Home » Când, unde, cum » De unde provine de fapt numele Ceaușescu. Semnificația nebănuită a denumirii dictatorului

De unde provine de fapt numele Ceaușescu. Semnificația nebănuită a denumirii dictatorului

Manolică Anca / 16.11.2021, 16:58
De unde provine de fapt numele Ceaușescu. Semnificația nebănuită a denumirii dictatorului

Nicolae Ceauşescu a fost unul dintre cei mai controversaţi lideri români, un personaj despre care se spune că prin regimul instaurat a schimbat destinul întregului popor român. Se pare că multe dintre frustrările și accesele de megalomanie transformate în politici de stat îşi au rădăcinile în copilăria grea a fostului dictator comunist. Iată câteva curiozități legate de viața lui Nicolae Ceaușescu.

Ceaușescu nu a avut o copilărie tocmai ușoară

Nicolae Ceaușescu este unul dintre cei mai cunoscuți dictatori din toate timpurile. Acesta a fost Secretar General al PCR din 11 iulie 1965 și până în decembrie 1989 și președintele României din 1974 până în decembrie 1989. Fostul lider comunist provenea dintr-o familie modestă din sudul României, ducând o copilărie marcată de greutăți, lipsuri și umilințe.

Ziua în care s-a născut ultimul lider comunist al României a devenit un mister, după Revoluția din 1989. În perioada dictaturii sale, ziua „marelui conducător” era sărbătorită pe data 26 ianuarie. Însă, în perioada postdecembristă, o intrare din Registrul Stării Civile, ce se afla la muzeul din Scornicești înainte de 1989, arată că adevărata dată ar fi, de fapt, 23 ianuarie 1918.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

De unde provine numele Ceaușescu

Ultimul dictator al României s-a născut în Scornicești, județul Olt, într-o familie de săracă. Se pare că Andruță, tatăl lui Nicolae Ceaușescu nu prea avea grijă de copii, iar după cum spunea chiar preotul din sat, acesta „fura, bea, sărea la bătaie și înjura”. Pe de altă parte, Lixandra, mama dictatorului, era o femeie supusă și muncitoare.

A fost al treilea copil adus pe lume într-o familie ce urma să numere zece copii, familie care trăia în sat de circa 100 de ani. În anii’ 20 ai secolului al XIX-lea, un strămoș al lor, venit din satul gorjean Polovragi, s-ar fi stabilit acolo. Numele de Ceaușescu vine din limba turcă, „ceaus”, însemnând „slujbaș mărunt”.

Tânărul Nicolae Ceaușescu
Tânărul Nicolae Ceaușescu

Părinții lui erau oameni simpli, țărani, care abia se descurcau cu banii. Tatăl viitorului dictator, Andruță, avea trei hectare de pământ și câteva oi și pentru a mai câștiga câțiva bani în plus pentru familie, se mai ocupa și de croitorie. Dar, de multe ori, acesta cheltuia ce câștiga la cârciuma din sat.

Care era mâncarea de bază în familia sa

Din cauza sărăciei, toți din familia acestuia locuiau îngrămădiți într-o casă mică cu doar două odăi, iar felul principal de mâncare era mămăliga cu lapte, pe care o mâncau toți la o masă mică de lemn.

„Mama lui Ceaușescu gătea într-un fel de șemineu. Aveau două camere, cu pământ pe jos, se adunau toți în jurul unei mese mici de lemn, mâncau lapte cu mămăligă, erau foarte săraci. Erau zece frați, unul a murit din pruncie”, a povestit Marius Marinescu, apropiat al familiei.

Micul Nicolae a făcut doar patru clase la școala din satul său natal, Scornicești. El nu a avut cărți și de cele mai multe ori era nevoit să meargă la școală desculț. De asemenea, potrivit oamenilor din sat, dictatorul comunist nu avea mulți prieteni și era adesea nervos și imprevizibil.

Se pare tânărul Nicolae Ceaușescu prefera mai degrabă să stea cu oile la câmp, deoarece era adesea umilit din cauza defectului său de vorbire. Potrivit specialiștilor, frustrările și umilințele adunate de acesta în copilărie i-au alimentat megalomania şi dorinţa de a fi lăudat şi de a se simţi important.