Home » Când, unde, cum » Păsările care sunt mai inteligente decât își închipuie oamenii. Ce arată studiul uimitor al cercetătorilor canadieni

Păsările care sunt mai inteligente decât își închipuie oamenii. Ce arată studiul uimitor al cercetătorilor canadieni

Manolică Anca / 07.12.2021, 11:45
Păsările care sunt mai inteligente decât își închipuie oamenii. Ce arată studiul uimitor al cercetătorilor canadieni

Pescărușii nu au tocmai cea mai bună reputație printre oameni. Alături de porumbei, oamenii de știință au plasat aceste păsări de apă cu creier mic la un nivel relativ scăzut de complexitate cognitivă. Cu toate acestea, unele dintre păsările anterior menționate sunt mai inteligente decât am presupune noi, oamenii.

Pescărușii, păsările care sunt mai inteligente decât se crede

Un studiu realizat de o echipă de oameni de știință din Canada a încercat să demonteze mitul potrivit căruia pescăruşii nu s-ar distinge prin inteligenţă. Rezultatele publicate în Royal Society Open Science au arătat că pescăruşii sunt mai inteligenţi decât se crede.

Astfel, despre aceștia se spune că nu se disting printr-o inteligenţă ridicată, dar se pare că această concepție a apărut tocmai din cauza lipsei de studii pe această temă. Unul dintre cele mai cunoscute teste de evaluare a inteligenţei păsărilor este acela de a le face să tragă de o frânghie la capătul căreia stă legat ceva comestibil.

Ce arată studiul uimitor al cercetătorilor canadieni

Cercetătorii de la Memorial University of Newfoundland, Jessika Lamarre şi David R. Wilson, au analizat reacţiile pescăruşilor prin intermediul acestui test cu frânghii. Au atașat o bucată de cârnat la capătul frânghiei şi au acoperit-o cu o cutie de plastic transparentă, în așa fel încât pescărușii să ajungă la premiu numai dacă trag de frânghie, fără să poată deschide cutia.

Dintre cei 138 de pescăruşi care s-au arătat interesaţi de hrană, 104 au încercat să o scoată cel puţin o dată. 25% dintre păsări au reuşit din primele trei încercări, iar 21% din prima. Comparativ, aproximativ 26% dintre corbii comuni pot rezolva testul frânghiei, potrivit Science Alert.

Pescărușii, păsările care sunt mai inteligente decât se crede
Pescărușii, păsările care sunt mai inteligente decât se crede

Așadar, oamenii de știință sunt de părere că pescăruşii sunt mai inteligenţi decât cred oamenii. Însă, nu este clar dacă îşi pot planifica acţiunile sau dacă pot învăţa tehnici pentru a duce la bun sfârșit anumite acțiuni. Cercetătorii spun că este nevoie de efectuarea unor experimente mai complexe, de exemplu cu mai multe frânghii, pescăruşul fiind nevoit să o identifice pe cea de care este legată momeala.

Pescăruşii pot fi descurajați să mai fure mâncarea turiștilor de pe plajă

A devenit deja o obișnuiță să vedem pescărușii pe plaje, luând la țintă mâncarea celor neatenți. evitând privirea victimelor. Oamenii de știință susțin că șansele de a ataca sunt mai mici dacă sunt priviţi cu insistenţă.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Exeter a pus pe jos o pungă cu chipsuri pentru a vedea în cât timp pescăruşii se apropie de ea atunci când sunt priviți, dar și când persoanele sunt neatente. Rezultatele au arătat că, în medie, pescăruşii au avut nevoie de o perioadă 21 de secunde în plus pentru a ataca atunci când erau priviţi insistent.

Cercetătorii au testat reacţia a 27 de pescăruşi care s-au apropiat de hrană dintr-un total de 74, 19 dintre ei fiind interesaţi în ambele situaţii. Majoritatea dintre ei nu s-au atins de mâncare, în timp ce alţii nu păreau să vadă că un om se îi observă, a spus Madeleine Goumas, autoarea principală a studiului, de la Centrul pentru Ecologie şi Conservare al universităţii. Aceasta a declarat că aceste diferenţe ar putea apărea în urma interacţiunilor anterioare ale fiecărei păsări cu oamenii.

Pescăruşii învaţă foarte repede, astfel că dacă reuşesc o dată să obţină mâncare de la oameni vor încerca din nou, spune dr Neeltje Boogert, coautoarea studiului realizat în zona localităţilor de coastă din comitatul Cornwall.