Home » Când, unde, cum » Locul neobișnuit folosit de Stalin pentru spionaj. Metoda bizară prin care putea să descopere mari secrete

Locul neobișnuit folosit de Stalin pentru spionaj. Metoda bizară prin care putea să descopere mari secrete

Manolică Anca / 28.09.2021, 09:59
Locul neobișnuit folosit de Stalin pentru spionaj. Metoda bizară prin care putea să descopere mari secrete

Locul neobișnuit folosit de Stalin pentru spionaj. Ce metodă cel puțin ciudată folosea pentru a construi portretul psihologic al victimei. Un fost agent sovietic spune că a găsit dovezi despre acest experiment „urât mirositor” și ultrasecret.

Metoda bizară a lui Stalin pentru spionaj

În anii ’40, poliția secretă a dictatorului a pus bazele unui departament special pentru a spiona liderii străini. Aici, pe baza mostrelor de fecale prelevate de la aceștia, se crea portretul psihologic al fiecăruia. Altfel spus, spionaj prin excremente.

Igor Atamanenko, fost agent sovietic, astăzi cercetător al istoriei URSS, a dat peste acest proiect ciudat în timp ce cerceta arhivele serviciilor secrete rusești.

„În acele vremuri, sovieticii nu aveau dispozitivele de ascultare pe care le au serviciile secrete de astăzi. De aceea, specialiștii noștri au inventat cele mai extravagante modalități de a extrage informații despre o persoană”, a explicat acesta pentru BBC.

Atamanenko a spus că la conducerea laboratorului secret fusese pus Lavrenti Beria, un om de încredere al lui Stalin. Prin metoda folosită, erau identificate stările liderilor.

„De exemplu, dacă detectau niveluri ridicate ale aminoacidului triptofan, concluzionau că acea persoană era calmă și abordabilă. În schimb, lipsa de potasiu în fecale era văzută ca un semn al unei dispoziții nervoase și al unei persoane cu insomnie”, a explicat fostul agent.

Astfel, la spionat pe liderul chinez Mao Zedong

În decembrie 1949, această metodă ar fi fost folosită și în cazul liderului chinez Mao Zedong. Aflându-se într-o vizită la Moscova, spionii sovietici au instalat niște toalete speciale pentru acesta, care nu erau conectate la canalizare, ci la niște cutii speciale.

Liderul chinez, Mao Zedong
Liderul chinez, Mao Zedong

Vreme de 10 zile, acesta a mâncat preparate alese și băuturi fine, iar excrementele sale au fost adunate și transportate într-un laborator pentru a fi analizate. La aflarea rezultatelor, Stalin a decis să nu semneze acordul cu liderul chinez.

Un extras din cartea „Cea mai recentă iarnă” a istoricului și jurnalistului David Halberstam, arată că atunci când Mao a ajuns la Moscova, a spus că țara lui așteaptă cu mare nerăbdare încheierea unui parteneriat cu Rusia, dar a cerut echitate între cele două părți. În schimb, Stalin l-a tratat urât, făcându-l să aștepte zile întregi până să se întâlnească cu el.

Mao ajunsese să fie un fel de oaspete captiv. Ba chiar striga la pereți, convins fiind că Stalin îi pusese microfoane în cameră. „Sunt aici să fac mai mult decât să mănânc și să merg la toaletă!”, ar fi spus el.

Succesorul lui Stalin a închis laboratorul

Una dintre cele mai populare publicații rusești, Komsomolskaia Pravda, spune că succesorul lui Stalin, Nikita Hrușciov a oprit proiectul și a închis laboratorul.

În încercarea de a afla mai multe informații cu privire la metoda de spionaj a lui Stalin, BBC a contactat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB). Însă, fără prea mare succes pentru că FSB nu a dezvăluit nimic în acest sens: „Nu putem comenta cu privire la acest subiect”, a răspuns entitatea.