Home » Când, unde, cum » Limbajul corpului. Cum te trădează poziția corpului. 7 sfaturi care te ajută să pari mai încrezător în propria persoană

Limbajul corpului. Cum te trădează poziția corpului. 7 sfaturi care te ajută să pari mai încrezător în propria persoană

Manolică Anca / 06.07.2021, 16:22
Limbajul corpului. Cum te trădează poziția corpului. 7 sfaturi care te ajută să pari mai încrezător în propria persoană

Comunicarea nu reprezintă doar ceea ce spunem verbal. De cele mai multe ori, transmitem mai multe prin limbajul corpului decât prin ceea ce exprimăm cu ajutorul cuvintelor. De aceea, este important să știm să descifrăm limbajul trupului pentru a ști ce transmitem chiar noi voluntar sau involuntar prin gesturi și pentru a-i înțelege mai bine pe oamenii din jurul nostru și pentru a fi conștienți de ceea ce transmitem voluntar sau involuntar prin gesturi.

Limbajul corpului. Cum te trădează poziția corpului

Limbajul corpului este o metodă foarte eficientă și importantă prin care putem comunica, voluntar sau involuntar, anumite mesaje. Uneori poate fi la fel de puternic precum limbajul verbal, iar dacă le stăpânim pe amândouă atunci putem spune că sunt foarte câștigați în fața celorlați.

Dacă știm cum să traducem limbajul trupului, atunci vom cunoaște întotdeauna intențiile, dar și starea de spirit a interlocutorului, atât în relațiile personale, cât și în cele profesionale. Vom reuși să înțelegem mult mai bine ce dorește persoana să ne transmită, vom descifra mai bine dedesubturile unei idei sau îi putem convinge pe ceilalți că suntem încrezători, chiar dacă în adâncul sufletului ne simțim nervoși sau obosiți.

Sfaturi care te ajută să pari mai încrezător în propria persoană

Așadar, fie că dorim să facem cea mai bună impresie la următoarea întâlnire sau la următorul interviu de angajare, acordarea atenției limbajului corpului nostru este cheia pentru ca oricare dintre aceste lucruri să se întâmple. Nu degeaba se spune că limbajul corpului poate face uneori cât o mie de cuvinte.

  • Asigură contactul vizual cu interlocutorul

Limbajul corpului. Asigură contactul vizual cu interlocutorul / Sursă foto: Brightside.me
Limbajul corpului. Asigură contactul vizual cu interlocutorul / Sursă foto: Brightside.me

Conform autorului Michael Ellsberg, expert în limbajul corpului, contactul vizual este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba de interacțiunea față în față cu o altă persoană. Sigurarea unui contact vizual constant și adecvat denotă onestitate, sinceritate, accesibilitate, atenție și dorința de a asculta.

Atenție însă să nu exprimi o curiozitate exagerată prin gesturile tale, pentru că ai putea afișa falsitate. De asemenea, ai grijă să nu faci nici contrariul, să privești în altă parte sau în jos atunci când vorbești cu cineva, pentru că va fi adesea înțeles ca un semn de nesiguranță și dezinteres.

  • Înclină-te ușor spre înainte

În timp ce porți o conversație cu o altă persoană, este recomandat să ai grijă ce poziție adopți. Mai ales atunci când ești așezat. Atunci înclinarea înainte poate face cu adevărat diferența. Acest lucru arată persoanei cu care conversezi că ești atent și că te interesează ceea ce spune.

În același timp, o astfel de postură transmite încrede în sine, prin reducerea sau eliminarea barierelor dintre tine și interlocutorul tău. Pe de altă parte, înclinarea spre înapoi mărește distanța dintre voi, arătând o lipsă de interes sau atenție.

  • Limbajul corpului. Ține capul în poziție verticală

De obicei, persoanele care merg cu capul în jos sau care își apleacă capul atunci când vorbesc cu cineva au o personalitate introvertită. De asemenea, aceste posturi sunt deseori interpretate ca o lipsă de stimă de sine sau încredere în sine. Dacă, dimpotrivă, cineva merge sau vorbește cu cineva ținând capul ridicat, drept, acest lucru îl va face să pară o persoană sigură de ea, încrezătoare și mândră.

  • Adoptă o postură verticală și deschisă

Este foarte important să acorzi atenție poziției corpului, mai ales atunci când iei parte la o discuție importantă, cum ar fi un interviu de angajare. Dacă doriți să transmiți multă încredere, postura ta ar trebui să fie dreaptă și să arăți  relaxat. Tot ce trebuie să faci este să ții spatele drept, să lași umerii pe spate și să ții capul sus. În acest fel, vei părea senin și încrezător în sine.

O postură încordată, tensionată, cu umerii înainte și cu capul în jos, va transmite nesiguranță, timiditate și nervozitate. De asemenea, o postură deschisă include și menținerea picioarelor ușor separate și menținerea brațelor relaxate. O postură închisă, cu brațele și picioarele încrucișate sau foarte apropiate, arată faptul că nu ești deschis la discuție și nu arăți prea mult interes.

  • Limbajul corpului. Ține mâinile la vedere

Limbajul corpului. Ține mâinile la vedere / Sursă foto: Brightside.me
Limbajul corpului. Ține mâinile la vedere / Sursă foto: Brightside.me

Atunci când vrei să arăți că ești încrezător în tine și forțele tale, trebuie să ții mâinile departe de buzunare. Acest lucru ajută și atunci când vrei să îi faci pe cei din jurul tău să aibă încredere în tine. Mâinile în buzunare denotă nervozitate, nesiguranță și necesitatea de a ascunde ceva sau de a te ține la distanță. De aceea, este mai bine să le ții la vedere și într-o poziție relaxată.

  • Limbajul corpului. Orientează picioarele către interlocutor

Deși poate părea un detaliu nesemnificativ, ei bine, află că poziția și orientarea picioarelor tale atunci când vorbești cu ceilalți este un aspect foarte important. Amintește-ți mereu că prin orice faci, corpul tău transmite diverse mesaje, iar postura picioarele nu sunt o excepție.

Se crede că majoritatea oamenilor tind să își îndrepte picioarele către oamenii cu care se identifică cel mai mult, cum ar fi un prieten mai bun sau cineva pe care îl consideră un lider. De aceea, ar trebui să îți mențineți picioarele aliniate, având în același timp o poziție verticală. Astfel, vei transmite, cu siguranță, că ești interesat de cealaltă persoană. Dacă picioarele tale sunt îndreptate spre exterior, ar putea fi un semn de nervozitate, anxietate, disconfort și chiar nevoia de a te grăbi să pleci.

  • Zâmbește ușor

Potrivit unui studiu efectuat de neurologi, persoanele care arată un zâmbet ușor și o mică ridicare a sprâncenelor atunci când conversează cu cineva tind să genereze o mai mare simpatie și încredere în interlocutorul lor. Pentru că, normal, atunci când căutăm sprijin sau încercăm să comunicăm cu ceilalți, ne dorim să fie cu cineva care pare prietenos și dispus să asculte.