Cu siguranță, nu mulți dintre noi ne-am fi imaginat că Nicolae Ceaușescu ar avea veleități artistice. Mai ales dacă stăm să ne gândim la firea dură și de neclintit pe care o avea și pe care nu ezita să o arate ori de câte ori avea ocazia. Dar se pare că în intimitatea sa, fostul dictator avea momente în care se credea un mare poet. Iar dovadă stă chiar poezia compusă de Tovarășul Ceaușescu, o poezie formată din cinci strofe.
Poemul Tovarășului nu are un titlu și o semnătură, dar a fost, cu siguranță, redactat de acesta, dat fiind faptul că el a cerut să îi fie păstrate şi dactilografiate notiţele pe care le făcea la diverse reuniuni. Așadar, poezia s-a păstrat până astăzi. Textul format din cinci strofe a fost extras dintr-un dosar al Cancelariei CC al PCR din ultimii ani de putere.
Dar, cum probabil ai ghicit deja, nu era o poezie de dragoste, ci una dedicată patriei și bogățiilor acesteia. Potrivit historia.ro, poezia nu ar fi fost scrisă toată odată, pentru că după cum se poate și vedea în fotografia de mai jos, primele trei strofe au fost redactate cu o cerneală mai închisă la culoare și ultimele două strofe cu o cerneală mai deschisă. Un alt aspect care este de subliniat este faptul că în poezia compusă de el, Ceaușescu a folosit un singur punct, ca semn de punctuație, la finalul primei strofe.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]„De vreii să fii nemuritor
Poete scrie pentru ţară
Vers simplu dar cutezător
În el mândria de popor tresară.Scrie de daci şi de romani
De munţi de râuri şi câmpii
De muncitori şi de ţărani
De cântecul voios de ciocârliiScrie de ce ni (sic! – n.r.) drag, de ce iubim
De eşti poet şi de partid să scrii
Prin el în ţară liber azi trăim
Scrie cât mai frumos aşa cum ştiiSă scrii că noi muncim din greu
Că totul nu-i aşa cum vrem
Dar mergem înainte tot mereu
Noi făurim uniţi tot ce avemÎn tricolor avem simbol deplin
Albastru cer cu stele şi senin
Galben din holdele bogate aurii
Roşu ca sângele vărsat în bătălii”
După cum probabil mulți au remarcat, poezia conține și ceva greșeli gramaticale. Poate de înțeles având în vedere că că fostul distactor nu avea decât patru clase. Însă, era totuși șeful statului.
Așadar, relația micuțului Nicolae Ceaușescu cu școala nu a fost una de lungă durată. Acesta a studiat patru clase la școala din satul său natal, Scornicești. Din păcate, pe vremea aceea, învățătorul din Scornicești preda într-o sală cursuri pentru elevii mai multor clase. Totodată, nu multă lume știe că Ceaușescu nu a avut manuale și de cele mai multe ori mergea la școală desculț.
Dar, tânărului Nicolae Ceaușescu i-a plăcut mai degrabă să stea cu oile la câmp, fiind nu de puține ori umilit din cauza defectului său de vorbire. Nu degeaba, spun mulți, toate aceste umilințe la care a fost supus și frustrările pe care le-a adunat pe când era copil i-au alimentat megalomania și dorinţa de a fi apreciat şi de a se simţi important.