiziologice necesare ar fi prea invazive pentru o specie pe cale de dispariție. Studiile anterioare estimează că păsările pot folosi cu 20% până la 30% mai puțină energie în timp ce zboară într-un V.

Oamenii de știință nu știu cum găsesc păsările acel punct aerodinamic, dar bănuiesc că animalele se aliniază fie prin vedere, fie prin simțirea curenților de aer prin pene. Alternativ, se pot deplasa până când găsesc locația cu cea mai mică rezistență. În studiile viitoare, cercetătorii vor trece la păsări mai comune, cum ar fi porumbeii sau gâștele.

”Este o lucrare destul de impresionantă așa cum este, dar sugerează că mai sunt multe de învățat”, spune Ty Hedrick, biolog la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, care studiază aerodinamica zborului la păsări și insecte. Oricum ar face-o, spune el, „păsările sunt îngrozitor de buni piloți de deltaplan”.

Ei plănuiesc să investigheze modul în care animalele decid cine stabilește cursul și ritmul și dacă o greșeală făcută de lider se poate răspândi în restul stolului provocând blocaje în zbor. Totodată, în vârful stolului va sta întotdeuna pasărea cea mai experimentată care va ști cel mai bine traseul, astfel că îi va putea ghida și pe ceilalți.