Home » Când, unde, cum » Solstițiul de iarnă: ce este, cum ne influențează și ce nu e bine să faci în această zi. Tradiții și superstiții

Solstițiul de iarnă: ce este, cum ne influențează și ce nu e bine să faci în această zi. Tradiții și superstiții

Manolică Anca / 21.12.2021, 09:02
Solstițiul de iarnă: ce este, cum ne influențează și ce nu e bine să faci în această zi. Tradiții și superstiții

Cu toate că iarna meteorologică sosește pe 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, solstițiul de iarnă. Acesta este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui. Află când are loc solstițiul de iarnă în acest an.

Solstițiul de iarnă 2021

Alături de echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă şi solstiţiul de vară, solstiţiul de iarnă este unul dintre cele patru mari momente astronomice ale anului. 21 decembrie va fi cea mai scurtă zi a anului 2021 și, începând de acum, timp de trei luni, până la echinocțiul de primăvară, ziua va începe să crească treptat până ce va deveni egală cu noaptea.

Solstițiul de iarnă 2021 va avea loc marți, 21 decembrie, la ora 17:59, marcând cea mai scurtă zi din an. Aceasta va fi de numai 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va fi de 15 ore și 10 minute.

Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se întâmplă invers, momentul marcând începutul verii astronomice. Astfel, în ziua în care în emisfera nordică are loc solstiţiul de iarnă, în cea sudică se întâmplă solstiţiul de vară.

Ce înseamnă solstițiul de iarnă

Solstiţiul de iarnă are loc atunci când înălţimea Soarelui deasupra orizontului şi intervalul diurn sunt minime (la sud de cercul polar de sud, Soarele nu răsare şi se află la unghiul maxim sub orizont). Este ziua din an în care lumina are cea mai scurtă durată în emisfera nordică şi cea mai lungă durată în cea sudică.

Solstițiul de iarnă
Solstițiul de iarnă

Axa polilor Pământului este înclinată cu 66° 33′ față de planul orbitei terestre. Astfel că Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a cărui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. În timpul solstițiului de vară, Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de Ecuator, efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”.

Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, faptul că zilele și nopțile nu sunt egale, precum și succesiunea anotimpurilor, potrivit Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Tradiții și obiceiuri din această zi

Conform folclorului românesc, în ziua solstițiului de iarnă răul și binele se bat. Cerurile și străfundurile se deschid. În acestă noapte, oamenii trebuie să gândească pozitiv și să își îndrepte toate rugile către cer. Cei cu gânduri negative în această zi, vor avea un an 2022 marcat de multe greutăți.

Tradiția mai spune că, de solstițiul de iarnă, oamenii urcau pe munte cu torțele aprinse pentru a întâmpina răsăritului soarelui, după care se rugau și dădeau petreceri în jurul focului. Aceste obiceiuri se mai păstrează și astăzi în unele sate din țară.

De asemenea, în această zi oamenii sacrificau animale. Practica a fost mai apoi înlocuită cu sacrificarea simbolică a unui stejar sau brad, care era tăiat și apoi ars. De asemenea, aveți grijă ca pe 21 decembrie să aveți pe cineva alături, în cea mai lungă noapte a anului.