Home » Când, unde, cum » Misterele uimitoare ale Giulgiului din Torino. Detaliul incredibil, surprins de un fotograf în imaginile sale

Misterele uimitoare ale Giulgiului din Torino. Detaliul incredibil, surprins de un fotograf în imaginile sale

Manolică Anca / 13.07.2021, 10:43
Misterele uimitoare ale Giulgiului din Torino. Detaliul incredibil, surprins de un fotograf în imaginile sale

Misterele uimitoare ale Giulgiului din Torino. Dintre numeroasele relicve care ar avea o legătură cu Iisus apărute până acum, de departe, cea mai cunoscută este Giulgiul din Torino. Însă, de-a lungul timpului, autenticitatea sa a subiectul a numeroase controverse. Ce a descoperit un fotograf.

Misterele uimitoare ale Giulgiului din Torino

Giulgiul din Torino este unul dintre cele mai cunoscute şi, totodată, controversate relicve ale creştinismului, veridicitatea sa fiind recunoscută, în general, de către credincioşii romano-catolici. Multe dintre controverse au legătură cu afirmațiile conform cărora acesta ar fi fost folosit la înmormântarea lui Iisus Hristos, dar şi cu faptul că existenţa acestuia poate fi urmărită numai până în secolul XIV-lea.

Să susții că Vaticanul ar fi încercat de-a lungul istoriei să ascundă cu bună știință autenticitatea Giulgiului din Torino ar părea, la o prima vedere, un paradox ieftin și fără sens. Ce motiv ar avea aceștia să nege un adevăr care, la drept vorbind, nu le-ar aduce decât beneficii? Și totuși, anumite voci susțin că o confirmare a autenticității relicvei ar putea schimba radical concepția noastră despre civilizația occidentală.

Misterele uimitoare ale Giulgiului din Torino
Misterele uimitoare ale Giulgiului din Torino

Despre autenticitatea acestuia s-au scris mii de articole, cărți și tratate. O mulțime s-au întrecut în încercări de a-i dovedi veridicitatea sau faptul că ar fi doar un fals medieval. Însă, Giulgiul din Torino rămâne la fel de controversat ca și acum șapte secole, iar natura sa, umană sau divină, continuă să fie și astăzi un aprig subiect de discuții. În timp ce credincioșii creștini afirmă cu tărie că este lințoliul în care a fost învelit Iisus după crucificare, oamenii de știință și o parte a opiniei publice susțin că este vorba de un artefact.

Detaliul incredibil, surprins de un fotograf în imaginile sale

În anul 1898, avocatul și fotograful amator italian Secodo Pia, a primut acordul de a fotografia Giulgiul și de a promova imaginea acestuia în lume. Însă, la vederea negativului, acesta a avut parte de un șoc. A spus că se vedea cât se poate de clar „imaginea unui om în suferință”, un bărbat care avea toate rănile pe care Iisus le-ar fi avut în momentul în care a fost coborât de pe Cruce. Are semne de-a latul frunții, provocate, s-ar părea, de coroana de spini, răni apărute în urma biciuirii și chiar o rană în partea dreaptă a pieptului. Iar pânza părea pătată cu sânge.

În ciuda faptului că Papa Clement al VII-lea a declarat giulgiul fals în urmă cu peste 600 de ani, dezbaterile în privința relicvei nu au luat sfârșit. Astfel că, numeroși oameni de ştiinţă au pornit studii cu mijloace moderne. În anii ’70, Proiectul de Cercetare al Giulgiului din Torino a ajuns la concluzia că însemnele de pe pânză erau în concordanţă cu un corp răstignit şi că petele erau de sânge uman real.

Misterele uimitoare ale Giulgiului din Torino
Misterele uimitoare ale Giulgiului din Torino

În anul 1988, un grup cercetători a susținut că din analiza lor a reieșit că giulgiul a apărut între 1260 şi 1390, în timp ce un altul a susținut că din analiza lor a reieșit că giulgiul a apărut între 300 î.Hr. şi 400 d.Hr. În 2018, prin intermediul unor tehnici medico-legale, cercetătorii au argumentat că petele de sânge de pe giulgiu nu ar fi putut fi ale lui Iisus.

De asemenea, în cadrul unei conferințe de presă susținută de Barbara Frale, cercetător al arhivelor secrete ale Vaticanului, în 2009, aceasta a declarat că Ordinul Cavalerilor Templieri a deținut și venerat în secret Giulgiul din Torino pentru mai bine de 100 de ani. Anunțul nu numai că vine și face lumină în privința secolului în care nu s-a știut nimic despre Giulgiu, dar vine să și ateste vechimea acestuia și să contrazică testele cu radiocarbon care îl indicau drept un fals al secolului al XIV-lea. Totuși, Barbara Frale nu a declarat daca relicvă este una autentică sau este doar un fals, lăsând în continuare loc suspiciunilor.