Home » Când, unde, cum » Diferența între paralele și meridiane. În ce constă deosebirea majoră

Diferența între paralele și meridiane. În ce constă deosebirea majoră

Manolică Anca / 14.11.2021, 13:56
Diferența între paralele și meridiane. În ce constă deosebirea majoră

Harta Pământului este împărțită în continente și oceane, iar acele linii numite paralele și meridiane care sunt trasate ne ajută să găsim cu exactitate un anumit punct. Acestea ajută GPS-urile din întreaga lume să poziționeze cu exactitate o locație, oamenii putând ajunge rapid în destinațiile dorite. Diferența între paralele și meridiane este una foarte clară, pe care o vom explica în cele ce urmează.

Ce sunt paralele – latitudinile

Paralele reprezintă niște linii imaginare care trec de la est la vest, legând în acest fel toate locațiile de pe hartă prin care trec. Ele mai sunt cunoscute și sub denumirea de latitudini. Iată care sunt cele cinci cercuri majore de paralele de la Polul Nord la Polul Sud:

  • Cercul polar polar (66 ° 33 ′ 38 ″ N)
  • Tropicul Racului (23 ° 26 ′ 22 ″ N)
  • Ecuatorul (0 ° N)
  • Tropicul Capricornului (Săgetător) (23 ° 26 ′ 22 ″ S)
  • Cercul Antarctic (66 ° 33 ′ 38 ″ S)

Este important de menționat că acestea nu se intersectează niciodată, lucru care se înțelege și din denumirea lor. Liniile sunt situate paralele cu ecuatorul, care este prima paralelă.

Paralele - latitudinile
Paralele – latitudinile

Ce sunt meridianele – longitudinile

Meridianele sunt și ele linii imaginare, cunoscute sub numele de longitudini. Ele se întind pe harta lumii de la Nord la sud, și se intersectează între ele la Polul Nord și Polul Sud.

În ceea ce privește meridianele este necesară precizarea unui aspect. Într-un cerc există 360 de grade. Longitudinea care trece prin Greenwich este cunoscută ca meridianul principal și i se alocă poziția 0 ° longitudine. Prin urmare, restul meridianelor sunt măsurate ca unghiul estic sau vestic de meridianul principal, după cum urmează: + 180 ° spre est și -180 ° spre vest.

Meridianele - longitudinile
Meridianele – longitudinile

Principalele diferențe între paralele și meridiane

Cea mai importantă diferență dintre cele două este faptul că paralelele rulează de la est la vest și nu se intersectează niciodată, în timp ce meridianele merg de la nord la sud și se intersectează la Polul Nord și Sud. Iată alte diferențe între paralele și meridiane:

  • Paralelele sunt reprezentate de litera greacă phi (Φ), iar meridianele de litera greacă lambda (λ).
  • Prima latitudine este Ecuatorul, iar prima longitudine este Greenwich.
  • La latitudini literele N și S se folosesc pentru a indica locația, iar la longitudini literele E sau W se folosesc pentru a indica direcția.
  • În aceeași emisferă fiecare paralelă are o lungime diferită, spre deosebire de meridiane, care au aceeași lungime indiferent de poziție.
  • O paralelă este un cerc complet, în vreme ce un meridian este un semicerc.
  • Locațiile de pe aceeași paralelă nu au același fus orar, în schimb toate locațiile de pe același meridian au un singur fus orar.