Home » Life & Style » Românul care a făcut înconjurul lumii pe jos. În cât timp a parcurs 100.000 km

Românul care a făcut înconjurul lumii pe jos. În cât timp a parcurs 100.000 km

Alexandru Cazacu / 18.03.2021, 17:48
Românul care a făcut înconjurul lumii pe jos. În cât timp a parcurs 100.000 km

Cu siguranță nu sunt mulți cei care au auzit povestea lui Dumitru Dan, românul care a făcut înconjurul lumii pe jos. În anul 1916, bărbatul a apărut pe toate paginile ziarelor din lume, după ce a reuși să facă ocolul pământului în opinci.

Românul care a făcut înconjurul lumii pe jos

La data de 14 iulie 1890, în Buhuși, județul Bacău se năștea Dumitru Dan, într-o familie modestă cu 7 copii. În anul 1908, după ce a terminat cursurile Liceului Comercial de la Brăila, Dumitru Dan merge la Paris unde avea de gând să studieze Geografia la Universitatea din Sorbona.

În 1910, Dumitru Dan a participat împreună cu Gheorghe Negreanu, Paul Pîrvu și Alexandru Pascu la concursul organizat de Touring Club de France, care prevedea ocolul pământului pe jos. Candidații puteau să își aleagă singuri traseul, însă nu puteau să plece cu bani de acasă, iar premiul era de 100.000 de franci, adică 1 franc pentru fiecare kilometru. La concurs s-au înscris 200 de participanți, însă studenții români au ales cel mai lung traseu, de 100.000 de kilometri. Startul s-a dat la 1 aprilie, iar fiecare concurent a pornit din capitala țării natale.

”Călătoria mea în jurul lumii s-a înscris în istoria turismului mondial ca fiind cea mai cutezătoare și mai mare drumeție pe jos. Mă simt fericit că am putut oferi ţării mele o asemenea onoare”, declara Dumitru Dan în 1975 la o conferință susținută la Școala Generală din Bârsănești, județul Bacău.

Călătoria cu peripeții a lui Dumitru Dan în jurul pământului

Cei patru au trecut prin 74 de țări, 1500 de orașe, 30 de colonii, cinci continente, 7 mări, 3 oceane și de șase ori pe la Ecuator. De asemenea ei au avut nevoie de nu mai puțin de 497 de perechi de opinci și costume naționale. Acestea erau trimise de acasă, în locuri stabilite dinainte. Când ajungeau într-un oraș, aceștia mergeau la autorități ca să își anunțe prezența.

Ca să facă bani, cei patru susțineau spectacole în marile orașe prin care treceau. De-a lungul căkătoriei fascinante, drumeții au susținut spectacole de dans și cântec românesc.

”Prin țările călduroase unde era o temperatură de plus 40˚ C, căutam să mergem noaptea cu făcliile aprinse ca să speriem fiarele și ne culcam noaptea în pomi”, povestea Dumitru Dan”, potrivit digi24.ro.

Românul care a făcut ocolul pământului pe jos
De la stânga la dreapta: Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu, Alexandru Pascu și Dumitru Dan

Doar Dumitru Dan a finalizat traseul

Deși au fost patru la plecare, Dumitru Dan a rămas singur până la urmă. La doar un an de zile de la începutul călătoriei, Alexandru Pascu a decedat la Bombay, după ce un rajah i-a oferit opium, care i-a fost fatal. Gheorghe Negreanu a alunecat într-o prăpastie în munții Chinei, iar Paul Pârvu a fost nevoit să abandoneze în America, din cauza unei cangrene, din cauza căreia picioarele i-au fost amputate.

Cu toate că mai avea de parcurs doar 4.000 de kilometri, în 1916, după 6 ani de călătorie, Dumitru Dan a fost nevoit să se întoarcă acasă din cauza izbucnirii Primului Război Mondial. Cu toate acestea, Dumitrul Dan a finalizat traseul în anul 1923 și a primit cei 100.000 de franci, însă aceștia s-au devalorizat foarte mult între timp.