Moi și dulci, smochinele sunt fructele emblematice ale lunilor de toamnă ce trebuie incluse în multe rețete. Bogate în antioxidanți, minerale, fibre etc., smochinele sunt o adevărată mină de beneficii pentru sănătate, cu un aport rezonabil de calorii.
În momentul cumpărării (recomandate sunt cele care provin din Turcia), smochinele trebuie să fie cărnoase, ușor încrețite și suple sub deget. Se pot consuma ca atare proaspete, întregi sau tăiate în bucăți, dar și uscate.
Uscate, smochinele se mănâncă la fel ca alte fructe uscate- prune, caise- înmuiate în prealabil în apă caldă și spălate.
Se cunosc și multe deserturi delicioase pe care le puteți face cu ajutorul smochinelor: salate, compoturi, tarte, biscuiți, prăjituri…
Rețeta de la bucataras.ro
Ingrediente:
Pentru blat aveți nevoie de:
Mod de preparare
Se mixează bine toate ingredientele pentru blat. Dacă este nevoie mai adăugați puțină făină pentru a obține un aluat care nu se lipește de mâini.
Spalați smochinele, le scurgeți, le tăiați codițele. Tăiați smochinele felii. Mixați ouăle întregi cu un praf de sare și zahăr, apoi adăugați smântâna și zahărul vanilat.
Așezați aluatul într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu puțină făină. Întindeți aluatul cu atenție pe fundul și pereții formei. Asezați smochinele feliate, turnați deasupra crema.
Dați tava la cuptorul preîncălzit până începe să se rumenească ușor. Scoateți tava și lasați tarta să se răcească, apoi o porționați.
Este o rețetă pentru aproximativ 20 de biscuți.
Aluatul se prepară din
Începeți cu pregătirea aluatului. Într-un vas puneți untul, adăgați zahărul sau fructoza, mestecați, adăugați sarea, apoi o parte din făină, laptele, amestecând totul. Puneți restul de făină și oul. Faceți o bilă din aluat, înfășurați-o în folie alimentară, apăsând ca să o lățiți puțin. Dați-o deoparte pentru o jumătate de oră.
Îndepărtați codițele smochinelor uscate, tăiați-le în bucăți mici, puneți-le într-un blender, adăugați zahărul, laptele. Verificați dacă s-a realizat un amestec omogen, dacă nu, remixați. Scoateți pasta de smochine din blender, puneți-o într-un recipient, înveliți cu folie.
Lucrați aluatul, transformându-l într-o foaie care sa nu fie groasă, dar nici prea subțire. Îndepărtați cu un cuțit ascuțit marginile aluatului. Împărțiți în două foaia, apoi fiecare jumătate în alte două. Veți obține 4 benzi lungi.
La mijlocul benzii de aluat puneți pasta și înveliți-o ca și cum ați face un sul de plăcintă. Procedați la fel cu celelalte. Tăiați-le în bucăți egale, puneți-le pe o tavă cu foaie de copt, periați cu oul bătut, ca să capete culoare aurie. Dați la cuptorul preîncâlzit și așteptați să se coacă.
Ingrediente pentru 4 porții:
600 g de mere;
200 g de smochine;
100 g de stafide;
100 g de frișcă nebătută;
40 g de zahăr;
scortișoară după gust
Stafidele și smochinele se spală și se înmoaie în puțină apă, unde se lasă să stea 12 ore. Se scurg de apă și se trec prin mașina de tocat. Se adaugă merele rase de coajă tăiate sub formă de cubulețe, scorțișoară și zahăr și se amestecă bine, apoi se adaugă puțină frișcă bătută sau smântână dulce și se amestecă ușor. Se servește imediat. Se pot opri câteva stafide cu care se ornează salata.