Home » Când, unde, cum » Răspunsul te va surprinde! Ce culoare are cu adevărat soarele. Oamenii de știință au explicat tot

Răspunsul te va surprinde! Ce culoare are cu adevărat soarele. Oamenii de știință au explicat tot

Manolică Anca / 11.08.2021, 11:56
Răspunsul te va surprinde! Ce culoare are cu adevărat soarele. Oamenii de știință au explicat tot

Dacă te întreabă cineva ce culoare are soarele, sigur vei răspunde „galben”. Deşi răspunsul este greşit, nu mulți s-ar gândi să spună altceva, pentru că încă de mici copii suntem învăţaţi aşa. Ei bine, în rândurile de mai jos vei afla adevărata culoare a celui mai strălucitor obiect de pe cer.

Ce culoare are cu adevărat soarele

Chiar dacă orice copil sau adult ar răspunde fără prea multă ezitare că Soarele are culoarea galben, realitatea este alta. Însă, dacă ai încercat vreodată să folosești o prismă în lumina Soarelui pentru a da naștere unui curcubeu, cel mai probabil ai aflat deja răspunsul la această „dilemă”. Soarele, care se aseamănă cu o minge imensă de foc, are culoarea gălbuie doar din cauza atmosferei terestre.

„Soarele și toate straturile sale strălucesc. Așa-zisa culoare a Soarelui este spectrul de culori prezente în lumina solară, care apare în urma unei interacțiuni complexe între toate părțile Soarelui”, explică Christopher Baird, asistent universitar în cadrul West Texas A&M University.

Așadar, dacă dorim să aflăm ce culoare are soarele, este necesar să disecăm razele solare pe Pământ și să le cuantificăm. Pentru a face asta, există câteva modalități și nu sunt chiar atât de avansate din punct de vedere tehnologic. De fapt, mulți copii probabil deja au făcut o versiune a acestui experiment.

Culorile unei raze de lumină pot fi ușor identificate cu o prismă

Astfel, conținutul de culori dintr-o rază de lumină poate fi ușor identificat cu un obiect simplu și ieftin, o prismă. Acesta „împrăștie raza de lumină în diverse componente colorate. Fiecare culoare pură are o frecvență distinctă”, spune Baird. Din acest motiv, oamenii de știință tind să folosească termenii „culoare” și „frecvență” în mod alternant, culoarea unei raze de lumină fiind definită de frecvența sa. Astfel, roșu are cea mai scăzută frecvență, iar violet cea mai ridicată. Gama de culori sau frecvențe dintr-o rază de lumină se numește spectru.

Soarele nu este, cu adevărat, galben
Soarele nu este, cu adevărat, galben

Atunci când sunt trecute razele solare printr-o prismă, se pot vedea toate culorile curcubeului. Însă, noi vedem, de fapt, doar culorile pe care ochiul uman le poate distinge. „Așadar, Soarele este alb”, pentru că albul este alcătuit din toate culorile, susține Baird, potrivit Live Science.

Mai degrabă spunem că soarele este alb, decât că are orice altă culoare pură

O modalitate ceva mai sofisticată de a face acest experiment este prin intermediul unei camere foto. Aceasta măsoară cantitatea de luminozitate de care se lovesc diferiți pixeli. Dacă o anumită frecvență ar fi mai luminoasă decât restul, am putea spune că soarele este de acea culoare, însă nu este chiar așa. „Atunci când facem asta, descoperim că toate culorile vizibile sunt prezente în lumina solară în cantități aproximativ egale”, a mai explicat Baird.

Aceste frecvențe nu se regăsesc în aceleași cantități, însă diferențe nu sunt îndeajuns de considerabile pentru a fi semnificative. „Componentele de culoare din lumina solară sunt atât de aproape de a fi prezente în cantități egale încât este mult mai corect să spunem că soarele este alb, decât să spunem că este galben, portocaliu sau orice altă culoare pură”, a concluzionat asistentul universitar.