Home » Când, unde, cum » De ce steagul României este albastru, galben și roșu. Istoria neștiută a tricolorului

De ce steagul României este albastru, galben și roșu. Istoria neștiută a tricolorului

Manolică Anca / 18.11.2021, 12:10
De ce steagul României este albastru, galben și roșu. Istoria neștiută a tricolorului

Roșu, galben și albastru – sau mai degrabă albastru, galben și roșu, așa cum este, de fapt, corect – flutură în fiecare zi pe cer, însă parcă de 1 Decembrie aceste culori sunt și mai cinstite de către români. Totuși, de ce steagul României are tocmai aceste trei culori? Încercăm să răspundem la întrebare în rândurile de mai jos.

De ce steagul României este albastru, galben și roșu

Fiecare țară are o identitate unică. De cele mai multe ori, aceasta se dintinge printr-un drapel, un steag unic. România poartă cu mândrie cele trei culori: albastru, galben și roșu. De ce? Hai să aflăm cum și cine a ales aceste culori și ce reprezintă ele de fapt.

Pentru prima dată în istoria țărilor române, aceste trei culori au apărut pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi și pe lambrechinii stemelor. Era la începutul anului 1600. Însă, povestea tricolorului pe care îl lăudăm cu toții astăzi a început cu adevărat în anul 1834.

La acea vreme, domnitorul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica Vodă (1804-1857), a obţinut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”. Astfel, mai marii țării aveau „dreptul” de a alege două steaguri: unul pentru corăbii și unul pentru armată.

Drapelul de război al Țării Românești, model 1834
Drapelul de război al Țării Românești, model 1834

Cele două semănau destul de mult: cel pentru corăbii avea două culori, galben și roșu, în timp ce cel al armatei avea trei: albastru, galben și roșu și un vultur în centru. Vulturul era o acvilă valahă, încoronată princiar și cruciată, simbolul României Mari de astăzi. Ulterior, pentru reprezentarea țării, s-au folosit cele trei culori, dar au fost dispuse pe orizontală.

Ce reprezintă culorile cele trei culori ale steagului României

În Țara Românească, decretul nr. 1 din 14/26 iunie 1848 al Guvernului provizoriu adopta în mod oficial faptul că „Steagul Național va avea trei culori: albastru, galben, roșu”, cu albastrul sus, deci, conform semnificației „Libertate, Dreptate, Frăție”. Culorile au fost așezate pe verticală, după modelul francez.

Potrivit explicațiilor date de legea care a instaurat 26 iunie ca Ziua Drapelului Național, cele trei culori reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, iar ca și semnificație a culorilor alese încă din anul 1834, potrivit izvoarelor istorice, acestea au următoarele semnificații:

  • Albastrul – semnifică cerul, credința, dreptatea, încrederea, adevărut și puterea neamului care ne leagă de pământul patriei. La Răscoala lui Tudor Vladimirescu, în 1821, albastrul ne va duce cu gândul la Libertate („albastrul cerului”).
  • Galbenul – semnifică grandoare, bucurie, energie, speranţă și prestigiul țării. În 1821, galbenul a fost simbol al Dreptăţii („galbenul ogoarelor”).
  • Roşul – semnifică energie, război, pericol, putere, determinare, pasiune, dorinţă, iubire. Roșul înseamnă sângele pe care înaintașii noștri l-au vărsat pe pământul românesc de-a lungul anilor. Dragostea pentru țară și neamt trebuie să rămână veșnic aprinsă ca focul roșului din steag. Răscoala din 1821 atribuie culorii semnificaţia Frăţiei („roşul sângelui”).
Drapelul României
Drapelul României

Astfel, începând din anul 1848, steagul României păstrează aceeași formă și aceleași nuanțe cu mici schimbări. Anul acesta s-au împlinit 173 de ani de cât albastru, galben și roșu au fost declarate culorile oficiale ale drapelului românesc.