Home » Când, unde, cum » Minunile părintelui Arsenie Boca. Vindecările miraculoase și darul clarviziunii. Ce li s-a întâmplat celor care i-au cerut ajutorul

Minunile părintelui Arsenie Boca. Vindecările miraculoase și darul clarviziunii. Ce li s-a întâmplat celor care i-au cerut ajutorul

Manolică Anca / 24.05.2021, 13:40
Minunile părintelui Arsenie Boca. Vindecările miraculoase și darul clarviziunii. Ce li s-a întâmplat celor care i-au cerut ajutorul

Minunile părintelui Arsenie Boca. În ultimii ani a devenit unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai românilor, o figură emblematică în istoria recentă a poporului român. De numele preotului-martir, al cărui mormânt de la Mănăstirea Prislop este loc de pelerinaj pentru creştini, se leagă o mulțime de minuni și mărturii impresionante. Unii care au avut ocazia să îl cunoască au vorbit despre forţa videcătoare a acestuia sau despre ajutorul divin mijlocit de el. Iată ce li s-a întâmplat celor care i-au cerut ajutorul.

Minunile părintelui Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca a devenit în ultimii ani un nume foarte important în ortodoxism. Locul de veci al fostului stareţ al Mănăstirii Prislop este vizitat anual de zeci de mii de oameni, veniţi să se roage în faţa mormântului împodobit cu flori, cu credință în suflet că vor primi ajutor divin.

Duhovnicul trecut la cele veșnice este considerat de mulţi dintre credincioşi sfânt, iar în ultimii ani au apărut tot mai multe mărturii cu privire la puterile divine cu care Arsenie Boca ar fi fost înzestrat. Unele dintre ele vorbesc despre minunile pe care le-a săvârșit, altele despre puterea vindecătoare a acestuia şi despre modul în care el putea vedea în sufletul oamenilor. De altfel, multe dintre cugetările sale au ajuns cuvinte de căpătâi pentru credincioşi. Iată câteva dintre minunile părintelui Arsenie Boca.

1. Vindecări miraculoase

Există foarte multe mărturii ale celor care l-au cunoscut pe Arsenie Boca, în care acesta era prezentat ca un om care avea darul vindecării. De la bolnavi de cancer, la orbi sau persoane suferinde de paralizie, toți aceștia au fost videcați, potrivit relatărilor, prin puterea credinţei.

Un exemplu este un orb pe care, mai întâi, l-a spovedit și l-a împărtășit, după care i-a spus să iasă din biserică. Iar când oamenii s-au oferit să îl ajute să meargă, părintele i-a oprit și le-au zis să îl lase singur. „Ajungând la uşă bolnavul a zis: „Măi fraţilor, eu văs”. În acel moment i-a revenit vederea pentru toată viaţa.” stă scris în cartea „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.

O altă minune este cea a unui om țintuit la pat care a fost dus cu căruța la mănăstire. Imediat ce părintele i-a zis să coboare, el a reușit să o facă pe propriile picioare, de atunci putând să meargă singur.

Un orb a petrecut o lună de zile la mănăstire, cântând mereu o cântare despre pace. Într-o zi, după slujbă, după ce au ieşit toţi din biserică, părintele l-a luat pe orb afară şi i-a zis să se uite în sus şi să îi spună dacă poate vedea ceva. Acesta i-a răspuns că parcă zăreşte ceva. A doua zi s-a întâmplat la fel, iar orbul i-a zis că vede mai bine. Așa a continuat vreme de o săptămână, orbul reușind să se vindece.

2. Minunile părintelui Arsenie Boca. Copilul vindecat în curtea mănăstirii

O altă mărturie despre minunile părintelui Arsenie Boca îi aparține unui preot hunedorean, Oprea Crăciun, din Cinciş, fost deţinut în închisorile regimului comunist. Acesta a povestit că în anii 1950, un sătean din Cinciş, Ionică Morar, a asistat la o vindecare miraculoasă.

