Home » Când, unde, cum » Orașul Interzis: ce este, unde se află și de poartă acest nume. Construcția sa a durat 14 ani

Orașul Interzis: ce este, unde se află și de poartă acest nume. Construcția sa a durat 14 ani

Manolică Anca / 15.10.2021, 09:17
Orașul Interzis: ce este, unde se află și de poartă acest nume. Construcția sa a durat 14 ani

Palatul Imperial Chinezesc sau Orașul Interzis este cel mai mare palat imperial păstrat perfect, un complex arhitector unic în lume. Se regăsește în centrul Pekingului (Beijing), intrarea principală fiind la nord de piața Tiananmen, cea mai mare piață din lume.

Orașul Interzis, reședința împăraților Chinei

Palatul Imperial Chinezesc, a fost reședința împăraților și familiilor acestora vreme de aproape 500 de ani. Este vorba despre 14 împărați ai Chinei din dinastia Ming și 10 din dinastia Qing, până la revoluția din 1911. Zona era un loc restricționat pentru oamenii de rând, motiv pentru care palatul a fost supranumit „Orașul Interzis”.

Palatul este o capodoperă impresionantă a arhitecturii chineze, construit între anii 1406 și 1420. Complexul se întinde pe circa 72 de hectare și este format din 980 de clădiri, care au în total 9.999 de camere. Orașul este înconjurat un zid înalt de 12,5 m și de un șanț de apărare de 6 m adâncime și 5,2 m lățime, care au servit pe post de apărare, dar și ca puncte de sprijin pentru palat.

Intrarea principală în palat este la nord de piaţa Tiananmen, care se traduce „Poarta Păcii Cereşti” şi este considerată, conform măsurătorilor, cea mai mare piaţă din lume.

Palatul Imperial Chinezesc sau Orașul Interzis
Palatul Imperial Chinezesc sau Orașul Interzis

Capodopera a fost construită ca o tablă de șah

Orașul interzis găzduiește în mijloc palatul imperial, drept semn al puterii totale. Nicio clădire din orașul Peking nu trebuia să depășească în înălțime palatul împăratului. Toate acoperișurile din complex trebuiau să fie aurite, galbenul fiind culoarea împăratului, pe care numai el avea voie să o îmbrace.

Numărul de 9.999 de camere nu a fost ales întâmplător, cifra cfiind cu una mai puțin decât cea care în tradiția chineză reprezită „Perfecțiunea Divină”. Din păcate, de-a lungul timpului, mobilierul și decorațiunile s-au degradat. Guvernul chinez a pornit un amplu program de restaurare, peste 8.000 de încăperi fiind deja renovate.

Bijuteria culturii chineze, Orașul Interzis încă păstrează fața originală din timpul dinastiei Ming. Cu toate că că multe clădiri au trecut prin incendii, ele au fost refăcute identic.

Palatul Imperial Chinezesc sau Orașul Interzis
Palatul Imperial Chinezesc sau Orașul Interzishttps://www.stiridinlume.ro/cand-unde-cum/descoperire-uimitoare-ce-au-gasit-oamenii-de-stiinta-intr-un-mormant-din-china-au-ramas-uluiti-44880.html

Orașul Interzis, protejat de lege la nivel mondial

Orașul Interzis se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO Ddin anul 1987. Fiecare contrucie este un exemplu a modului în care a evoluat arta chineză în timp. UNESCO a stabilit că aici se găsește o imensă colecție de structuri din lemn vechi conservate din lume. Cele mai populare clădiri sunt Palatul Purității Celeste, Galeria Comorilor sau Holul Slăvirii. Plimbarea printre aceste clădiri sunt o experiență unică care merită trăită.

Începând din 1925, complexul a ajuns în custodia Muzeului Palatului, unde pot fi admirate o mulțime de vestigii prețioase, precum colecții de porțelan, ceramică și decorațiuni sculptate din dinastiile Ming și Qing. Una dintre cele mai interesante sculpturi este a unei bărci lucrate într-un sâmbure de măslină, detaliile fiind de-a dreptul impresionante: o poezie de 300 de caractere sculptate pe fundul bărcii în care se află opt pescari, uși mobile și o masă cu farfurii.

Orașul Interzis este înconjurat pe trei dintre laturi de grădini imperiale. La nord se regăsește Parcul Jingshan cunoscut și ca Dealul Prospect. La vest este Zhongnanhai⁠, o fostă grădină regală centrată pe două lacuri, astăzi sediu central al Partidului Comunist Chinez și al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze. La nord-vest se regăsește Parcul Beihai.