Ce este Halloumi și cum o poți folosi în bucătărie. 5 rețete simple și delicioase

de:
05 03. 2022, 10:32

Halloumi este potrivită pentru numeroase mâncăruri, mai ales că este ușor de preparat pe grătar, în tigaie sau chiar la cuptor. Halloumi este o sursă excelentă de proteine, conținând 7 grame într-o porție de 28 de grame. Ca și alte produse lactate, halloumi este bogată în calciu, important pentru sănătatea oaselor. Ce este halloumi și ce rețete putem găti cu acest produs?

Ce este halloumi?

Halloumi este o brânză semi-dură din lapte de capră, oaie sau vacă. Brânza halloumi, originară din Cipru, a devenit treptat populară și în alte țări, datorită gustului aparte. Pentru că are un punct de topire superior altor varietăți de brânză, halloumi poate fi prăjită pe grătar, fără a-și modifica forma. Din acest motiv este consumată mai ales ca parte a unor rețete, astfel punându-și în valoare textura și gustul ușor sărat.

Rețete cu halloumi

  1. Halloumi pe grătar

Halloumi este cunoscută mai ales pentru consumul în stare clasică: halloumi prăjită pe grătar și servită cu ierburi aromate și ulei de măsline. Pentru a pregăti această rețetă, ai nevoie de 200 g de brânză halloumi, sucul de la ½ lămâie, sare și piper, ulei de măsline și oregano uscat. Cum pregătim cea mai simplă și cunoscută rețetă cu halloumi?

  • Încinge grătarul pe aragaz, folosește o tigaie sau pornește aparatul grill;
  • Taie brânză halloumi în felii groase;
  • Așază câte 1-2 felii de brânză halloumi pe grătar sau în tigaie și lasă circa 40-60 secunde pe ambele părți;
  • Scoate brânza proaspăt friptă pe o farfurie, stropește cu suc de lămâie, sare, piper, ½ linguriță de ulei de măsline și puțin oregano. Alternativ, poți pune alte condimente;
  • Poate fi consumată alături de o salată de vară.

Poftă bună!

  1. Frigărui cu halloumi

Dacă vrei să pregătești frigărui cu halloumi, vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 250 g de brânză halloumi, 1 dovlecel mediu, 2 ardei grași, 200 g roșii cherry, ulei de măsline, sare, piper și oregano. Urmează instrucțiunile de mai jos pentru a găti această rețetă:

  • Taie brânza cubulețe, iar restul ingredientelor taie-le suficient de mici pentru a putea fi puse pe bețele pentru frigărui;
  • Stropește frigăruile cu ulei de măsline și presară sare, piper și oregano;
  • Încinge grătarul și lasă frigăruile pentru 5 minute pe fiecare parte;

Poftă bună!

  1. Salată cu halloumi

Pentru a pregăti salata de halloumi, ai nevoie de 2-3 felii de brânză halloumi, 3-4 frunze de salată verde, 6 roșii cherry, ulei de măsline, sare și piper. Cum pregătești cea mai bună salată cu halloumi:

  • Primul pas este să pregătești feliile de halloumi la grătar;
  • Unge fiecare felie cu puțin ulei de măsline și lasă-le pe grătar circa 60-90 secunde sau până când capătă o crustă aurie pe fiecare parte;
  • Pune într-un bol salată verde, roșiile cherry tăiate pe jumătate și feliile de halloumi tăiate bucăți;
  • Adaugă o linguriță de ulei de măsline, sare și piper;

Poftă bună!

  1. Burgeri cu halloumi

Pentru a pregăti burgeri cu halloumi, ai nevoie de 4 felii de brânză halloumi, 2 chifle medii, 1 ceapă tăiată rondele, 2 căței de usturoi zdrobit, 2 frunze de salată verde, 1 roșie, iaurt, 2-3 frunze de pătrunjel tocat mărunt, ulei de măsline, sare și piper. Mai jos sunt instrucțiunile pentru a prepara burgeri cu halloumi:

  • Unge feliile de halloumi cu ulei de măsline și lasă-le să se frigă pe grătar sau într-o tigaie timp de 40-60 secunde;
  • Taie chiflele în jumătate și pune-le și pe ele pe grătar pentru circa 1 minut;
  • Separat, amestecă la blender usturoiul cu iaurtul, pătrunjel, 1 linguriță de ulei de măsline, puțină sare și piper;
  • Pune pe fiecare burger câte 1 frunză de salată și 2 de halloumi, câteva felii de roșii și rondele de ceapă;
  • Toarnă deasupra sos de iaurt și servește imediat după preparare.

Poftă bună!

  1. Frittata cu halloumi

Pentru a pregăti frittata cu halloumi, ai nevoie de 3 felii brânză halloumi, 2 ouă, 4 fire ceapă verde, 5-6 roșii cherry, o mâna de baby spanac, ulei de măsline, sare și piper. Iată instrucțiunile pentru a prepara cea mai bună frittata cu halloumi:

  • Pune o tigaie încăpătoare pe foc și încinge uleiul de măsline. Toacă ceapă verde, pune-o în tigaie și lasă să se caleașcă pentru câteva minute. Adaugă apoi și frunzele de baby spanac și amestecă.
  • Bate separat ouăle ca pentru omletă și toarnă-le în tigaie. Condimentează cu sare și piper după gust. Amestecă cu restul ingredientelor și ia tigaia de pe foc.
  • Pune feliile de halloumi pe grătar și lasă-le să se gătească până capătă o crustă aurie.
  • Adaugă la final feliile de halloumi peste omletă, roșiile cherry tăiate în jumătate și câteva frunze de baby spanac.

Poftă bună!