Atunci când părintele a ieșit din biserică, toți oamenii așezați pe pajiștea din jur s-au ridicat pentru a ăi săruta mâna. Un singur copil a rămas jos, unchiul său spunându-i preotului să îl ierte pe copil, dar acesta nu poate, pentru că nu își mișcă picioarele. „Ba poate”, a zis părintele, moment în care i-a întins mâna copilului. Imediat, copilul a prins cu mâna un deget al părintelui şi s-a ridicat în picioare, din acel moment putând din nou să meargă.

Mormântul părintelui Arsenie Boca
Mormântul părintelui Arsenie Boca

3. Puterea vindecării, după moarte

Un alt preot, David Stoica, de la Mănăstirea Sadinca, a povestit că a văzut puterea de vindecare a duhovnicului Arsenie, chiar şi după ce acesta murise.

„O copilă de patru ani, cu familia, venise la mormântul de la Prislop al părintelui Arsenie. Nu putea merge pe picioruşe. Era paralizată total. Stăteau cu toţii îngenunchiaţi în jurul mormântului cu frunţile lipite de pământ. Se rugau fierbinte, toţi, cu ochii închişi. Şi deodată văd copilaşul cum se ridică dintre ei, în picioare. Stătea aşa, cumva speriată, nevenindu-i să creadă că este adevărat. Pe urmă a început să sară într-un picior de parcă voia să se dezmorţească. Pe urmă a făcut câţiva paşi”, a relatat părintele David, în cartea „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.

Mai mult, acesta a povestit și despre un moment important din copilăria sa. Aflându-se la mănăstire şi întâlnindu-l pe Arsenie Boca, el a simțit nevoia să îi strângă mâna părintelui şi să o aşeze pe creştetul său. În acel moment, duhovnicul i-a spus: „Tu vei fi călugăr, te vei numi David şi vei sta sus, într-un vârf de munte. Îţi vei căuta multă vreme calea prin alte locuri, dar până la urmă vei veni să ridici o mănăstire tot aici, în Ardeal, aproape de casă. Acestea s-au întâmplat întocmai”, povestea David Stoica.

4. Minunile părintelui Arsenie Boca. Satele binecuvântate cu alungarea secetei

O altă mărturie despre preotul-martir arată cum acesta a fost chemat de sătenii dint-run sat învecinat mănăstirii din Sâmbăta de Sus, Ludişor, să se roage împreună cu ei, în speranţa că seceta va fi odată alungată. Preotul nu i-a refuzat și a mers să se roage cu preoții de acolo.

„Si spun oamenii că părintele ar fi binecuvântat satele şi locurile pe unde a trecut şi după acea secetă a dat Dumnezeu şi ploaie şi un an de belşug, încât toamna oamenii ziceau că mâna lui Dumnezeu a lucrat prin părintele Arsenie şi i-a salvat de la pieire”, se arată într-un alt pasad din cartea „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.

5. Hoţul descoperit la slujba religioasă

Georgeta Penciu din Făgăraş a povestit că în timpul unei slujbe oficiate de preot, la mănăstirea Sâmbăta de Sus, unui localnic i-au fost furate hamurile cailor. Atunci când a văzut asta, el s-a întors în biserică și a așteptat lângă altar sfârșitul slujbei, după care i-a spus părintelui Arsenie despre furt. Acesta a privit pe toată lumea prezentă la slujbă, după care a arătat cu degetul spre o persoană căreia i-a spus: „Du-te mă şi dă-i hamul din carul tău că-i acoperit cu pătura”. Şi aşa a fost”, relata femeia.

6. Minunile părintelui Arsenie Boca. Revoluţia prevestită

Autorii volumului „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca” au publicat și mărturii despre faptul că duhovnicul ar fi prevestit evenimentele din decembrie 1989.

„Înainte de a se sfârşi zilele, la părintele a fost o verişoară şi el i-a spus: „Vezi că eu mor şi nu va trece mult timp şi în România va fi vărsare de sânge”. Au trecut numai trei săptămâni şi a început Revoluţia. În toată ţara mulţi tineri şi-au pierdut viaţa”.

Despre Arsenie Boca s-au scris multe şi se vor mai scrie multe. Rămâne doar credinţa, speranţa şi viziunea fiecăruia în parte, atunci când se raportează la el.